§ 2. - Stany chorobowe stanowiące przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1971.9.96
Akt utracił moc Wersja od: 23 kwietnia 1971 r.
§ 2.
1.
Osoby wykazujące stany chorobowe określone w § 1 nie mogą wykonywać czynności wymagających bezpośredniego stykania się ze środkami spożywczymi przy ich produkcji i w obrocie nimi.2.
W szczególności nie wolno zatrudniać tych osób: 1)
w produkcji - przy pracach związanych z przygotowaniem surowców, z wyjątkiem wstępnej obróbki płodów rolnych w stanie naturalnym, przy pracach objętych procesami technologicznymi, przy pracach wymagających stykania się z wyrobami gotowymi przed ich umieszczeniem w opakowaniach bezpośrednich lub w opakowaniach transportowych oraz przy wykonywaniu czynności wymagających stykania się z opakowaniami bezpośrednimi środków spożywczych, a także przy wydawaniu potraw, 2)
w transporcie środków spożywczych w odkrytych pojemnikach, 3)
w obrocie - przy pracach związanych ze sprzedażą detaliczną nie opakowanych środków spożywczych, a także opakowanych, jeżeli rodzaj stosowanych opakowań jednostkowych nie zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń do środków spożywczych lub jeżeli z powierzchni tych opakowań nie można usunąć zanieczyszczeń w taki sposób, aby nie przenikały one do środków spożywczych, 4)
w magazynach hurtowych środków spożywczych, 5)
przy czynnościach z zakresu kontroli jakości środków spożywczych, 6)
przy myciu, czyszczeniu i dezynfekowaniu urządzeń oraz innych przedmiotów wyposażenia lub opakowań trwałych środków spożywczych, przy utrzymywaniu czystości pomieszczeń zakładu, 7)
przy pracach związanych z urzędowym badaniem mięsa, 8)
w państwowych gospodarstwach rolnych i hodowlanych przy pracach związanych z uzyskiwaniem mleka, 9)
w punktach skupu mleka i innych środków spożywczych, nie podlegających obróbce termicznej, z wyjątkiem płodów rolnych.3.
Osoby, u których stwierdzono stany chorobowe określone w § 1, nie mogą trudnić się sprzedażą okrężną (obnośną, obwoźną) środków spożywczych ani wykonywać w indywidualnych gospodarstwach rolnych (hodowlanych) czynności związanych z uzyskiwaniem mleka przeznaczonego do obrotu.