Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1949

Akt utracił moc
Wersja od: 21 lipca 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 26 października 2016 r.
w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych 2

Na podstawie art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604) zarządza się, co następuje:
 Rozporządzenie określa stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli:
1)
granicznej jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2)
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych innej niż określona w pkt 1, w tym przeprowadzonej na podstawie przepisów odrębnych, jeżeli w wyniku tej kontroli stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.
 Określa się stawki opłat w przypadku kontroli, o której mowa w § 1 pkt 1, za kontrolę:
1)
od 1 do 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 120,00 zł;
2)
więcej niż 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 240,00 zł.
 Określa się stawki opłat w przypadku kontroli, o której mowa w § 1 pkt 2, za:
1)
dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a)
8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c)
63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d)
104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e)
146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f)
167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2)
pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 37,00 zł;
3)
badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a)
w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 29,00 zł,
b)
w laboratorium analitycznym - w wysokości 33,00 zł;
4)
inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a)
kontrolę dokumentów - w wysokości 29,00 zł,
b)
wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,70 zł,
d)
kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 7,50 zł,
e)
kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych,
f)
kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych;
5) 6
 (uchylony).
 Określa się stawki opłat za badania laboratoryjne przeprowadzone w ramach kontroli, o których mowa w § 1, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w wysokości określonej przez te laboratoria.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 grudnia 2008 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1543).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp.Rodzaj badaniaStawka w zł
Czynności ogólne
1Badanie sensoryczne198,00
2Badania mikroskopowe40,00
3Destylacja40,00
4Destylacja z parą wodną78,00
5Ekstrakcja40,00
6Mineralizacja na sucho54,00
7Mineralizacja na mokro93,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8Aktywność fosfatazy133,00
9Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy47,00
10Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)26,00
11Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)86,00
12Alkaliczność popiołu44,00
13Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną23,00
14Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji62,00
15Zawartość alkoholu metodą miareczkową105,00
16Zawartość alkoholu metodą piknometryczną86,00
17Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną126,00
18Zawartość alkoholu etylowego metodą GC44,00
19Zawartość alkoholu metylowego44,00
20Analiza makroskopowa86,00
21Analiza sitowa40,00
22Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych158,00
23Zawartość azotu metodą Kjeldahla103,00
24Barwa metodą spektrofotometryczną40,00
25Barwa cukru86,00
26Obecność barwników sztucznych86,00
27Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną225,00
28Zawartość celulozy133,00
29Ciemnienie ciasta57,00
30Badania amylograficzne40,00
31Zawartość chlorków metodą Mohra44,00
32Zawartość chlorków metodą Volharda65,00
33Zawartość chlorków metodą potencjometryczną45,00
34Gęstość w stanie zsypnym25,00
35Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną201,00
36Zawartość cukru ogółem (klasycznie)113,00
37Zawartość cukrów redukujących (klasycznie)66,00
38Czas scukrzania23,00
39Zawartość części nierozpuszczalnych47,00
40Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną133,00
41Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową66,00
42Zawartość dwutlenku węgla23,00
43Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia23,00
44Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej86,00
45Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych66,00
46Zawartość ekstraktu ogólnego23,00
47Zawartość ekstraktu refraktometrycznego23,00
48Zawartość ekstraktu resztkowego23,00
49Ekstrakt w winie40,00
50Ekstrakt ogólny po destylacji metodą oscylacyjną63,00
51Energia i zdolność kiełkowania62,00
52Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC201,00
53Zawartość fosforanów201,00
54Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną74,00
55Obecność dodanych związków fosforu metodą TLC157,00
56Zawartość ftalanu di-n-butylu259,00
57Zawartość fuzli metodą GC105,00
58Gęstość nasypowa29,00
59Ciężar nasypowy29,00
60Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową44,00
61Zawartość glukozynolanów metodą HPLC198,00
62Ilość glutenu44,00
63Ilość i rozpływalność glutenu50,00
64Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną471,00
65Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną44,00
66Granulacja44,00
67Zawartość trans-2-heksen-l-al metodą GC44,00
68Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC201,00
69Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą HPLC133,00
70Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą spektrofotometryczną86,00
71Zawartość inuliny133,00
72Zawartość jodanu potasu175,00
73Zawartość jodku potasu175,00
74Zawartość β-karotenu175,00
75Zawartość karotenoidów i β-karotenu224,00
76Klarowność26,00
77Zawartość kofeiny metodą HPLC133,00
78Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną357,00
79Zawartość kumaryny metodą GC133,00
80Zawartość kumaryny metodą HPLC134,00
81Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną122,00
82Zawartość kwasu erukowego metodą GC209,00
83Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC261,00
84Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną220,00
85Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną121,00
86Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną133,00
87Zawartość kwasu masłowego metodą GC171,00
88Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną220,00
89Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną175,00
90Obecność kwasu szczawiowego20,00
91Kwasowość47,00
92Kwasowość lotna133,00
93Kwasowość ogólna47,00
94Kwasowość plazmy86,00
95Kwasowość tłuszczu47,00
96Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych47,00
97Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów67,00
98Skład kwasów tłuszczowych metodą GC257,00
99Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC304,00
100Zawartość laktozy metodą grawimetryczną261,00
101Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną261,00
102Lepkość brzeczki słodowej20,00
103Lepkość dekstryn175,00
104Liczba diastazowa133,00
105Liczba formolowa66,00
106Liczba Hartonga128,00
107Liczba jodowa86,00
108Liczba Kolbacha133,00
109Liczba kwasowa44,00
110Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu86,00
111Liczba nadtlenkowa86,00
112Liczba nadtlenkowa w olejach66,00
113Liczba opadania47,00
114Liczba zmydlania44,00
115Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną23,00
116Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną86,00
117Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)363,00
118Zawartość mocznika111,00
119Zawartość olejków eterycznych133,00
120Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC150,00
121Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie175,00
122Oznaczanie makro-i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową40,00
123Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej163,00
124Oznaczanie makro-i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków183,00
125Oznaczanie makro-i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii40,00
126Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych263,00
127Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej407,00
128Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana)40,00
129Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych72,00
130Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda ociekania50,00
131Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metoda chemiczna150,00
132Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych59,00
133Masa netto towarów paczkowanych - badanie zgodnie z ustawą z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych79,00
134Masa netto produktu (do 6 opakowań)23,00
135Masa netto produktu (powyżej 6 opakowań)46,00
136Masa odciekniętego produktu (do 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto23,00
137Masa odciekniętego produktu (powyżej 6 opakowań), masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto46,00
138Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg)46,00
139Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg)92,00
140Zawartość farszu, udział składników stałych (do 6 opakowań jednostkowych)79,00
141Zawartość farszu, udział składników stałych (powyżej 6 opakowań jednostkowych)157,00
142Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie25,00
143Zawartość patuliny metodą HPLC224,00
144Obecność pektyn23,00
145Zawartość pektyn test turbidymetryczny47,00
146Obecność peroksydazy47,00
147Oznaczanie pH23,00
148Pienistość białka44,00
149Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego44,00
150Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HC1 (kwas chlorowodorowy)99,00
151Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów66,00
152Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie26,00
153Zawartość popiołu siarczanowego67,00
154Zawartość popiołu konduktometrycznego36,00
155Pozorna sucha masa47,00
156Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu66,00
157Zawartość proliny175,00
158Zawartość przeciwutleniaczy330,00
159Przepuszczalność23,00
160Przewodność właściwa47,00
161Przeźroczystość23,00
162Zawartość pulpy wirówkowo23,00
163Rozpraszalność44,00
164Rozpuszczalność44,00
165Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym44,00
166Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie44,00
167Zawartość sacharozy metodą chemiczną165,00
168Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną86,00
169Sedymentacja47,00
170Zawartość siarczanów66,00
171Obecność siarczanów (jakościowo)20,00
172Siła diastatyczna357,00
173Zawartość skrobi w przetworach mięsnych304,00
174Zawartość skrobi metodą Eversa86,00
175Obecność skrobi (jakościowo)23,00
176Skuteczność pasteryzacji47,00
177Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną175,00
178Spływ brzeczki słodowej23,00
179Stabilność koloidalna86,00
180Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC304,00
181Stopień przemiału44,00
182Stopień rozdrobnienia44,00
183Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie86,00
184Zawartość substancji niezmydlających się177,00
185Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie66,00
186Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy47,00
187Woda w miodzie metodą refraktometryczną23,00
188Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu54,00
189Zawartość szczawianów47,00
190Szklistość ziarna47,00
191Zawartość szkodników (ilościowo)31,00
192Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)62,00
193Obecność szkodników12,00
194Obecność rozkruszka w miodzie79,00
195Temperatura mięknięcia86,00
196Temperatura topnienia86,00
197Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba175,00
198Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną66,00
199Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną79,00
200Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost66,00
201Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta150,00
202Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą113,00
203Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową79,00
204Zawartość tłuszczu w makaronie157,00
205Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC215,00
206Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC291,00
207Zawartość waniliny171,00
208Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową20,00
209Zawartość węglanów86,00
210Wilgotność destylacyjnie133,00
211Wilgotność metodą Karla Fischera133,00
212Zawartość witaminy C121,00
213Zawartość włókna surowego201,00
214Zawartość wody i substancji lotnych w olejach47,00
215Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach47,00
216Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość86,00
217Zawartość wolnego tłuszczu66,00
218Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP86,00
219Wskaźnik rozpuszczalności47,00
220Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku26,00
221Wskaźnik trwałości piany47,00
222Wskaźnik sedymentacyjny - test Zelenyʼ ego86,00
223Współczynnik ekstynkcji133,00
224Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC150,00
225Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC133,00
226Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną150,00
227Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8ʼ -karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym86,00
228Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)225,00
229Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych225,00
230Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym188,00
231Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku150,00
232Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego225,00
233Zawartość mleczanów220,00
234Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny175,00
235Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym245,00
236Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC253,00
237Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle74,00
238Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP209,00
239Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów345,00
240Zawartość triglicerydów kwasu enantowego224,00
241Zawartość wapnia metodą miareczkową74,00
242Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie99,00
243Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej83,00
244Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej79,00
245Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej66,00
246Zawartość zanieczyszczeń chmielu62,00
247Zaziarnienie chmielu101,00
248Współczynnik załamania światła23,00
249Wyciąg wodny herbaty86,00
250Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka29,00
