Stawki, szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2010.254.1705

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 20 grudnia 2010 r.
w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Na podstawie art. 130 ust. 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie:
1)
ustala stawki dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych;
2)
określa szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczenia tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
przedsiębiorcy - rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;
1a) 1
barze mlecznym - rozumie się przez to bar mleczny, o którym mowa w art. 6 pkt 17 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182, ze zm.);
2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3)
izbie skarbowej - rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;
4)
urzędzie skarbowym - rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.
1.
Przedsiębiorcy może być udzielona dotacja przedmiotowa, o której mowa w art. 7a ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.), w zakresie ustalonym w ustawie budżetowej na dany rok.
2.
Dotacja może być udzielona na posiłki sporządzone wyłącznie z surowców wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1.
Stawkę dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zwanej dalej "dotacją", ustala się w wysokości 40 % wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30 %, po wyłączeniu:
1)
wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;
2)
wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w tym w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20 %.
1.
Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, przedstawiają właściwemu dyrektorowi izby skarbowej pisemny wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy, dla celów realizacji dotacji, sposób jej ewidencjonowania.
2.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
szacowaną wartość zakupionych surowców;
2)
szacowaną wartość surowców zużytych do sporządzanych (dotowanych) posiłków;
3)
stawkę dotacji;
4)
obliczoną należną kwotę dotacji wraz z podaniem sposobu jej obliczenia;
5)
datę sporządzenia wniosku;
6)
imię i nazwisko (nazwę) oraz dane teleadresowe wnioskodawcy;
7)
numer rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.
3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej może wystąpić do przedsiębiorcy o udzielenie informacji dotyczących posiłków, które mają być objęte dotacją przedmiotową.
1. 3
Przedsiębiorcy, za pośrednictwem izb skarbowych, otrzymują dotację pod warunkiem, że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30% wartości zakupionych surowców wykorzystywanych do sporządzenia posiłków, o których mowa w § 3 ust. 2.
2.
Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
3.
Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.
1.
Przedsiębiorca sporządza, w terminie do 28 dnia każdego miesiąca, obliczenie należnej dotacji za okres od początku roku do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc sporządzenia obliczenia, według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Dwa egzemplarze obliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni roboczych dokonuje sprawdzenia prawidłowości obliczenia.
1.
Decyzję o udzieleniu dotacji podejmuje właściwy dyrektor izby skarbowej na pisemny wniosek przedsiębiorcy o udzielenie dotacji.
2.
Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca jest obowiązany dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy obliczenia dotacji.
3.
Właściwy dyrektor izby skarbowej informuje w formie pisemnej przedsiębiorcę, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o udzielenie dotacji, o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku.
1.
W przypadku podjęcia decyzji o udzieleniu dotacji, izba skarbowa dokonuje przelewu kwoty należnej dotacji na rachunek przedsiębiorcy w terminie 14 dni od dnia wydania decyzji.
2.
Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.
1.
Jeżeli nastąpiła korekta ilości lub wartości zużytych surowców albo wystąpiły inne nieprawidłowości w obliczeniu dotacji, przedsiębiorca jest obowiązany dokonać korekty należnej dotacji.
2.
Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 7 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.
3.
Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca obowiązany jest powiadomić o zaistniałej sytuacji właściwego dyrektora izby skarbowej oraz dokonać zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej, w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli pobrania dotacji w nadmiernej wysokości lub wykorzystania dotacji niezgodnie z przeznaczeniem, dotacja podlega zwrotowi wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych. Odsetki nalicza się od dnia przekazania dotacji przedsiębiorcy.
W przypadku nieprowadzenia ewidencji, o której mowa w § 6 ust. 2, pobrane w danym roku podatkowym przez przedsiębiorcę dotacje podlegają zwrotowi w całości, wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych.
Przy ustalaniu wysokości dotacji przedmiotowych podstawę dotowania oraz kwotę należnych dotacji zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki wynoszące:
1)
mniej niż 50 groszy pomija się;
2)
50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
Do rozliczenia dotacji należnych za okres do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r. 4

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  5 WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

Lp.Nr PKWiUNazwa surowca
1.01.11.6Warzywa strączkowe, świeże
2.01.11.61Fasola
3.01.11.62Groch
4.01.11.69Pozostałe warzywa strączkowe, świeże
5.01.11.71Fasola
6.01.11.72Bób i bobik
7.01.11.73Ciecierzyca (cieciorka)
8.01.11.74Soczewica
9.01.11.75Groch
10.01.12.1Ryż niełuskany
11.01.13.8Pieczarki
12.01.13.12Kapusta
13.01.13.13Kalafiory i brokuły
14.01.13.14Sałata
15.01.13.15Cykoria
16.01.13.16Szpinak
17.01.13.32Ogórki
18.01.13.34Pomidory
19.01.13.41Marchew i rzepa
20.01.13.42Czosnek
21.01.13.43Cebula
22.01.13.44Pory
23.01.13.49Pietruszka, seler, buraki
24.01.13.51Ziemniaki
25.01.24.1Jabłka
26.01.24.27Śliwki
27.01.25.12Maliny i jeżyny
28.01.25.13Truskawki i poziomki
29.01.25.19Porzeczki, agrest, borówki czarne
30.01.27.12Herbata
31.01.28.11Pieprz surowy z rodzaju Piper
32.01.47.21Jaja kurze, świeże w skorupkach
33.01.49.21Miód naturalny
34.10.61.11Ryż łuskany
35.10.31.13Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek
36.10.32.11Sok pomidorowy
37.10.32.12Sok pomarańczowy
38.10.32.16Sok jabłkowy
39.10.32.17Mieszaniny soków z owoców i warzyw
40.10.39.15Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
41.10.39.16Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
42.10.39.17Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw
43.10.39.22Dżemy, galaretki owocowe
44.10.41.6Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone
45.10.41.24Olej słonecznikowy surowy
46.10.41.26Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy
47.10.41.54Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
48.10.41.56Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
49.10.42.1Margaryna i podobne tłuszcze jadalne
50.10.51.11Mleko płynne przetworzone
51.10.51.12Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 %, niezagęszczone i niesłodzone
52.10.51.21Mleko odtłuszczone w proszku
53.10.51.22Mleko pełne w proszku
54.10.51.30Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania
55.10.51.40Sery i twarogi
56.10.51.51Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego
57.10.51.52Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
58.10.84.30Sól spożywcza
59.10.61.21Mąka pszenna lub żytnio-pszenna
60.10.61.31Kasze i mączki z pszenicy
61.10.61.32Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
62.10.61.33Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych
63.10.71.11Pieczywo świeże
64.10.72.11Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby
65.10.72.19Bułka tarta
66.10.73.1Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne
67.10.81.12Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany
68.10.81.13Cukier waniliowy
69.10.83.12Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy
70.10.84.11Ocet winny
71.10.84.12Majonez
72.10.89.13Proszki do pieczenia gotowe
73.20.13.43Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu)

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 WZÓR

OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH

za okres od dnia 1 stycznia ..... r. do dnia .......... r.

............................

(pieczęć przedsiębiorcy)

Lp.Nazwa zużytych surowców i nr PKWiUJednostka miaryIlośćWartość zakupionych surowców, zużytych do dotowanych posiłkówWartość pomniejszona o ubytki naturalnePowiększona wartość surowców o marżę 30%Stawka dotacjiWartość dotacji za dany miesiącWartość dotacji narastająco

Sporządził:

.............................................................................. ................................................................

(nazwisko, imię, stanowisko służbowe, nr telefonu) (nazwisko i imię kierownika

jednostki)

........................... dnia ........................

1 § 2 pkt 1a dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
3 § 6 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
4 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 112, poz. 760), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 119 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. - Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1706 oraz z 2010 r. Nr 96, poz. 620, Nr 108, poz. 685, Nr 152, poz. 1020, Nr 161, poz. 1078, Nr 226, poz. 1475 i Nr 238, poz. 1578).
5 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 9 grudnia 2014 r. (Dz.U.2014.1820) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.