Stosowanie oraz oznakowanie aromatów.
Dz.U.2008.177.1092
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 września 2008 r.
w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów2)
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia następujących dyrektyw:
- dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 184 z 15.07.1988, str. 61; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 233),
- dyrektywy Komisji 91/71/EWG z dnia 16 stycznia 1991 r. uzupełniającej dyrektywę Rady 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 42 z 15.02.1991, str. 25, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 231).
ZAŁĄCZNIK
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY ZAWARTOŚCI W ŻYWNOŚCI SUBSTANCJI AKTYWNYCH POCHODZĄCYCH Z AROMATÓW I INNYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI O WŁAŚCIWOŚCIACH AROMATYZUJĄCYCH, MOGĄCYCH NIEKORZYSTNIE ODDZIAŁYWAĆ NA ZDROWIE CZŁOWIEKA*)
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY ZAWARTOŚCI W ŻYWNOŚCI SUBSTANCJI AKTYWNYCH POCHODZĄCYCH Z AROMATÓW I INNYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI O WŁAŚCIWOŚCIACH AROMATYZUJĄCYCH, MOGĄCYCH NIEKORZYSTNIE ODDZIAŁYWAĆ NA ZDROWIE CZŁOWIEKA*)
Lp. | Nazwa substancji | Zawartość w środku spożywczym | Zawartość w napojach | Uwagi (wyjątki) | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1 | Agarycynowy kwas1) | 20 mg/kg | 20 mg/kg | 100 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych i środkach spożywczych zawierających grzyby | |
2 | Aloina1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych | |
3 | Berberyna1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych | |
4 | ß-Azaron1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, oraz w przyprawach stosowanych do wyrobów typu sneksy | |
5 | 3,4-benzopiren | 0,03 µg/kg | 0,03 µg/kg | ||
6 | Cyjanowodorowy kwas1) | 1 mg/kg | 1 mg/kg | 50 mg/kg w nugacie, w masach marcepanowych, ich zamiennikach lub produktach podobnych, | |
1 mg/kg na każdy % obj. alkoholu w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, 5 mg/kg w sokach owocowych z owoców pestkowych w puszkach | |||||
7 | Hiperycyna1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, | |
1 mg/kg w wyrobach cukierniczych | |||||
8 | Kwasyna1) | 5 mg/kg | 5 mg/kg | 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, | |
10 mg/kg w wyrobach cukierniczych w postaci pastylek | |||||
9 | Kumaryna1) | 2 mg/kg | 2 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, | |
10 mg/kg w niektórych rodzajach karmelków, 50 mg/kg w gumie do żucia | |||||
10 | Pulegon1) | 25 mg/kg | 100 mg/kg | 250 mg/kg w napojach miętowych lub miętowo aromatyzowanych, | |
350 mg/kg w wyrobach cukierniczych miętowych | |||||
11 | Safrol i Izosafrol1) | 1 mg/kg | 1 mg/kg | 15 mg/kg w środkach spożywczych zawierających gałkę muszkatołową i kwiat muszkatołowy, | |
5 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu większej niż 25 % obj., | |||||
2 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej niż 25 % obj. | |||||
12 | Santonina1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu więcej niż 25 % obj. | |
13 | Tujony (α i β)1) | 0,5 mg/kg | 0,5 mg/kg | 5 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej niż 25 % obj., | |
10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu więcej niż 25 % obj., | |||||
35 mg/kg w napojach typu "bitters", 25 mg/kg w środkach spożywczych zawierających preparaty szałwii |
*) Podane w tabeli poziomy dotyczą środków spożywczych w takiej postaci, w jakiej są one spożywane.
1) Związki te nie mogą być dodawane do środków spożywczych lub do aromatów. Mogą występować w środkach spożywczych zarówno naturalnie, jak też w wyniku dodatku aromatów uzyskanych z surowców naturalnych.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (1)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (2)
- Dyrektywa 91/71/EWG uzupełniająca dyrektywę Rady 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji
- Dyrektywa 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji