Stawki opłat za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.241.2089
Akt utracił moc Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 grudnia 2002 r.
w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych.
Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
Stawki opłat za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, pobranych w ramach kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, określa się jako sumę stawek opłat za:
_______________ 1)
pobranie próbek do badań laboratoryjnych - w wysokości 21,00 zł; 2)
dojazd osoby pobierającej próbkę - w wysokości:a)
7,50 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,b)
19,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,c)
56,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,d)
75,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km; 3)
przeprowadzenie analizy laboratoryjnej - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
ZAŁĄCZNIK
STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE
STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE
Lp. | Rodzaj badania | Stawka w zł |
Czynności ogólne | ||
1 | 2 | 3 |
1 | Badanie organoleptyczne | 20,00 |
2 | Badanie sensoryczne | 158,00 |
3 | Badania mikroskopowe | 32,00 |
4 | Destylacja | 32,00 |
5 | Destylacja z parą wodną | 62,00 |
6 | Ekstrakcja | 32,00 |
7 | Mineralizacja na sucho | 43,00 |
8 | Mineralizacja na mokro | 75,00 |
9 | Oznaczenie chromatograficzne | 32,00 |
Oznaczenia fizykochemiczne | ||
10 | Zawartość grupy acetylowej | 46,00 |
11 | Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy | 37,00 |
12 | Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) | 21,00 |
13 | Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) | 69,00 |
14 | Alkaliczność popiołu | 35,00 |
15 | Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną | 18,00 |
16 | Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji | 50,00 |
17 | Zawartość alkoholu metodą miareczkową | 84,00 |
18 | Zawartość alkoholu metodą piknometryczną | 69,00 |
19 | Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną | 100,00 |
20 | Zawartość alkoholu etylowego metodą GC | 35,00 |
21 | Zawartość alkoholu metylowego | 35,00 |
22 | Analiza makroskopowa | 69,00 |
23 | Analiza sitowa | 32,00 |
24 | Analiza sitowa kawy zielonej | 21,00 |
25 | Zawartość azotu metodą Kjeldahla | 82,00 |
26 | Barwa metodą spektrofotometryczną | 32,00 |
27 | Barwa cukru | 69,00 |
28 | Obecność barwników sztucznych | 69,00 |
29 | Zawartość błonnika | 68,00 |
30 | Zawartość celulozy | 106,00 |
31 | Ciemnienie ciasta | 46,00 |
32 | Badania amylograficzne | 32,00 |
33 | Badania farinograficzne | 32,00 |
34 | Zawartość chlorków metodą Mohra | 35,00 |
35 | Zawartość chlorków metodą Volharda | 52,00 |
36 | Gęstość w stanie zsypnym | 35,00 |
37 | Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną | 161,00 |
38 | Zawartość cukru ogółem (klasycznie) | 90,00 |
39 | Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) | 53,00 |
40 | Czas scukrzania | 18,00 |
41 | Zawartość części nierozpuszczalnych | 37,00 |
42 | Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną | 106,00 |
43 | Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową | 53,00 |
44 | Zawartość dwutlenku węgla | 18,00 |
45 | Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia | 18,00 |
46 | Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej | 69,00 |
47 | Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych | 53,00 |
48 | Zawartość ekstraktu refraktometrycznego | 18,00 |
49 | Zawartość ekstraktu resztkowego | 18,00 |
50 | Energia i zdolność kiełkowania | 63,00 |
51 | Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC | 243,00 |
52 | Zawartość fosforanów | 160,00 |
53 | Zawartość ftalanu di-n-butylu | 206,00 |
54 | Zawartość fuzli metodą GC | 84,00 |
55 | Gęstość nasypowa | 23,00 |
56 | Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową | 35,00 |
57 | Zawartość glukozynolanów metodą HPLC | 158,00 |
58 | Ilość glutenu | 42,00 |
59 | Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną | 35,00 |
60 | Granulacja | 35,00 |
61 | Zawartość trans-2-Heksenu metodą GC | 35,00 |
62 | Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC | 161,00 |
63 | Zawartość hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC | 106,00 |
64 | Zawartość hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną | 69,00 |
65 | Identyfikacja związków organicznych występujących w żywności -metodą spektrometrii masowej | 325,00 |
66 | Zawartość inuliny | 106,00 |
67 | Zawartość jodanu potasu | 140,00 |
68 | Zawartość jodku potasu | 140,00 |
69 | Zawartość β-karotenu | 140,00 |
70 | Zawartość karotenoidów i β-karotenu | 179,00 |
71 | Klarowność | 21,00 |
72 | Zawartość kofeiny metodą HPLC | 106,00 |
73 | Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną | 285,00 |
74 | Zawartość kumaryny metodą GC | 106,00 |
75 | Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą GC | 243,00 |
76 | Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną | 97,00 |
77 | Zawartość kwasu erukowego metodą GC | 168,00 |
78 | Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC | 323,00 |
79 | Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną | 176,00 |
80 | Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną | 97,00 |
81 | Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną | 106,00 |
82 | Zawartość kwasu masłowego metodą GC | 137,00 |
83 | Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną | 176,00 |
84 | Zawartość kwasu mrówkowego metodą grawimetryczną | 277,00 |
85 | Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną | 140,00 |
86 | Obecność kwasu szczawiowego | 16,00 |
87 | Kwasowość | 37,00 |
88 | Kwasowość lotna | 106,00 |
89 | Kwasowość ogólna | 37,00 |
90 | Kwasowość plazmy | 69,00 |
91 | Kwasowość tłuszczu | 37,00 |
92 | Kwasowość wolna | 53,00 |
93 | Zawartość kwasów tłuszczowowych metodą GC | 206,00 |
94 | Zawartość 2 triacylogliceroli metodą GC | 243,00 |
95 | Zawartość laktozy metodą grawimetryczną | 209,00 |
96 | Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną | 209,00 |
97 | Lepkość brzeczki słodowej | 16,00 |
98 | Lepkość dekstryn | 140,00 |
99 | Liczba diastazowa | 106,00 |
100 | Liczba formolowa | 53,00 |
101 | Liczba Hartonga | 103,00 |
102 | Liczba jodowa | 69,00 |
103 | Liczba Kolbacha | 106,00 |
104 | Liczba kwasowa | 35,00 |
105 | Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu | 69,00 |
106 | Liczba nadtlenkowa | 69,00 |
107 | Liczba nadtlenkowa w olejach | 53,00 |
108 | Liczba opadania | 37,00 |
109 | Liczba zmydlania | 35,00 |
110 | Masa odciekniętych owoców i warzyw | 18,00 |
111 | Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną | 18,00 |
112 | Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną | 69,00 |
113 | Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) | 290,00 |
114 | Zawartość mocznika | 89,00 |
115 | Zawartość olejków eterycznych | 106,00 |
116 | Ocena mięsności jednej półtuszy | 5,00 |
117 | Oznaczanie makro i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową | 32,00 |
118 | Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej | 132,00 |
119 | Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków | 153,00 |
120 | Oznaczanie makro i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii | 32,00 |
121 | Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych | 211,00 |
122 | Oznaczenie ilościowe i jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej | 325,00 |
123 | Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) | 32,00 |
124 | Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 58,00 |
125 | Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych | 69,00 |
126 | Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 47,00 |
127 | Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 21,00 |
128 | Zawartość patuliny metodą HPLC | 179,00 |
129 | Obecność pektyn | 18,00 |
130 | Zawartość pektyn test turbidymetryczny | 37,00 |
131 | Obecność peroksydazy | 37,00 |
132 | Oznaczanie pH | 26,00 |
133 | Pienistość białka | 37,00 |
134 | Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego | 37,00 |
135 | Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl | 106,00 |
136 | Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów | 53,00 |
137 | Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie | 21,00 |
138 | Zawartość popiołu siarczanowego | 53,00 |
139 | Pozorna sucha masa | 37,00 |
140 | Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu | 53,00 |
141 | Zawartość proliny | 140,00 |
142 | Zawartość przeciwutleniaczy | 264,00 |
143 | Przepuszczalność | 18,00 |
144 | Przewodność właściwa | 37,00 |
145 | Przeźroczystość | 18,00 |
146 | Zawartość pulpy wirówkowo | 18,00 |
147 | Rozpływalność glutenu | 35,00 |
148 | Rozpraszalność | 35,00 |
149 | Rozpuszczalność | 35,00 |
150 | Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym | 35,00 |
151 | Różnice ekstraktów w słodzie | 35,00 |
152 | Zawartość sacharozy metodą chemiczną | 132,00 |
153 | Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną | 69,00 |
154 | Sedymentacja | 37,00 |
155 | Zawartość siarczanów | 53,00 |
156 | Obecność siarczanów (jakościowo) | 16,00 |
157 | Siła diastatyczna | 285,00 |
158 | Zawartość skrobi w przetworach mięsnych | 243,00 |
159 | Zawartość skrobi metodą Eversa | 69,00 |
160 | Obecność skrobi (jakościowo) | 18,00 |
161 | Skuteczność pasteryzacji | 37,00 |
162 | Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną | 140,00 |
163 | Spływ brzeczki słodowej | 18,00 |
164 | Stabilność koloidalna | 69,00 |
165 | Zawartość steroli metodą GC | 243,00 |
166 | Stopień przemiału | 35,00 |
167 | Stopień rozdrobnienia | 35,00 |
168 | Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie | 69,00 |
169 | Zawartość substancji niezmydlających się | 142,00 |
170 | Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie | 53,00 |
171 | Zawartość suchej masy | 37,00 |
172 | Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu | 53,00 |
173 | Zawartość szczawianów | 37,00 |
174 | Szklistość ziarna | 37,00 |
175 | Zawartość szkodników (ilościowo) | 37,00 |
176 | Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) | 69,00 |
177 | Obecność szkodników | 18,00 |
178 | Temperatura mięknięcia | 69,00 |
179 | Temperatura topnienia | 69,00 |
180 | Zawartość tłuszczu metodą Majoniera | 140,00 |
181 | Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną | 53,00 |
182 | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost | 53,00 |
183 | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą | 90,00 |
184 | Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC | 172,00 |
185 | Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC | 232,00 |
186 | Zawartość waniliny | 137,00 |
187 | Wartość kaloryczna | 16,00 |
188 | Zawartość węglanów | 69,00 |
189 | Wilgotność destylacyjnie | 106,00 |
190 | Wilgotność przez suszenie | 37,00 |
191 | Zawartość witaminy C | 106,00 |
192 | Zawartość włókna surowego | 161,00 |
193 | Zawartość wody i substancji lotnych w olejach | 37,00 |
194 | Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT w olejach | 37,00 |
195 | Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT | 69,00 |
196 | Zawartość wolnego tłuszczu | 53,00 |
197 | Zawartość WPN | 69,00 |
198 | Wskaźnik pienistości białka | 37,00 |
199 | Wskaźnik rozpuszczalności | 37,00 |
200 | Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku | 21,00 |
201 | Wskaźnik trwałości piany | 37,00 |
202 | Wskaźnik sedymentacyjny -test Zeleny'ego | 69,00 |
203 | Współczynnik ekstynkcji | 106,00 |
204 | Współczynnik niezdenaturowanych białek serwatkowych | 69,00 |
205 | Współczynnik załamania światła | 18,00 |
206 | Wyciąg wodny herbaty | 106,00 |
207 | Wykrywanie zafałszowań mleka | 23,00 |
208 | Wyrównanie ziarna | 28,00 |
209 | Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną | 69,00 |
210 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne | 35,00 |
211 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych kawy palonej | 53,00 |
212 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych | 37,00 |
213 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku | 21,00 |
214 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze | 140,00 |
215 | Zawartość zanieczyszczeń organicznych | 69,00 |
216 | Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych | 47,00 |
217 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych metodą wybierania z identyfikacją | 69,00 |
218 | Zaśniecenie ziarna | 18,00 |
219 | Zdolność pochłaniania wody | 35,00 |
220 | Zmętnienie (NTU, FNU) | 21,00 |
221 | Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) | 69,00 |
222 | Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu | 69,00 |
223 | Zwilżalność | 37,00 |
224 | Zdolność chłonięcia wody | 21,00 |
Oznaczenia mikrobiologiczne | ||
225 | Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych | 21,00 |
226 | Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej | 21,00 |
227 | Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych | 47,00 |
228 | Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych | 116,00 |
229 | Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny | 47,00 |
230 | Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny | 106,00 |
231 | Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego | 47,00 |
232 | Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych | 47,00 |
233 | Oznaczanie liczby drożdży i pleśni | 47,00 |
234 | Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych | 51,00 |
235 | Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda | 53,00 |
236 | Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych | 51,00 |
237 | Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne | 47,00 |
238 | Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną | 53,00 |
239 | Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów | 80,00 |
240 | Oznaczanie jakościowe substancji stabilizujących w artykułach rolno-spożywczych | 22,00 |
241 | Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne, w zł/godz. | 63,00 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »