§ 1. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.223

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§  1.
1.
Określa się następujące szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich, z wyłączeniem miodów pitnych, w zależności od:
1)
zawartości i pochodzenia dwutlenku węgla:
a)
spokojne,
b)
półmusujące,
c)
musujące,
d)
półmusujące gazowane,
e)
musujące gazowane;
2)
zawartości cukrów redukujących po inwersji:
a)
wytrawne,
b)
półwytrawne,
c)
półsłodkie,
d)
słodkie,
e)
bardzo słodkie.
2.
Miody pitne w zależności od:
1)
rodzaju dodanego soku owocowego dzielą się na:
a)
miody pitne owocowe,
b)
miody pitne gronowe;
2)
zawartości miodu, wody lub soku w wyrobie gotowym dzielą się na:
a)
czwórniaki,
b)
trójniaki,
c)
dwójniaki,
d)
półtoraki.