§ 4. - Surowce przeznaczone do przetwórstwa w zakładach mleczarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.2.4

Akt utracił moc
Wersja od: 27 stycznia 1950 r.
§  4.
Twaróg przeznaczony do wyrobu kazeiny powinien odpowiadać następującym warunkom:
1)
otrzymywanie z mleka odpowiadającego przepisom § 2 ust. 1 i 4,
2)
wygląd: barwy kremowo-białej, o strukturze lekko ziarnistej, jednolitej,
3)
zapach: lekko kwaskowaty, bez zapachów obcych,
4)
smak: o smaku swoistym, lekko kwaskowatym,
5)
zawartość wody: najwyżej 65%,
6)
zawartość tłuszczu w przeliczeniu na suchą masę: najwyżej 2,0%,
7)
zawartość żelaza (Fe): najwyżej 1 mg w 100 g twarogu.