251Wyrównanie ziarna35,00
252Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną86,00
253Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych44,00
254Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych47,00
255Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku26,00
256Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze175,00
257Zawartość zanieczyszczeń organicznych86,00
258Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych59,00
259Zawartość zanieczyszczeń organicznych i/lub nieorganicznych w mące42,00
260Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania59,00
261Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją86,00
262Zaśniecenie ziarna23,00
263Zdolność pochłaniania wody44,00
264Zmętnienie (NTU, FNU)26,00
265Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu86,00
266Zwilżalność47,00
267Zdolność chłonięcia wody26,00
268Obecność karagenu metodą reakcji barwnej23,00
269Obecność karagenu metodą HPLC323,00
270Zawartość żółtka jaja kurzego202,00
271Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny)314,00
272Obecność karmelu metodą jakościową23,00
273Zawartość barwników metodą HPLC - 1 barwnik87,00
274Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red612,00
275Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC314,00
276Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli)1522,00
277Obecność i/lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE) i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych314,00
278Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych260,00
279Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych260,00
280Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych255,00
281Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu79,00
282Zawartość owoców i warzyw z wadami79,00
283Wielkość owoców i warzyw metodą pomiaru bezpośredniego79,00
284Zawartość kwasu glutaminowego metodą reakcji enzymatycznej236,00
285Wykrywanie obecności zafałszowań kawy mielonej64,00
286Wykrywanie obecności mleka krowiego w serach owczych, kozich, w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego785,00
287Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby550,00
288Oznaczanie skuteczności homogenizacji64,00
289Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw64,00
290Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową197,00
291Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową314,00
292Zawartość 2- monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC307,00
293Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach217,00
294Zawartość tokoferoli i/lub tokotrienoli metodą HPLC333,00
295Zawartość pestycydów (karbendazym, tiabendazol) metodą HPLC169,00
296Zawartość izopropanolu metodą GC45,00
297Zawartość kurkuminy metodą HPLC117,00
298Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC99,00
299Zawartość kwasów omega-3 i omega-6 metodą GC260,00
300Obecność soi metodą HPLC114,00
301Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna)134,00
302Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam, sukraloza)197,00
303Zawartość polioli (ksylitol, sorbitol, mannitol) metodą HPIC181,00
304Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC181,00
305Zawartość antocyjanów metodą HPLC181,00
306Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego79,00
307Zawartość wysuszki w rybie mrożonej115,00
308Zawartość ryby z wadami79,00
309Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną167,00
310Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem40,00
311Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem40,00
312Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie47,00
313Obecność melasu w miodzie47,00
314Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC362,00
315Pektyny rozpuszczalne w wodzie314,00
316Kwas winowy metodą HPLC236,00
317Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC236,00
318Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC236,00
319Obecność furfuralu47,00
320Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych79,00
321Zawartość przeciwzbrylacza236,00
322Wskaźnik bezpieczeństwa cukru10,00
323Uzysk cukru surowego10,00
324Zawartość cukru ekstraktywnego134,00
325Zawartość chrzanu75,00
326Obecność MOM123,00
327Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2%176,00
328Identyfikacja surowców pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzymatyczną471,00
329Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną471,00
330Wykrywanie dodatku mleka krowiego w produktach mleczarskich kozich i owczych metodą immunoenzymatyczną314,00
Metody PCR
Mięso i przetwory - własne startery
331PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)296,00
332PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)359,00
333PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)422,00
334PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)482,00
335PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (2 próbki)691,00
336PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (3 próbki)900,00
Soja w przetworach mięsnych - własne startery
337PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)379,00
GMO
338PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery własne505,00
339PCR ilościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka) - startery komercyjne844,00
Ryby - własne startery
340PCR jakościowy dla 2 równoległych oznaczeń (1 próbka)452,00
341Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)78,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
342Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych26,00
343Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej26,00
344Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych59,00
345Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego59,00
346Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych59,00
347Oznaczanie liczby drożdży i pleśni59,00
348Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych63,00
349Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda63,00
350Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych59,00
351Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach101,00
352Zawartość chloramfenikolu175,00
353Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)78,00
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 9 czerwca 2016 r. pod numerem 2016/274/PL zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1, z późn. zm.).
3 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 30 czerwca 2021 r. (Dz.U.2021.1226) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lipca 2021 r.
4 § 1a dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 30 czerwca 2021 r. (Dz.U.2021.1226) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lipca 2021 r.
5 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia z dnia 30 czerwca 2021 r. (Dz.U.2021.1226) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lipca 2021 r.
6 § 2 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia z dnia 30 czerwca 2021 r. (Dz.U.2021.1226) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lipca 2021 r.
7 § 2a dodany przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 30 czerwca 2021 r. (Dz.U.2021.1226) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 lipca 2021 r.