Art. 15. - [Nadanie numeru siedzibie stada, rzeźni, zakładowi drobiu, zakładowi przetwórczemu i spalarni] - System identyfikacji i rejestracji zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1815 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 7 września 2023 r.
Art.  15.  [Nadanie numeru siedzibie stada, rzeźni, zakładowi drobiu, zakładowi przetwórczemu i spalarni]
1. 
Kierownik biura nadaje numer siedzibie stada, rzeźni, zakładowi drobiu, zakładowi przetwórczemu i spalarni oraz wprowadza informacje ich dotyczące do komputerowej bazy danych na wniosek odpowiednio posiadacza, w tym posiadacza koniowatego będącego podmiotem, o którym mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia 2021/963, oraz podmiotu prowadzącego rzeźnię, zakład drobiu, zakład przetwórczy i spalarnię.
2. 
W przypadku gdy w siedzibie stada:
1)
prowadzi się chów, hodowlę lub wypas zwierząt,
2)
prowadzi się miejsce gromadzenia zwierząt,
3)
organizuje się targi, wystawy, pokazy lub konkursy zwierząt,
4)
prowadzi się cyrk objazdowy,
5)
prowadzi się grupę tresowanych zwierząt,
6)
prowadzi się obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt,
7)
dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych siedzib stada w celu produkcji mięsa na użytek własny - tej siedzibie stada w odniesieniu do każdej z tych działalności nadaje się odrębny numer.
3. 
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera informacje ułatwiające identyfikowalność, o której mowa w art. 108 ust. 4 lit. b rozporządzenia 2016/429, w tym:
1)
numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz. U. z 2023 r. poz. 885), nadany wnioskodawcy;
2)
typ działalności spośród działalności wymienionych w ust. 2;
3)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane, a w przypadku gdy wnioskodawca będący osobą fizyczną nie posiada numeru PESEL - kod kraju i numer paszportu lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość wnioskodawcy;
4)
numery, o których mowa w ust. 1 i 2, o ile zostały nadane;
5)
weterynaryjny numer identyfikacyjny i datę wydania decyzji o nadaniu tego numeru;
6)
dane teleadresowe i współrzędne geograficzne miejsca położenia siedziby stada, rzeźni, zakładu drobiu, zakładu przetwórczego lub spalarni;
7)
dane działki ewidencyjnej, na której jest zlokalizowana siedziba stada, rzeźnia, zakład drobiu, zakład przetwórczy lub spalarnia;
8)
określenie miejsca przebywania stada.
4. 
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, składa się w odniesieniu do:
1)
siedziby stada - nie później niż w dniu wprowadzenia pierwszego zwierzęcia do siedziby stada, z tym że jeżeli w siedzibie stada:
a)
prowadzi się miejsce gromadzenia zwierząt,
b)
organizuje się targi, wystawy, pokazy lub konkursy zwierząt,
c)
prowadzi się cyrk objazdowy,
d)
prowadzi się grupę tresowanych zwierząt,
e)
prowadzi się obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt,
f)
dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych siedzib stada w celu produkcji mięsa na użytek własny

- w terminie 14 dni od dnia rejestracji siedziby stada na podstawie art. 93 rozporządzenia 2016/429 lub zatwierdzenia siedziby stada na podstawie art. 97 ust. 1 rozporządzenia 2016/429, lecz nie później niż w dniu wprowadzenia pierwszego zwierzęcia do tej siedziby stada;

2)
rzeźni - w terminie 14 dni od dnia zatwierdzenia rzeźni zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, lecz nie później niż w dniu poddania ubojowi pierwszego zwierzęcia w rzeźni;
3)
zakładu drobiu - w terminie 14 dni od dnia rejestracji zakładu drobiu na podstawie art. 93 rozporządzenia 2016/429 lub zatwierdzenia zakładu drobiu na podstawie art. 97 ust. 1 rozporządzenia 2016/429, lecz nie później niż w dniu wprowadzenia do zakładu drobiu pierwszego ptaka lub jaja;
4)
zakładu przetwórczego i spalarni - w terminie 14 dni od dnia zatwierdzenia zgodnie z rozporządzeniem 142/2011, lecz nie później niż w dniu pierwszego unieszkodliwienia zwłok zwierzęcia w zakładzie przetwórczym lub spalarni.
5. 
Numer, o którym mowa w ust. 1 i 2, składa się z:
1)
liter "PL";
2)
dziewięciu cyfr będących numerem identyfikacyjnym, o którym mowa w art. 12 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, nadanym wnioskodawcy;
3)
trzech cyfr oznaczających kolejny numer siedziby stada albo numer rzeźni, albo numer zakładu drobiu, albo numer zakładu przetwórczego lub spalarni.
6. 
Kierownik biura wydaje posiadaczowi, podmiotowi prowadzącemu rzeźnię, podmiotowi prowadzącemu zakład drobiu oraz podmiotowi prowadzącemu zakład przetwórczy lub spalarnię zaświadczenie o nadanym numerze, o którym mowa w ust. 1 i 2, w terminie 7 dni od dnia otrzymania wniosku, o którym mowa w ust. 1.
7. 
Kierownik biura odmawia, w drodze decyzji, nadania numeru, o którym mowa w ust. 1, jeżeli wnioskodawcy nie został nadany numer identyfikacyjny, o którym mowa w art. 12 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.