§ 3. - Substancje wzbogacające dodawane do żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2010.174.1184
Akt utracił moc Wersja od: 24 września 2010 r.
§ 3.
1.
Maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 50 % zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.2.
Dla witaminy C i folianów, ze względu na straty zachodzące podczas procesu przygotowywania żywności, dopuszczalna maksymalna ilość w 100 g albo 100 ml, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 100 % zalecanego dziennego spożycia.3.
Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15 % zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »