Stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.116.1220

Akt utracił moc
Wersja od: 22 grudnia 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 15 grudnia 2000 r.
w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Na podstawie art. 72 ust. 3 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 155, poz. 1014, z 1999 r. Nr 38, poz. 360, Nr 49, poz. 485, Nr 70, poz. 778 i Nr 110, poz. 1255 oraz z 2000 r. Nr 6, poz. 69, Nr 12, poz. 136, Nr 48, poz. 550 i Nr 95, poz. 1041) zarządza się, co następuje:
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
barach mlecznych - rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych,
2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku do rozporządzenia.
1.
Przedsiębiorcy prowadzący bary mleczne otrzymują za pośrednictwem izb skarbowych dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, pod warunkiem że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30% wartości surowców.
2.
Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, o których mowa w ust. 1, przedstawiają izbom skarbowym, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy dla celów dotacyjnych sposób jej ewidencjonowania.
1.
Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 40% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30%, po wyłączeniu:
1)
wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych,
2)
wartości podatku od towarów i usług zawartego w cenach zakupu surowców,
3)
wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym, wartości surowców zużytych do produkcji lodów oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w szczególności: w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20%.
Podstawę obliczenia należnych dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
W zakresie nie uregulowanym w niniejszym rozporządzeniu stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 marca 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych (Dz. U. Nr 20, poz. 244).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

1) mleko,

2) napoje mleczne,

3) śmietana i śmietanka,

4) masło,

5) twarogi i sery,

6) jaja i przetwory z jaj,

7) tłuszcze roślinne,

8) pieczywo,

9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,

10) makarony,

11) cukier, miód naturalny i sztuczny,

12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),

13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,

14) warzywa i owoce,

15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),

16) herbata, kawa-namiastki,

17) koncentraty,

18) przyprawy krajowe,

19) grzyby uprawiane.