Stawki, szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2010.254.1705
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 2015 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 20 grudnia 2010 r.
w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych
Na podstawie art. 130 ust. 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie:
1)
ustala stawki dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych;2)
określa szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczenia tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
przedsiębiorcy - rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;1a) 1
barze mlecznym - rozumie się przez to bar mleczny, o którym mowa w art. 6 pkt 17 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.);2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;3)
izbie skarbowej - rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;4)
urzędzie skarbowym - rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.1.
Przedsiębiorcy może być udzielona dotacja przedmiotowa, o której mowa w art. 7a ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.), w zakresie ustalonym w ustawie budżetowej na dany rok.2.
Dotacja może być udzielona na posiłki sporządzone wyłącznie z surowców wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.1.
Stawkę dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zwanej dalej "dotacją", ustala się w wysokości 40 % wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30 %, po wyłączeniu:1)
wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;2)
wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w tym w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20 %.1.
Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, przedstawiają właściwemu dyrektorowi izby skarbowej pisemny wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy, dla celów realizacji dotacji, sposób jej ewidencjonowania.2.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:1)
szacowaną wartość zakupionych surowców;2)
szacowaną wartość surowców zużytych do sporządzanych (dotowanych) posiłków;3)
stawkę dotacji;4)
obliczoną należną kwotę dotacji wraz z podaniem sposobu jej obliczenia;5)
datę sporządzenia wniosku;6)
imię i nazwisko (nazwę) oraz dane teleadresowe wnioskodawcy;7)
numer rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej może wystąpić do przedsiębiorcy o udzielenie informacji dotyczących posiłków, które mają być objęte dotacją przedmiotową.1. 3
Przedsiębiorcy, za pośrednictwem izb skarbowych, otrzymują dotację pod warunkiem, że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30% wartości zakupionych surowców wykorzystywanych do sporządzenia posiłków, o których mowa w § 3 ust. 2.2.
Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.3.
Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.1.
Przedsiębiorca sporządza, w terminie do 28 dnia każdego miesiąca, obliczenie należnej dotacji za okres od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc sporządzenia obliczenia, według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.2.
Dwa egzemplarze obliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni roboczych dokonuje sprawdzenia prawidłowości obliczenia.1.
Decyzję o udzieleniu dotacji podejmuje właściwy dyrektor izby skarbowej na pisemny wniosek przedsiębiorcy o udzielenie dotacji.2.
Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca jest obowiązany dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy obliczenia dotacji.3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej informuje w formie pisemnej przedsiębiorcę, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o udzielenie dotacji, o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku.1.
W przypadku podjęcia decyzji o udzieleniu dotacji, izba skarbowa dokonuje przelewu kwoty należnej dotacji na rachunek przedsiębiorcy w terminie 14 dni od dnia wydania decyzji.2.
Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.1.
Jeżeli nastąpiła korekta ilości lub wartości zużytych surowców albo wystąpiły inne nieprawidłowości w obliczeniu dotacji, przedsiębiorca jest obowiązany dokonać korekty należnej dotacji.2.
Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 7 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.3.
Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca obowiązany jest powiadomić o zaistniałej sytuacji właściwego dyrektora izby skarbowej oraz dokonać zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej, w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli pobrania dotacji w nadmiernej wysokości lub wykorzystania dotacji niezgodnie z przeznaczeniem, dotacja podlega zwrotowi wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych. Odsetki nalicza się od dnia przekazania dotacji przedsiębiorcy.
W przypadku nieprowadzenia ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 2, pobrane w danym roku podatkowym przez przedsiębiorcę dotacje podlegają zwrotowi w całości, wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych.
Przy ustalaniu wysokości dotacji przedmiotowych podstawę dotowania oraz kwotę należnych dotacji zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki wynoszące:
1)
mniej niż 50 groszy pomija się;2)
50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
Do rozliczenia dotacji należnych za okres do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
5 WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
5 WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
Lp. | Nr PKWiU | Nazwa surowca |
1. | 01.11.6 | Warzywa strączkowe, świeże |
2. | 01.11.61 | Fasola |
3. | 01.11.62 | Groch |
4. | 01.11.69 | Pozostałe warzywa strączkowe, świeże |
5. | 01.11.71 | Fasola |
6. | 01.11.72 | Bób i bobik |
7. | 01.11.73 | Ciecierzyca (cieciorka) |
8. | 01.11.74 | Soczewica |
9. | 01.11.75 | Groch |
10. | 01.12.1 | Ryż niełuskany |
11. | 01.13.8 | Pieczarki |
12. | 01.13.12 | Kapusta |
13. | 01.13.13 | Kalafiory i brokuły |
14. | 01.13.14 | Sałata |
15. | 01.13.15 | Cykoria |
16. | 01.13.16 | Szpinak |
17. | 01.13.32 | Ogórki |
18. | 01.13.34 | Pomidory |
19. | 01.13.41 | Marchew i rzepa |
20. | 01.13.42 | Czosnek |
21. | 01.13.43 | Cebula |
22. | 01.13.44 | Pory |
23. | 01.13.49 | Pietruszka, seler, buraki |
24. | 01.13.51 | Ziemniaki |
25. | 01.24.1 | Jabłka |
26. | 01.24.27 | Śliwki |
27. | 01.25.12 | Maliny i jeżyny |
28. | 01.25.13 | Truskawki i poziomki |
29. | 01.25.19 | Porzeczki, agrest, borówki czarne |
30. | 01.27.12 | Herbata |
31. | 01.28.11 | Pieprz surowy z rodzaju Piper |
32. | 01.47.21 | Jaja kurze, świeże w skorupkach |
33. | 01.49.21 | Miód naturalny |
34. | 10.61.11 | Ryż łuskany |
35. | 10.31.13 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek |
36. | 10.32.11 | Sok pomidorowy |
37. | 10.32.12 | Sok pomarańczowy |
38. | 10.32.16 | Sok jabłkowy |
39. | 10.32.17 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw |
40. | 10.39.15 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
41. | 10.39.16 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
42. | 10.39.17 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
43. | 10.39.22 | Dżemy, galaretki owocowe |
44. | 10.41.6 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
45. | 10.41.24 | Olej słonecznikowy surowy |
46. | 10.41.26 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy |
47. | 10.41.54 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
48. | 10.41.56 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
49. | 10.42.1 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
50. | 10.51.11 | Mleko płynne przetworzone |
51. | 10.51.12 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 %, niezagęszczone i niesłodzone |
52. | 10.51.21 | Mleko odtłuszczone w proszku |
53. | 10.51.22 | Mleko pełne w proszku |
54. | 10.51.30 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
55. | 10.51.40 | Sery i twarogi |
56. | 10.51.51 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
57. | 10.51.52 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
58. | 10.84.30 | Sól spożywcza |
59. | 10.61.21 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna |
60. | 10.61.31 | Kasze i mączki z pszenicy |
61. | 10.61.32 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
62. | 10.61.33 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
63. | 10.71.11 | Pieczywo świeże |
64. | 10.72.11 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby |
65. | 10.72.19 | Bułka tarta |
66. | 10.73.1 | Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne |
67. | 10.81.12 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany |
68. | 10.81.13 | Cukier waniliowy |
69. | 10.83.12 | Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy |
70. | 10.84.11 | Ocet winny |
71. | 10.84.12 | Majonez |
72. | 10.89.13 | Proszki do pieczenia gotowe |
73. | 20.13.43 | Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
WZÓR
OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH
za okres od dnia 1 stycznia ..... r. do dnia .......... r.
............................
(pieczęć przedsiębiorcy)
Lp. | Nazwa zużytych surowców i nr PKWiU | Jednostka miary | Ilość | Wartość zakupionych surowców, zużytych do dotowanych posiłków | Wartość pomniejszona o ubytki naturalne | Powiększona wartość surowców o marżę 30% | Stawka dotacji | Wartość dotacji za dany miesiąc | Wartość dotacji narastająco |
Sporządził:
.............................................................................. ................................................................
(nazwisko, imię, stanowisko służbowe, nr telefonu) (nazwisko i imię kierownika
jednostki)
........................... dnia ........................
1 § 2 pkt 1a dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
3 § 6 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
4 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 112, poz. 760), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 119 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1706 oraz z 2010 r. Nr 96, poz. 620, Nr 108, poz. 685, Nr 152, poz. 1020, Nr 161, poz. 1078, Nr 226, poz. 1475 i Nr 238, poz. 1578).
5 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (1)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (1)
Akty uchylające liczba obiektów na liście: (1)
Akty zastępowane liczba obiektów na liście: (1)
Orzeczenia i pisma urzędowe liczba obiektów na liście: (15)
Orzeczenia sądów liczba obiektów na liście: (12)
- I GSK 1663/18 - Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
- I GSK 1533/18 - Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego
- V SA/Wa 2647/16, Cel dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Przesłanki uznania dotacji za nienależnie pobraną. - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie