§ 4. - Stany chorobowe stanowiące przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1971.9.96

Akt utracił moc
Wersja od: 23 kwietnia 1971 r.
§  4.
1.
Osoby, które na rachunek własny lub rachunek członka rodziny wykonują czynności wymagające bezpośredniego stykania się ze środkami spożywczymi przy produkcji albo w obrocie, obowiązane są zgłaszać się na badania lekarskie do ośrodka zdrowia (przychodni rejonowej) w celu poddania się badaniom i uzyskania orzeczenia stwierdzającego, czy nie zachodzą przeszkody do wykonywania przez nie określonych czynności, a następnie poddawać się badaniom okresowym w terminach wyznaczonych przez lekarza.
2.
Lekarz ośrodka zdrowia (przychodni rejonowej) może w razie potrzeby skierować osobę podlegającą obowiązkowym badaniom na badania specjalistyczne lub pomocnicze.
3.
Na podstawie przeprowadzonego badania lekarz ośrodka zdrowia (przychodni rejonowej) wydaje osobom, o których mowa w ust. 1, zaświadczenie stwierdzające istnienie lub brak przeszkód do wykonywania czynności wymagających bezpośredniego stykania się ze środkami spożywczymi.
4.
Badania lekarskie, o któych mowa w ust. 1-3, są odpłatne.
5.
Zaświadczenia lekarskie należy okazywać na żądanie organów sprawujących nadzór nad zdrowotną jakością środków spożywczych.