§ 14. - Stanowiska i szczegółowe zasady wynagradzania urzędników i innych pracowników sądów i prokuratury oraz odbywania stażu urzędniczego.

Dz.U.2008.117.742

Wersja od: 3 lipca 2008 r.
W sądzie albo w prokuraturze, w której równocześnie odbywa staż co najmniej 6 stażystów, prezes sądu albo prokurator, a w Prokuraturze Krajowej - dyrektor generalny Ministerstwa Sprawiedliwości, wyznacza spośród urzędników "kierownika stażu", który odpowiada za przebieg stażu. W pozostałych przypadkach wyznacza się opiekuna stażystów wykonującego obowiązki kierownika stażu.
Kierownik stażu lub opiekun stażystów sporządza kwartalne opinie o przebiegu stażu, obejmujące następujące cechy stażysty:
wiedzę zawodową oraz umiejętności jej stosowania w praktyce;
obowiązkowość, pracowitość, inicjatywę i punktualność;
zdolności zawodowe;
stosunek do współpracowników i interesantów.
Jeżeli w sądzie albo w prokuraturze staż odbywa równocześnie więcej niż 15 stażystów, prezes sądu albo prokurator, a w Prokuraturze Krajowej - dyrektor generalny Ministerstwa Sprawiedliwości, może zwolnić kierownika stażu z innych obowiązków służbowych. W takim przypadku kierownikowi stażu nie przysługuje dodatek funkcyjny, o którym mowa w tabeli stanowiącej załącznik nr 4 do rozporządzenia.