Stawki opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.230.1543

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 grudnia 2008 r.
w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli, w tym za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 27,00 zł;
3)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a)
w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł,
b)
w laboratorium analitycznym - w wysokości 24,00 zł;
4)
inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
kontrolę dokumentów - w wysokości 21,00 zł,
b)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100 % kosztów wysłania próbek do badań,
c)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,10 zł,
d)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,30 zł,
e)
kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 21,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
f)
kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 21 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
5)
przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w wysokości określonej przez te laboratoria.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2005 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 110, poz. 933).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227, poz. 1505.

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH

Lp.Rodzaj badaniaStawka w zł
123
Czynności ogólne
1Badanie sensoryczne165,00
2Badania mikroskopowe33,00
3Destylacja33,00
4Destylacja z parą wodną65,00
5Ekstrakcja33,00
6Mineralizacja na sucho45,00
7Mineralizacja na mokro78,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8Aktywność fosfatazy111,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy39,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 22,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 72,00
12Alkaliczność popiołu37,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną19,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji52,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową88,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną72,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną105,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC37,00
19Zawartość alkoholu metylowego37,00
20Analiza makroskopowa72,00
21Analiza sitowa33,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych132,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla86,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną33,00
25Barwa cukru72,00
26Obecność barwników sztucznych72,00
27Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną188,00
28Zawartość celulozy111,00
29Ciemnienie ciasta48,00
30Badania amylograficzne33,00
31Zawartość chlorków metodą Mohra37,00
32Zawartość chlorków metodą Volharda54,00
33Gęstość w stanie zsypnym21,00
34Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną168,00
35Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 94,00
36Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 55,00
37Czas scukrzania19,00
38Zawartość części nierozpuszczalnych39,00
39Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną111,00
40Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową55,00
41Zawartość dwutlenku węgla19,00
42Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia19,00
43Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej72,00
44Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych55,00
45Zawartość ekstraktu ogólnego19,00
46Zawartość ekstraktu refraktometrycznego19,00
47Zawartość ekstraktu resztkowego19,00
48Energia i zdolność kiełkowania52,00
49Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC168,00
50Zawartość fosforanów168,00
51Zawartość ftalanu di-n-butylu216,00
52Zawartość fuzli metodą GC88,00
53Gęstość nasypowa24,00
54Ciężar nasypowy24,00
55Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową37,00
56Zawartość glukozynolanów metodą HPLC165,00
57Ilość glutenu37,00
58Ilość i rozpływalność glutenu42,00
59Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną37,00
60Granulacja37,00
61Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC37,00
62Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC168,00
63Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC111,00
64Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną72,00
65Zawartość inuliny111,00
66Zawartość jodanu potasu146,00
67Zawartość jodku potasu146,00
68Zawartość β-karotenu146,00
69Zawartość karotenoidów i β-karotenu187,00
70Klarowność22,00
71Zawartość kofeiny metodą HPLC111,00
72Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną298,00
73Zawartość kumaryny metodą GC111,00
74Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną102,00
75Zawartość kwasu erukowego metodą GC175,00
76Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC218,00
77Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną184,00
78Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną101,00
79Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną111,00
80Zawartość kwasu masłowego metodą GC143,00
81Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną184,00
82Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną146,00
83Obecność kwasu szczawiowego17,00
84Kwasowość39,00
85Kwasowość lotna111,00
86Kwasowość ogólna39,00
87Kwasowość plazmy72,00
88Kwasowość tłuszczu39,00
89Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych39,00
90Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów56,00
91Skład kwasów tłuszczowych metodą GC215,00
92Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC254,00
93Zawartość laktozy metodą grawimetryczną218,00
94Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną218,00
95Lepkość brzeczki słodowej17,00
96Lepkość dekstryn146,00
97Liczba diastazowa111,00
98Liczba formolowa55,00
99Liczba Hartonga107,00
100Liczba jodowa72,00
101Liczba Kolbacha111,00
102Liczba kwasowa37,00
103Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu72,00
104Liczba nadtlenkowa72,00
105Liczba nadtlenkowa w olejach55,00
106Liczba opadania39,00
107Liczba zmydlania37,00
108Masa odciekniętych owoców i warzyw19,00
109Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną19,00
110Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną72,00
111Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 303,00
112Zawartość mocznika93,00
113Zawartość olejków eterycznych111,00
114Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC125,00
115Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie146,00
116Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową33,00
117Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej136,00
118Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków153,00
119Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii33,00
120Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych220,00
121Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej340,00
122Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 33,00
123Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych60,00
124Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania42,00
125Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna125,00
126Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych49,00
127Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych22,00
128Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie21,00
129Zawartość patuliny metodą HPLC187,00
130Obecność pektyn19,00
131Zawartość pektyn test turbidymetryczny39,00
132Obecność peroksydazy39,00
133Oznaczanie pH19,00
134Pienistość białka37,00
135Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego37,00
136Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy) 83,00
137Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów55,00
138Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie22,00
139Zawartość popiołu siarczanowego55,00
140Pozorna sucha masa39,00
141Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu55,00
142Zawartość proliny146,00
143Zawartość przeciwutleniaczy276,00
144Przepuszczalność19,00
145Przewodność właściwa39,00
146Przeźroczystość19,00
147Zawartość pulpy wirówkowo19,00
148Rozpraszalność37,00
149Rozpuszczalność37,00
150Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym37,00
151Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie37,00
152Zawartość sacharozy metodą chemiczną138,00
153Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną72,00
154Sedymentacja39,00
155Zawartość siarczanów55,00
156Obecność siarczanów (jakościowo) 17,00
157Siła diastatyczna298,00
158Zawartość skrobi w przetworach mięsnych254,00
159Zawartość skrobi metodą Eversa72,00
160Obecność skrobi (jakościowo) 19,00
161Skuteczność pasteryzacji39,00
162Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną146,00
163Spływ brzeczki słodowej19,00
164Stabilność koloidalna72,00
165Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC254,00
166Stopień przemiału37,00
167Stopień rozdrobnienia37,00
168Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie72,00
169Zawartość substancji niezmydlających się148,00
170Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie55,00
171Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy39,00
172Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu45,00
173Zawartość szczawianów39,00
174Szklistość ziarna39,00
175Zawartość szkodników (ilościowo) 26,00
176Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 52,00
177Obecność szkodników10,00
178Temperatura mięknięcia72,00
179Temperatura topnienia72,00
180Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba146,00
181Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną55,00
182Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną66,00
183Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost55,00
184Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta125,00
185Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą94,00
186Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC180,00
187Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC243,00
188Zawartość waniliny143,00
189Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową17,00
190Zawartość węglanów72,00
191Wilgotność destylacyjnie111,00
192Wilgotność metodą Karla - Fischera111,00
193Zawartość witaminy C101,00
194Zawartość włókna surowego168,00
195Zawartość wody i substancji lotnych w olejach39,00
196Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach39,00
197Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość72,00
198Zawartość wolnego tłuszczu55,00
199Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP72,00
200Wskaźnik pienistości białka39,00
201Wskaźnik rozpuszczalności39,00
202Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku22,00
203Wskaźnik trwałości piany39,00
204Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego72,00
205Współczynnik ekstynkcji111,00
206Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC125,00
207Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC111,00
208Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną125,00
209Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym72,00
210Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 188,00
211Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną62,00
212Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych188,00
213Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym157,00
214Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku125,00
215Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego188,00
216Zawartość mleczanów184,00
217Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny146,00
218Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym205,00
219Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC211,00
220Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle62,00
221Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP175,00
222Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów288,00
223Zawartość triglicerydów kwasu enantowego187,00
224Zawartość wapnia metodą miareczkową62,00
225Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie83,00
226Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej69,00
227Zawartość zanieczyszczeń chmielu52,00
228Zaziarnienie chmielu84,00
229Współczynnik załamania światła19,00
230Wyciąg wodny herbaty72,00
231Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka24,00
232Wyrównanie ziarna29,00
233Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną72,00
234Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych37,00
235Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej55,00
236Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych39,00
237Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku22,00
238Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze146,00
239Zawartość zanieczyszczeń organicznych72,00
240Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych49,00
241Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją72,00
242Zaśniecenie ziarna19,00
243Zdolność pochłaniania wody37,00
244Zmętnienie (NTU, FNU) 22,00
245Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu72,00
246Zwilżalność39,00
247Zdolność chłonięcia wody22,00
248Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 65,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
249Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych22,00
250Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej22,00
251Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych49,00
252Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego49,00
253Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych49,00
254Oznaczanie liczby drożdży i pleśni49,00
255Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych53,00
256Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda53,00
257Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych49,00
258Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach84,00
259Zawartość chloramfenikolu146,00
260Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)65,00