§ 5. - Stosowanie oraz oznakowanie aromatów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.177.1092

Akt utracił moc
Wersja od: 3 października 2008 r.
§  5.
1.
Aromaty nieprzeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:
1)
określenie "aromat" albo bardziej szczegółową nazwę lub opis aromatu;
2)
określenie "do środków spożywczych" lub bardziej szczegółowe określenie rodzaju środków spożywczych, do których aromat jest przeznaczony;
3)
wykaz rodzajów aromatów, według ich masy w porządku malejącym, według następującej klasyfikacji:
a)
naturalne substancje aromatyczne,
b)
substancje aromatyczne identyczne z naturalnymi,
c)
syntetyczne substancje aromatyczne,
d)
preparaty aromatyczne,
e)
aromaty przetworzone,
f)
aromaty dymu wędzarniczego;
4)
w przypadku mieszaniny aromatów z substancjami dodatkowymi niezbędnymi do przechowywania lub stosowania aromatów lub z produktami używanymi do rozpuszczania lub rozcieńczania aromatów, wykaz składników według ich masy w porządku malejącym, zawierający:
a)
oznaczenie aromatu lub aromatów, zgodnie z pkt 3,
b)
nazwy innych substancji lub produktów, a w przypadku substancji dodatkowych, ich numer według systemu oznaczeń Unii Europejskiej, określony w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych;
5)
maksymalny poziom zawartości składnika lub grupy składników podlegających ograniczeniu ilościowemu w środku spożywczym albo odpowiednią informację o składzie umożliwiającą nabywcy stosowanie przepisów mających zastosowanie do danego środka spożywczego;
6)
oznaczenie identyfikujące przesyłkę;
7)
ilość nominalną wyrażoną w jednostkach masy lub objętości;
8)
dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje aromaty lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza aromaty do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3-5, mogą być zamieszczone jedynie w dokumentach przewozowych, przekazywanych wraz z przesyłką aromatów lub przed jej dostarczeniem, pod warunkiem że opakowanie lub pojemnik zawierające aromaty zostaną oznaczone, w widocznym miejscu, informacją: "przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej".