§ 11. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.223

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§  11.
Napoje winopochodne spokojne, napoje winopochodne półmusujące, napoje winopochodne półmusujące gazowane, napoje winopochodne musujące oraz napoje winopochodne musujące gazowane, napoje winopochodne aromatyzowane spokojne, napoje winopochodne aromatyzowane półmusujące, napoje winopochodne aromatyzowane półmusujące gazowane, napoje winopochodne aromatyzowane musujące oraz napoje winopochodne aromatyzowane musujące gazowane zawierają:
1)
cukry redukujące po inwersji:
a)
do 15 gramów na litr w przypadku napojów wytrawnych,
b)
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku napojów półsłodkich,
d)
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
popiół w ilości nie mniejszej niż 0,6 grama na litr.