§ 10. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.223

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§  10.
"Wino Polskie aromatyzowane" spokojne, "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące, "Wino Polskie aromatyzowane" musujące, "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące gazowane oraz "Wino Polskie aromatyzowane" musujące gazowane zawiera:
1)
cukry redukujące po inwersji:
a)
do 15 gramów na litr w przypadku win wytrawnych,
b)
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku win półwytrawnych,
c)
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku win półsłodkich,
d)
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku win słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr w przypadku win bardzo słodkich;
2)
popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.