§ 3. - Stany chorobowe stanowiące przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1971.9.96

Akt utracił moc
Wersja od: 23 kwietnia 1971 r.
§  3.
1.
Kierownicy zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze obowiązani są ustalić szczegółowy wykaz stanowisk, na których nie wolno zatrudniać osób ze stanami chorobowymi utrudniającymi utrzymanie higieny osobistej. Wykaz ten wymaga uzgodnienia z kierownikiem przyzakładowej lub międzyzakładowej przychodni, a w razie braku takiej przychodni - z powiatowym inspektorem sanitarnym.
2.
Osoby ubiegające się o zatrudnienie na stanowiskach objętych wykazem, o którym mowa w ust. 1, podlegają wstępnym badaniom lekarskim, a osoby zatrudnione na takich stanowiskach - okresowym badaniom lekarskim.
3.
Badania lekarskie, o których mowa w ust. 2, przeprowadza się łącznie z badaniami przewidzianymi w przepisach o warunkach zdrowia wymaganych ze względów sanitarno-epidemiologicznych od osób wykonujących niektóre zajęcia zarobkowe.