§ 1. - Statut Rady do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1928.66.613

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 1928 r.
§  1.
Zadaniem Rady do spraw dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku jest:
1.
Rozważanie i opinjowanie na wniosek Ministra Spraw Wewnętrznych spraw, dotyczących wyrobu i wprowadzania w obieg artykułów żywności i przedmiotów użytku, objętych rozporządzeniem Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) oraz dozoru nad niemi.
2.
Przedstawianie z własnej inicjatywy projektów, zmierzających do udoskonalenia dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku.

W szczególności Rada powołana jest do wydawania opinij o:

a)
projektach rozporządzeń Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawach, przewidzianych w art. 8 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343);
b)
projektach rozporządzeń i instrukcyj, dotyczących sposobu wykonywania dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku przez powołane do tego władze i organa, oraz postępowania z zakwestjonowanemi artykułami żywności i przedmiotami użytku, sposobem ich skażania (denaturowania) i t. p.;
c)
projektach regulaminów i instrukcyj dla Państwowych Zakładów badania żywności i przedmiotów użytku;
d)
projektach przepisów- o zakresie działania oraz urządzeniu komunalnych pracowni badania żywności i przedmiotów użytku, oraz o kwalifikacjach ich personelu fachowego;
e)
projektach przepisów, dotyczących zakresu i sposobu dokształcania kandydatów na fachowych funkcjonarjuszów w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku i komunalnych pracowniach;
f)
projektach przepisów, dotyczących wyszkolenia personelu fachowego, powołanego do sprawowania dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku;
g)
stonowaniu specjalnych metod badania w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oraz w komunalnych pracowniach;
h)
przepisach w sprawie opłat za badania, dokonywane w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku;
i)
przepisach, regulujących dozór nad artykułami żywności i przedmiotami użytku na granicach Państwa;
j)
przepisach, ustalających warunki do wydawania koncesyj na prywatne pracownie badania żywności i środków kosmetycznych;
k)
wszelkich innych sprawach, dotyczących żywienia ludności i badania artykułów żywności z punktu widzenia higjeny.