Stawki opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2015.2328

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 grudnia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 grudnia 2015 r.
w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat 2

Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 678, 1505 i 1893) zarządza się, co następuje:
Określa się stawki opłat za:
1)
dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 36,00 zł,
b)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł,
w laboratorium analitycznym - w wysokości 32,00 zł,
c)
ocenę dokumentów - w wysokości 28,00 zł,
d)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbki do badań,
e)
ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:
wieprzowej - w wysokości 3,70 zł,
wołowej - w wysokości 7,50 zł,
f)
ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
g)
ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 40 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
3)
badania laboratoryjne - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
4)
wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 9,00 zł.
Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2009 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 36, poz. 282).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp.Rodzaj badaniaStawka

w zł

Czynności ogólne
1Badanie sensoryczne199,00
2Badania mikroskopowe40,00
3Destylacja40,00
4Destylacja z parą wodną79,00
5Ekstrakcja40,00
6Mineralizacja na sucho54,00
7Mineralizacja na mokro94,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8Aktywność fosfatazy134,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy47,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)27,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)87,00
12Alkaliczność popiołu45,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną23,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji63,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową106,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną87,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną127,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC45,00
19Zawartość alkoholu metylowego45,00
20Analiza makroskopowa87,00
21Analiza sitowa40,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych159,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla104,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną40,00
25Barwa cukru87,00
26Obecność barwników sztucznych87,00
27Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną227,00
28Zawartość celulozy134,00
29Ciemnienie ciasta58,00
30Badania amylograficzne40,00
31Zawartość chlorków metodą Mohra45,00
32Zawartość chlorków metodą Volharda65,00
33Zawartość chlorków metodą potencjometryczną45,00
34Gęstość w stanie zsypnym42,00
35Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną203,00
36Zawartość cukru ogółem (klasycznie)114,00
37Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)66,00
38Czas scukrzania23,00
39Zawartość części nierozpuszczalnych47,00
40Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną134,00
41Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową66,00
42Zawartość dwutlenku węgla23,00
43Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia23,00
44Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej87,00
45Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych66,00
46Zawartość ekstraktu ogólnego23,00
47Zawartość ekstraktu refraktometrycznego23,00
48Zawartość ekstraktu resztkowego23,00
49Ekstrakt w winie40,00
50Ekstrakt ogólny po destylacji metodą oscylacyjną63,00
51Energia i zdolność kiełkowania65,00
52Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC203,00
53Zawartość fosforanów203,00
54Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną75,00
55Obecność dodanych związków fosforu metodą TLC157,00
56Zawartość ftalanu di-n-butylu261,00
57Zawartość fuzli metodą GC106,00
58Gęstość nasypowa29,00
59Ciężar nasypowy29,00
60Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową45,00
61Zawartość glukozynolanów metodą HPLC199,00
62Ilość glutenu45,00
63Ilość i rozpływalność glutenu51,00
64Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną471,00
65Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną45,00
66Granulacja45,00
67Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC45,00
68Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC203,00
69Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą HPLC134,00
70Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą spektrofotometryczną87,00
71Zawartość inuliny134,00
72Zawartość jodanu potasu176,00
73Zawartość jodku potasu176,00
74Zawartość β-karotenu176,00
75Zawartość karotenoidów i β-karotenu226,00
76Klarowność27,00
77Zawartość kofeiny metodą HPLC134,00
78Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną360,00
79Zawartość kumaryny metodą GC134,00
80Zawartość kumaryny metodą HPLC134,00
81Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną123,00
82Zawartość kwasu erukowego metodą GC211,00
83Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC266,00
84Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną222,00
85Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną122,00
86Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną134,00
87Zawartość kwasu masłowego metodą GC173,00
88Zawartość kwasu D, L-mlekowego metodą enzymatyczną222,00
89Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną176,00
90Obecność kwasu szczawiowego21,00
91Kwasowość47,00
92Kwasowość lotna134,00
93Kwasowość ogólna47,00
94Kwasowość plazmy87,00
95Kwasowość tłuszczu47,00
96Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych47,00
97Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów66,00
98Skład kwasów tłuszczowych metodą GC260,00
99Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC307,00
100Zawartość laktozy metodą grawimetryczną263,00
101Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną263,00
102Lepkość brzeczki słodowej21,00
103Lepkość dekstryn176,00
104Liczba diastazowa134,00
105Liczba formolowa66,00
106Liczba Hartonga129,00
107Liczba jodowa87,00
108Liczba Kolbacha134,00
109Liczba kwasowa45,00
110Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu87,00
111Liczba nadtlenkowa87,00
112Liczba nadtlenkowa w olejach66,00
113Liczba opadania47,00
114Liczba zmydlania45,00
115Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną23,00
116Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną87,00
117Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)366,00
118Zawartość mocznika112,00
119Zawartość olejków eterycznych134,00
120Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC151,00
121Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie176,00
122Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową40,00
123Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno- spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej164,00
124Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków193,00
125Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii40,00
126Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych266,00
127Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej411,00
128Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)40,00
129Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych72,00
130Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania51,00
131Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna151,00
132Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych59,00
133Masa netto towarów paczkowanych - badanie zgodnie z ustawą o towarach paczkowanych79,00
134Masa netto produktu (do 6 opakowań)23,00
135Masa netto produktu (powyżej 6 opakowań)46,00
136Masa odciekniętego produktu (do 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto23,00
137Masa odciekniętego produktu (powyżej 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto46,00
138Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg)46,00
139Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg)92,00
140Zawartość farszu, udział składników stałych (do 6 opakowań jednostkowych)79,00
141Zawartość farszu, udział składników stałych (powyżej 6 opakowań jednostkowych)157,00
142Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie25,00
143Zawartość patuliny metodą HPLC226,00
144Obecność pektyn23,00
145Zawartość pektyn test turbidymetryczny47,00
146Obecność peroksydazy47,00
147Oznaczanie pH23,00
148Pienistość białka47,00
149Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego47,00
150Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy)100,00
151Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów66,00
152Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie27,00
153Zawartość popiołu siarczanowego68,00
154Zawartość popiołu konduktometrycznego36,00
155Pozorna sucha masa47,00
156Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu66,00
157Zawartość proliny176,00
158Zawartość przeciwutleniaczy333,00
159Przepuszczalność23,00
160Przewodność właściwa47,00
161Przeźroczystość23,00
162Zawartość pulpy wirówkowo23,00
163Rozpraszalność45,00
164Rozpuszczalność45,00
165Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym45,00
166Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie45,00
167Zawartość sacharozy metodą chemiczną167,00
168Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną87,00
169Sedymentacja47,00
170Zawartość siarczanów66,00
171Obecność siarczanów (jakościowo)21,00
172Siła diastatyczna360,00
173Zawartość skrobi w przetworach mięsnych307,00
174Zawartość skrobi metodą Eversa87,00
175Obecność skrobi (jakościowo)23,00
176Skuteczność pasteryzacji47,00
177Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną176,00
178Spływ brzeczki słodowej23,00
179Stabilność koloidalna87,00
180Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC307,00
181Stopień przemiału45,00
182Stopień rozdrobnienia45,00
183Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie87,00
184Zawartość substancji niezmydlających się179,00
185Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie66,00
186Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy47,00
187Woda w miodzie metodą refraktometryczną23,00
188Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu54,00
189Zawartość szczawianów47,00
190Szklistość ziarna47,00
191Zawartość szkodników (ilościowo)31,00
192Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)63,00
193Obecność szkodników12,00
194Obecność rozkruszka w miodzie79,00
195Temperatura mięknięcia87,00
196Temperatura topnienia87,00
197Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba176,00
198Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną66,00
199Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną80,00
200Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost66,00
201Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta151,00
202Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą114,00
203Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową79,00
204Zawartość tłuszczu w makaronie157,00
205Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC217,00
206Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC294,00
207Zawartość waniliny173,00
208Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową21,00
209Zawartość węglanów87,00
210Wilgotność destylacyjnie134,00
211Wilgotność metodą Karla - Fischera134,00
212Zawartość witaminy C122,00
213Zawartość włókna surowego203,00
214Zawartość wody i substancji lotnych w olejach47,00
215Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach47,00
216Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość87,00
217Zawartość wolnego tłuszczu66,00
218Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP87,00
219Wskaźnik rozpuszczalności47,00
220Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku27,00
221Wskaźnik trwałości piany47,00
222Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego87,00
223Współczynnik ekstynkcji134,00
224Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC151,00
225Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC134,00
226Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną151,00
227Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym87,00
228Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)227,00
229Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych227,00
230Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym190,00
231Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku151,00
232Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego227,00
233Zawartość mleczanów222,00
234Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny176,00
235Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym248,00
236Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC260,00
237Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle75,00
238Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP211,00
239Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo- chromatograficznej analizy triglicerydów354,00
240Zawartość triglicerydów kwasu enantowego226,00
241Zawartość wapnia metodą miareczkową75,00
242Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie101,00
243Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej83,00
244Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej79,00
245Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej66,00
246Zawartość zanieczyszczeń chmielu63,00
247Zaziarnienie chmielu108,00
248Współczynnik załamania światła23,00
249Wyciąg wodny herbaty87,00
250Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka29,00
251Wyrównanie ziarna35,00
252Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną87,00
253Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych45,00
254Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych47,00
255Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku27,00
256Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze176,00
257Zawartość zanieczyszczeń organicznych87,00
258Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych59,00
259Zawartość zanieczyszczeń organicznych i/lub nieorganicznych w mące42,00
260Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania59,00
261Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją87,00
262Zaśniecenie ziarna23,00
263Zdolność pochłaniania wody45,00
264Zmętnienie (NTU, FNU)27,00
265Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu87,00
266Zwilżalność47,00
267Zdolność chłonięcia wody27,00
268Obecność karagenu metodą reakcji barwnej23,00
269Obecność karagenu metodą HPLC323,00
270Zawartość żółtka jaja kurzego202,00
271Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny)314,00
272Obecność karmelu metodą jakościową23,00
273Zawartość barwników metodą HPLC - 1 barwnik87,00
274Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red612,00
275Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC314,00
276Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli)1522,00
277Obecność i/lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE) i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych314,00
278Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych260,00
279Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych260,00
280Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych255,00
281Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu79,00
282Zawartość owoców i warzyw z wadami79,00
283Wielkość owoców i warzyw metodą pomiaru bezpośredniego79,00
284Zawartość kwasu glutaminowego metodą reakcji enzymatycznej236,00
285Wykrywanie obecności zafałszowań kawy mielonej64,00
286Wykrywanie obecności mleka krowiego w serach owczych, kozich, w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego785,00
287Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby550,00
288Oznaczanie skuteczności homogenizacji64,00
289Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw64,00
290Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową197,00
291Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową314,00
292Zawartość 2- monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC307,00
293Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach217,00
294Zawartość tokoferoli i/lub tokotrienoli metodą HPLC333,00
295Zawartość pestycydów (karbendazym, tiabendazol) metodą HPLC169,00
296Zawartość izopropanolu metodą GC45,00
297Zawartość kurkuminy metodą HPLC117,00
298Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC99,00
299Zawartość kwasów omega-3 i omega -6 metodą GC260,00
300Obecność soi metodą HPLC114,00
301Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna)134,00
302Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam, sukraloza)197,00
303Zawartość polioli (ksylitol, sorbitol, mannitol) metodą HPIC181,00
304Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC181,00
305Zawartość antocyjanów metodą HPLC181,00
306Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego79,00
307Zawartość wysuszki w rybie mrożonej115,00
308Zawartość ryby z wadami79,00
309Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną167,00
310Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem40,00
311Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem40,00
312Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie47,00
313Obecność melasu w miodzie47,00
314Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC362,00
315Pektyny rozpuszczalne w wodzie314,00
316Kwas winowy metodą HPLC236,00
317Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC236,00
318Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC236,00
319Obecność furfuralu47,00
320Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych79,00
321Zawartość przeciwzbrylacza236,00
322Wskaźnik bezpieczeństwa cukru10,00
323Uzysk cukru surowego10,00
324Zawartość cukru ekstraktywnego134,00
325Zawartość chrzanu75,00
326Obecność MOM123,00
327Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2%176,00
328Identyfikacja surowców pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzymatyczną471,00
329Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną471,00
330Wykrywanie dodatku mleka krowiego w produktach mleczarskich kozich i owczych metodą immunoenzymatyczną314,00
Metody PCR
Mięso i przetwory - własne startery
331PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)296,00
332PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)359,00
333PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)422,00
334PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)482,00
335PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)691,00
336PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)900,00
Soja w przetworach mięsnych - własne startery
337PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)379,00
GMO
338PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery własne505,00
339PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery komercyjne844,00
Ryby - własne startery
340PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)452,00
341Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)79,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
342Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych27,00
343Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej27,00
344Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych59,00
345Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego59,00
346Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych59,00
347Oznaczanie liczby drożdży i pleśni59,00
348Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych64,00
349Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda66,00
350Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych59,00
351Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach118,00
352Zawartość chloramfenikolu176,00
353Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)79,00
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 28 sierpnia 2015 r. pod numerem 2015/0499/PL zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).