Substancje wzbogacające dodawane do żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2024.420

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 marca 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 13 marca 2024 r.
w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności 2 , 3

Na podstawie art. 28 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy i składniki mineralne;
2)
poziomy lub maksymalne poziomy witamin i składników mineralnych;
3)
wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.
Do następujących środków spożywczych są dodawane witaminy i składniki mineralne:
1)
tłuszcze, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającym rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), z wyjątkiem tłuszczów mlecznych, o których mowa w lit. A dodatku II "Tłuszcze do smarowania" do załącznika VII do tego rozporządzenia:
a)
witamina A - tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 1) g (3000 j.m.), przy czym 1 ng retinolu = 3,33 j.m. witaminy A,
b)
witamina D - tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 ug (300 j.m.), przy czym 1 ug cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D,
2)
sól przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi - jodek potasu lub jodan potasu, tak aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 (±0,77) mg jodu, co odpowiada 30 (±10) mg jodku potasu lub 39 (±13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej

- w celu zapobiegania i wyrównywania stwierdzonego niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności.

1. 
Maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 50 % referencyjnych wartości spożycia określonych w pkt 1 części A "Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)" załącznika XIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1169/2011".
2. 
Dla witaminy C i folianów, ze względu na straty zachodzące podczas procesu przygotowywania żywności, dopuszczalna maksymalna ilość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 100 % referencyjnych wartości spożycia określonych w pkt 1 części A "Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)" załącznika XIII do rozporządzenia nr 1169/2011.
3. 
Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego, albo w przeliczeniu na porcję, jeżeli dane opakowanie zawiera wyłącznie jedną porcję, jest równa ilości znaczącej, o której mowa w pkt 2 części A "Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych)" załącznika XIII do rozporządzenia nr 1169/2011.
Wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych określa załącznik do rozporządzenia.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej wzbogaconych środków spożywczych znajdujących się w obrocie w państwach członkowskich Unii Europejskiej innych niż Rzeczpospolita Polska oraz w państwach członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronach umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.
Środki spożywcze zawierające substancje inne niż witaminy i składniki mineralne, wymienione w załączniku do rozporządzenia, wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przed dniem wejścia w życie rozporządzenia mogą pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. poz. 1184).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI INNYCH NIŻ WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE ZAKAZANYCH W PRODUKCJI ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

1) chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny;

2) DMAA, w szczególności określana jako:

a) 1,3-DMAA,

b) 1,3-dimetyloamyloamina,

c) 1,3-dimetylopentyloamina,

d) 2-amino-4-metyloheksan,

e) 2-heksanamina,

f) 4-metylo-(9CI),

g) 4-metylo-2-heksanamina,

h) 4-metylo-2-heksyloamina,

i) dimetyloamyloamina,

j) geranamina,

k) metyloheksanamina,

l) metyloheksanenamina;

3) ewodiamina;

4) grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs), w tym:

a) andaryna (S-4),

b) ligandrol (LGD-4033),

c) ostaryna (Enobosarm),

d) Rad-140 (Testolone);

5) higenamina;

6) hordenina;

7) ibutamoren (MK-677);

8) pankreatyna;

9) pieprz metystynowy (Piper methysticum);

10) świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 2704).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 3 sierpnia 2023 r. pod numerem 2023/0484/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).
3 Niniejsze rozporządzenie służy stosowaniu rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 11, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36, Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, Dz. Urz. UE L 39 z 08.02.2014, str. 44, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2015, str. 4, Dz. Urz. UE L 173 z 06.07.2017, str. 9, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 17, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 21, Dz. Urz. UE L 96 z 19.03.2021, str. 6, Dz. Urz. UE L 151 z 02.06.2022, str. 37, Dz. Urz. UE L 310 z 01.12.2022, str. 7 oraz Dz. Urz. UE L 143 z 02.06.2023, str. 6).