Art. 11. - [Informacje gromadzone w komputerowej bazie danych] - System identyfikacji i rejestracji zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1815 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 7 września 2023 r.
Art.  11.  [Informacje gromadzone w komputerowej bazie danych]
1. 
Komputerowa baza danych oprócz informacji, o których mowa w art. 109 ust. 1 rozporządzenia 2016/429, art. 42, art. 49, art. 56 i art. 64 rozporządzenia 2019/2035, zawiera informacje ułatwiające identyfikowalność, o której mowa w art. 108 ust. 4 lit. b rozporządzenia 2016/429, w tym w odniesieniu do:
1)
bydła:
a)
numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) i numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (numer REGON) posiadacza, o ile zostały nadane,
b)
datę urodzenia bydła,
c)
datę unieszkodliwienia zwłok bydła,
d)
opis systemu utrzymywania bydła w siedzibie stada;
2)
wielbłądowatych i jeleniowatych:
a)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres posiadacza oraz jego numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane,
b)
indywidualne dane identyfikacyjne wielbłądowatego i jeleniowatego,
c)
datę urodzenia wielbłądowatego i jeleniowatego,
d)
dotyczące siedziby stada, w której wielbłądowate i jeleniowate są utrzymywane,
e)
dotyczące przemieszczeń wielbłądowatego i jeleniowatego do siedzib stad i z siedzib stad lub do rzeźni lub ich zwłok do zakładu przetwórczego i spalarni,
f)
datę padnięcia, zabicia lub uboju wielbłądowatego i jeleniowatego,
g)
datę unieszkodliwienia zwłok wielbłądowatego i jeleniowatego;
3)
owiec i kóz:
a)
numer PESEL i numer REGON posiadacza, o ile zostały nadane,
b)
indywidualne dane identyfikacyjne owcy i kozy,
c)
datę urodzenia owcy i kozy,
d)
dotyczące przemieszczeń owcy i kozy do siedzib stad i z siedzib stad lub do rzeźni lub ich zwłok do zakładu przetwórczego i spalarni,
e)
datę padnięcia, zabicia lub uboju owcy i kozy,
f)
datę unieszkodliwienia zwłok owcy i kozy,
g)
opis systemu utrzymywania owiec i kóz w siedzibie stada;
4)
świń:
a)
numer PESEL i numer REGON posiadacza, o ile zostały nadane,
b)
datę urodzenia świń,
c)
datę padnięcia, zabicia lub uboju świń,
d)
datę unieszkodliwienia zwłok świń,
e)
opis modelu produkcji oraz systemu utrzymywania świń w siedzibie stada,
f)
indywidualny numer identyfikacyjny lochy, o ile został nadany;
5)
koniowatych:
a)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres właściciela koniowatego lub posiadacza koniowatego będącego podmiotem, o którym mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia 2021/963, oraz ich numery PESEL i numery REGON, o ile zostały nadane,
b)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres posiadacza oraz jego numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane,
c)
datę przemieszczenia i nazwę państwa, z którego koniowate jest przemieszczane, oraz numer świadectwa zdrowia, jeżeli przepisy rozporządzenia 2016/429 wymagają, aby przy przemieszczeniu koniowatego towarzyszyło mu świadectwo zdrowia,
d)
datę unieszkodliwienia zwłok koniowatego,
e)
informację, czy koniowate jest czy nie jest przeznaczone do uboju w celu spożycia przez ludzi,
f)
kod, o którym mowa w ust. 1 w części 1 załącznika I do rozporządzenia 2021/963,
g)
Uniwersalny Dożywotni Numer Konia (UELN) w rozumieniu art. 2 pkt 18 rozporządzenia 2021/963, o ile został nadany,
h)
informację o znaku zatwierdzenia, o którym mowa w art. 32 ust. 1 rozporządzenia 2021/963, o ile został wydany,
i)
informację o licencji, o której mowa w art. 33 ust. 1 rozporządzenia 2021/963, o ile została wydana,
j)
opis systemu utrzymywania koniowatych w siedzibie stada.
2. 
Komputerowa baza danych zawiera również informacje dotyczące:
1)
zakładu drobiu, w tym:
a)
numer nadany zakładowi drobiu na podstawie art. 15 ust. 1,
b)
datę rejestracji albo zatwierdzenia zakładu drobiu oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny nadany zakładowi drobiu,
c)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu prowadzącego zakład drobiu oraz jego numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane,
d)
adres i współrzędne geograficzne (szerokość i długość geograficzną) miejsca położenia zakładu drobiu,
e)
opis obiektów zakładu drobiu,
f)
rodzaj zakładu drobiu,
g)
gatunki, kategorie oraz liczbę ptaków lub jaj wylęgowych odpowiednio utrzymywanych lub przetrzymywanych w zakładzie drobiu,
h)
okres, w którym ptaki lub jaja wylęgowe są odpowiednio utrzymywane lub przetrzymywane w zakładzie drobiu,
i)
status epizootyczny zakładu drobiu, jeżeli został nadany,
j)
ograniczeń, o których mowa w art. 18 lit. j rozporządzenia 2019/2035, jeżeli organy Inspekcji Weterynaryjnej wprowadziły takie ograniczenia w odniesieniu do danego zakładu drobiu,
k)
datę zaprzestania prowadzenia działalności w zakładzie drobiu,
l)
opis systemu utrzymywania drobiu w zakładzie drobiu;
2)
rzeźni, w tym:
a)
numer nadany rzeźni na podstawie art. 15 ust. 1,
b)
datę zatwierdzenia rzeźni oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny nadany rzeźni,
c)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu prowadzącego rzeźnię oraz jego numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane,
d)
adres i współrzędne geograficzne (szerokość i długość geograficzną) miejsca położenia rzeźni,
e)
gatunki, kategorie, liczbę i numery identyfikacyjne zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni,
f)
datę zaprzestania prowadzenia działalności w rzeźni;
3)
zakładu przetwórczego i spalarni, w tym:
a)
numery nadane zakładowi przetwórczemu i spalarni na podstawie art. 15 ust. 1,
b)
datę rejestracji albo zatwierdzenia zakładu przetwórczego i spalarni oraz weterynaryjne numery identyfikacyjne nadane zakładowi przetwórczemu i spalarni,
c)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu prowadzącego zakład przetwórczy i spalarnię oraz jego numer PESEL i numer REGON, o ile zostały nadane,
d)
adres i współrzędne geograficzne (szerokość i długość geograficzną) miejsca położenia zakładu przetwórczego i spalarni,
e)
gatunki, kategorie, liczbę i numery identyfikacyjne zwierząt, których zwłoki zostały poddane unieszkodliwieniu w zakładzie przetwórczym i spalarni,
f)
datę zaprzestania prowadzenia działalności w zakładzie przetwórczym i spalarni.
3. 
Jeżeli posiadaczem, właścicielem koniowatego lub podmiotem prowadzącym zakład drobiu, rzeźnię, zakład przetwórczy lub spalarnię jest osoba fizyczna nieposiadająca numeru PESEL, komputerowa baza danych zamiast numeru PESEL zawiera kod kraju i numer paszportu lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość tej osoby.