§ 2. - Stosowanie mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, mieszania i zgniatania ciasta w piekarniach, cukierniach i innych zakładach przemysłowych, wytwarzających pieczywo.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1927.102.894

Akt utracił moc
Wersja od: 31 maja 1928 r.
§  2. 1
Wymienione w § 1 zakłady, istniejące w chwili wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, powinny być zaopatrzone w mechaniczne urządzenia do przesiewania mąki oraz do mieszania i zagniatania ciasta nie później niż w 18 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Termin ten wojewódzkie władze administracji ogólnej mogą przedłużyć w zasługujących na uwzględnienie przypadkach na czas nie dłuższy, niż na dalsze 6 miesięcy w województwach: warszawskiem, lubelskiem, łódzkiem, kieleckiem, lwowskiem, krakowskiem, poznańskiem i pomorskiem, oraz w Warszawie Komisarjat Rządu na m. st. Warszawę, zaś na dalsze 18 miesięcy w województwach: białostockiem, nowogródzkiem, poleskiem, stanisławowskiem, tarnopolskiem, wileńskiem i wołyńskiem.

Piekarnie, cukiernie oraz inne zakłady przemysłowe, wytwarzające pieczywo dla publicznego użytku, zakładane po dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, winny stosować się, z chwilą ich uruchomienia, do przepisów, zawartych w § 1 niniejszego rozporządzenia.

1 § 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 31 października 1927 r. (Dz.U.28.57.544) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 1928 r.