§ 2. - Surowce przeznaczone do przetwórstwa w zakładach mleczarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.2.4

Akt utracił moc
Wersja od: 27 stycznia 1950 r.
§  2.
1.
Mleko przeznaczone do przygotowania mleka spożywczego oraz mleko przeznaczone do wyrobu innych przetworów mleczarskich powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
uzyskiwanie z zachowaniem przepisów sanitarnych i weterynaryjnych,
2)
wygląd: w całej masie jednorodne, nieprzezroczyste, barwy białej z odcieniem kremowym,
3)
zapach: w zasadzie bezwonne lub z nieznacznym zapachem paszy lub obory,
4)
smak: o smaku swoistym dla świeżego mleka, słodkawe lub z nieznacznym posmakiem paszy,
5)
zawartość tłuszczu: najmniej 2,70%,
6)
zawartość suchej masy beztłuszczowej: najmniej 8,30%,
7)
kwasowość: 6-8 stopni Soxhlet-Henkl`a; norma ta nie odnosi się do mleka przeznaczonego do wyrobu masła,
8)
nie powinno wykazywać dostrzegalnych zanieczyszczeń,
9)
nie powinno pochodzić od krów z okresu około 10 dni przed ocieleniem oraz 7 dni po ocieleniu,
10)
powinno być dostarczane w naczyniach oznaczonych napisem "mleko podlega wyjałowieniu", jeżeli według przepisów sanitarnych i weterynaryjnych powinno być poddane wyjałowieniu.
2.
Mleko przeznaczone do wyrobu serów powinno ponadto:
1)
pochodzić od krów karmionych paszami naturalnymi z uwzględnieniem umiarkowanych ilości pasz treściwych; niedopuszczalne jest do przerobu na sery twarde mleko od krów karmionych paszami sfermentowanymi jak: wywar, wytłoki owocowe, wszelkie kiszonki itp.,
2)
wykazywać normalną zdolność ścinania się pod wpływem podpuszczki,
3)
w próbie fermentacyjnej nie wykazywać objawów wzdymania,
4)
w wyniku próby reduktazowej odpowiadać klasie mleka trwałego.
3.
Mleko przeznaczone do wyrobu twarogu nie powinno zawierać więcej niż 0,3 mg żelaza (Fe) w 100 ml.
4.
Mleko przeznaczone do wyrobu kazeiny powinno być odtłuszczone, przy czym zawartość tłuszczu w mleku odtłuszczonym nie może przekraczać 0,05%.