§ 2. - Substancje wzbogacające dodawane do żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.174.1184

Akt utracił moc
Wersja od: 24 września 2010 r.
§  2.
Do następujących środków spożywczych dodawane są witaminy i składniki mineralne:
1)
tłuszcze, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), z wyjątkiem tłuszczu mlecznego, o którym mowa w lit. A dodatku do załącznika XV:
a)
witamina A - tak aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 µg (3000 j.m.), przy czym 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A,
b)
witamina D - tak aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 µg (300 j.m.), przy czym 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D,
2)
sól przeznaczona do spożycia przez ludzi - jodek potasu lub jodan potasu, tak aby 100 g soli kuchennej zawierało 2,3 (± 0,77) mg jodu, co odpowiada 30 (± 10) mg jodku potasu lub 39 (± 13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej

- w celu zapobiegania i wyrównywania stwierdzonego niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności.