§ 2. - Substancje wzbogacające dodawane do żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2024.420

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 marca 2024 r.
§  2. 
Do następujących środków spożywczych są dodawane witaminy i składniki mineralne:
1)
tłuszcze, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającym rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), z wyjątkiem tłuszczów mlecznych, o których mowa w lit. A dodatku II "Tłuszcze do smarowania" do załącznika VII do tego rozporządzenia:
a)
witamina A - tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 1) g (3000 j.m.), przy czym 1 ng retinolu = 3,33 j.m. witaminy A,
b)
witamina D - tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 ug (300 j.m.), przy czym 1 ug cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D,
2)
sól przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi - jodek potasu lub jodan potasu, tak aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 (±0,77) mg jodu, co odpowiada 30 (±10) mg jodku potasu lub 39 (±13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej

- w celu zapobiegania i wyrównywania stwierdzonego niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności.