§ 10. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.25.223
Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§ 10.
"Wino Polskie aromatyzowane" spokojne, "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące, "Wino Polskie aromatyzowane" musujące, "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące gazowane oraz "Wino Polskie aromatyzowane" musujące gazowane zawiera:
1)
cukry redukujące po inwersji:
a)
do 15 gramów na litr w przypadku win wytrawnych,
b)
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku win półwytrawnych,
c)
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku win półsłodkich,
d)
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku win słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr w przypadku win bardzo słodkich;
2)
popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .