§ 1. - Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2015.2328

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 grudnia 2015 r.
§  1.
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 36,00 zł,
b)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł,
w laboratorium analitycznym - w wysokości 32,00 zł,
c)
ocenę dokumentów - w wysokości 28,00 zł,
d)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbki do badań,
e)
ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:
wieprzowej - w wysokości 3,70 zł,
wołowej - w wysokości 7,50 zł,
f)
ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
g)
ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 40 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
3)
badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
4)
wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 9,00 zł.