Statut Rady do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1928.66.613

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 1928 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 8 czerwca 1928 r.
w sprawie statutu Rady do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

Na podstawie art. 9 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) zarządzam co następuje:
Zadaniem Rady do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku jest:
1.
Rozważanie i opinjowanie na wniosek Ministra Spraw Wewnętrznych spraw, dotyczących wyrobu i wprowadzania w obieg artykułów żywności i przedmiotów użytku, objętych rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) oraz dozoru nad niemi.
2.
Przedstawianie z własnej inicjatywy projektów, zmierzających do udoskonalenia dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

W szczególności Rada powołana jest do wydawania opinij o:

a)
projektach rozporządzeń Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawach, przewidzianych w art. 8 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343);
b)
projektach rozporządzeń i instrukcyj, dotyczących sposobu wykonywania dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku przez powołane do tego władze i organa, oraz postępowania z zakwestjonowanemi artykułami żywności i przedmiotami użytku, sposobem ich skażania (denaturowania) i t. p.;
c)
projektach regulaminów i instrukcyj dla Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku;
d)
projektach przepisów- o zakresie działania oraz urządzeniu komunalnych pracowni badania żywności i przedmiotów użytku, oraz o kwalifikacjach ich personelu fachowego;
e)
projektach przepisów, dotyczących zakresu i sposobu dokształcania kandydatów na fachowych funkcjonarjuszów w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku i komunalnych pracowniach;
f)
projektach przepisów, dotyczących wyszkolenia personelu fachowego, powołanego do sprawowania dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku;
g)
stonowaniu specjalnych metod badania w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oraz w komunalnych pracowniach;
h)
przepisach w sprawie opłat za badania, dokonywane w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku;
i)
przepisach, regulujących dozór nad artykułami żywności i przedmiotami użytku na granicach Państwa;
j)
przepisach, ustalających warunki do wydawania koncesyj na prywatne pracownie badania żywności i środków kosmetycznych;
k)
wszelkich innych sprawach, dotyczących żywienia ludności i badania artykułów żywności z punktu widzenia higjeny.
Rada do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku składa się z przewodniczącego, jego zastępcy i następujących członków:
1)
Czterech urzędników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, w tej liczbie: zastępca dyrektora departamentu, naczelnik wydziału właściwego dla spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku, urzędnik właściwy do załatwiania spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku, urzędnik z wykształceniem prawniczem;
2)
Delegatów Ministerstw: Przemysłu i Handlu, Rolnictwa i Skarbu, wyznaczonych przez właściwych Ministrów po jednym z każdego Ministerstwa;
3)
Sześciu znawców, powołanych przez Ministra Spraw Wewnętrznych z pośród przedstawicieli nauki, w tej liczbie: dwóch specjalistów w zakresie chemji i znawstwa artykułów żywności, jednego specjalisty w zakresie technologji przemysłu rolnego, dwóch znawców spraw higjeny żywienia oraz jednego lekarza weterynarji;
4)
Dwóch członków, powołanych przez Ministra Spraw Wewnętrznych, w tej liczbie: jednego przedstawiciela przemysłu artykułów żywności i przedmiotów użytku, oraz jednego przedstawiciela handlu artykułów żywności i przedmiotów użytku;
5)
Dyrektorów wszystkich Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku.
Przewodniczącym Rady jest Minister Spraw Wewnętrznych. Zastępcą przewodniczącego jest Dyrektor Departamentu Służby Zdrowia.

W razie nieobecności przewodniczącego i zastępcy przewodniczy na zebraniu Rady jeden z jej członków, wyznaczony przez przewodniczącego lub jego zastępcę.

Sekretarzem Rady jest urzędnik właściwy do załatwiania spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

Członkowie Rady są mianowani na trzy lata; po upływie tego okresu mogą być mianowani ponownie.

W razie ustąpienia członka w okresie kadencji, na miejsce jego zostaje mianowany nowy na czas do końca kadencji.

Oprócz przedstawicieli Ministerstw, wymienionych w § 2 pod 5 - 7, w obradach Rady mogą brać udział, z prawem głosowania, przedstawiciele innych Ministerstw na zaproszenie Ministra Spraw Wewnętrznych, o ile pod obrady przychodzą sprawy, dotyczące tych Ministerstw.

W razie potrzeby przewodniczący Rady, względnie jego zastępca, może, aa wniosek Rady, zaprosić na posiedzenie Rady rzeczoznawców, jako członków nadzwyczajnych z głosem doradczyni.

Rada zbiera się na zaproszenie przewodniczącego lub jego zastępcy w miarę, jak wymagać tego będą sprawy, wkraczające w zakres jej działania.
Rada wyłoni sekcje dla spraw specjalnych, którym to sekcjom może przekazać wydawanie uchwał w zastępstwie Rady.

Minister Spraw Wewnętrznych wyznacza przewodniczących poszczególnych sekcyj z pośród członków Rady; członków sekcji wyznacza Rada.

Przewodniczący sekcji ustala terminy zebrań sekcji.

Sekretarzem sekcji jest sekretarz Rady.

Za zgodą Ministra Spraw Wewnętrznych W skład poszczególnych sekcyj, poza członkami Rady, mogą wejść, z prawem głosowania, osoby, kooptowane przez Radę do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku. Kooptowanie stosowane będzie zwłaszcza dla uzupełnienia składu sekcyj przez właściwych znawców.
Rada opracowuje swój regulamin wewnętrzny, który uzyskuje moc obowiązującą po zatwierdzeniu go przez Ministra Spraw Wewnętrznych.
Członkowie Rady i jej sekcyj pełnią swe obowiązki honorowo.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.