Stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1991.60.256

Akt utracił moc
Wersja od: 26 czerwca 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 27 czerwca 1991 r.
w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Na podstawie art. 19 ust. 3 ustawy z dnia 5 stycznia 1991 r. - Prawo budżetowe (Dz. U. Nr 4, poz. 18 i Nr 34, poz. 150) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa stawki, szczegółowe zasady i tryb udzielania dotacji przedmiotowych w barach mlecznych.
2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
barach mlecznych - rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych,
2)
surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku do rozporządzenia.
1.
Jednostki prowadzące bary mleczne mogą rozliczać za pośrednictwem izb lub urzędów skarbowych dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, pod warunkiem że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż do 25% wartości surowców.
Jednostki zainteresowane korzystaniem z dotacji, o których mowa w § 2, przedstawiają urzędom lub izbom skarbowym, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, wniosek o zapewnienie dotacji oraz uzgadniają właściwy dla celów dotacyjnych sposób jej ewidencjonowania.
1.
Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 48% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez jednostkę, nie wyższą jednak niż 25%, po wyłączeniu:
1)
wartości ubytków naturalnych, liczonej w cenach gastronomicznych,
2)
wartości mleka, pieczywa i ewentualnie innych towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym oraz wartości surowców zużytych do produkcji lodów, liczonej w cenach gastronomicznych.
2.
W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego (w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów itp.) wartość surowców podwyższa się o 20%.
Podstawę obliczenia należnych dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
W zakresie nie uregulowanym w niniejszym rozporządzeniu stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 11 maja 1991 r. w sprawie zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych (Dz. U. Nr 43, poz. 191).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

1) mleko,

2) napoje mleczne,

3) śmietana i śmietanka,

4) masło,

5) twarogi i sery,

6) jaja i przetwory z jaj,

7) tłuszcze roślinne,

8) pieczywo,

9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,

10) makarony,

11) cukier, miód naturalny i sztuczny,

12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),

13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,

14) warzywa i owoce,

15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),

16) herbata, kawa - namiastki,

17) koncentraty,

18) przyprawy krajowe.

1 § 2a dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 maja 1993 r. (Dz.U.93.48.220) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 czerwca 1993 r.