§ 3. - Stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.116.1220

Akt utracił moc
Wersja od: 22 grudnia 2000 r.
§  3.
1.
Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 40% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30%, po wyłączeniu:
1)
wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych,
2)
wartości podatku od towarów i usług zawartego w cenach zakupu surowców,
3)
wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym, wartości surowców zużytych do produkcji lodów oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w szczególności: w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20%.