Standardy kształcenia dla kierunków studiów weterynarii i architektury.
Dz.U.2011.207.1233
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO 1
z dnia 29 września 2011 r.
w sprawie standardów kształcenia dla kierunków studiów weterynarii i architektury 2
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
STANDARDY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW:
WETERYNARIA
JEDNOLITE STUDIA MAGISTERSKIE
STANDARDY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW:
WETERYNARIA
JEDNOLITE STUDIA MAGISTERSKIE
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
2. Kształcenie na kierunku studiów weterynaria obejmuje treści z zakresu:
a) przedmiotów podstawowych (fizyka, chemia, biologia, matematyka stosowana w naukach biologicznych),
b) przedmiotów szczegółowych obejmujących następujące obszary:
* nauki podstawowe (anatomia z histologią i embriologią, fizjologia, biochemia, genetyka, farmakologia, farmacja, toksykologia, mikrobiologia, immunologia, epidemiologia, etyka zawodowa),
* nauki kliniczne (położnictwo, patologia z anatomią patologiczną, parazytologia, chirurgia ogólna z anestezjologią, diagnostyka laboratoryjna i kliniczna, zajęcia kliniczne dotyczące chorób wewnętrznych, zakaźnych, chirurgii i rozrodu zwierząt domowych, chorób drobiu i innych zwierząt, profilaktyka, radiologia, rozród i zaburzenia rozrodu, państwowa służba weterynaryjna i ochrona zdrowia publicznego, ustawodawstwo weterynaryjne i medycyna sądowa, postępowanie terapeutyczne, propedeutyka),
* produkcja zwierzęca (technologie w produkcji zwierzęcej, żywienie zwierząt, agronomia, ekonomika rolnictwa, chów i hodowla zwierząt, higiena weterynaryjna, etologia i ochrona zwierząt).
* higiena żywności (inspekcja i kontrola środków żywienia zwierząt oraz środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, higiena i technologia żywności, kształcenie praktyczne, w tym w ubojniach i zakładach przetwórczych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego),
c) przedmiotów dodatkowych:
* języka łacińskiego, języka obcego nowożytnego i przedmiotów humanistycznych,
* podstaw informatyki,
* wychowania fizycznego.
Nauczanie jednego lub kilku z tych przedmiotów w obrębie każdego obszaru może się odbywać w ramach lub w związku z innymi przedmiotami.
Kształcenie praktyczne może przybierać formę stażu realizowanego pod bezpośrednim nadzorem nauczyciela akademickiego.
Nauczanie teoretyczne i praktyczne w poszczególnych obszarach powinno być rozłożone, zrównoważone i skoordynowane w taki sposób, aby nabyte wiadomości i umiejętności pozwalały lekarzowi weterynarii na realizację wszystkich powierzonych zadań.
Kierunek studiów weterynaria mieści się w całości w obszarze kształcenia z zakresu nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych.
II.
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny | ECTS |
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH | 1185 | 87 |
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH | 1785 | 130 |
Razem | 2970 | 217 |
2. SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA W GRUPACH, MINIMALNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ ZORGANIZOWANYCH ORAZ MINIMALNA LICZBA PUNKTÓW ECTS
TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny | ECTS |
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH Treści kształcenia w zakresie: | 1185 | 87 |
1. Biologii | 30 | |
2. Biologii komórki | 30 | |
3. Biochemii | 120 | |
4. Biofizyki | 30 | |
5. Chemii | 30 | |
6. Histologii i embriologii | 90 | |
7. Anatomii zwierząt | 150 | |
8. Anatomii topograficznej | 45 | |
9. Fizjologii zwierząt | 120 | |
10. Mikrobiologii | 105 | |
11. Immunologii | 45 | |
12. Genetyki ogólnej i weterynaryjnej | 30 | |
13. Epidemiologii weterynaryjnej | 30 | |
14. Patofizjologii | 90 | |
15. Farmakologii weterynaryjnej | 105 | |
16. Farmacji | 15 | |
17. Toksykologii | 45 | |
18. Ochrony środowiska | 30 | |
19. Biostatystyki i metod dokumentacji | 30 | |
20. Weterynarii sądowej | 15 | |
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH Treści kształcenia w zakresie: | 1785 | 130 |
1. Agronomii | 15 | |
2. Chowu i hodowli zwierząt | 45 | |
3. Technologii w produkcji zwierzęcej | 30 | |
4. Żywienia zwierząt i paszoznawstwa | 60 | |
5. Dietetyki | 15 | |
6. Etologii, dobrostanu i ochrony zwierząt | 30 | |
7. Prewencji weterynaryjnej | 75 | |
8. Ekonomii weterynaryjnej | 15 | |
9. Diagnostyki obrazowej | 45 | |
10. Diagnostyki klinicznej i laboratoryjnej | 75 | |
11. Patomorfologii | 150 | |
12. Chirurgii ogólnej i anestezjologii | 45 | |
13. Parazytologii i inwazjologii | 90 | |
14. Chorób psów i kotów | 210 | |
15. Chorób koni | 165 | |
16. Chorób zwierząt gospodarskich | 225 | |
17. Andrologii i unasienniania | 30 | |
18. Chorób ptaków | 90 | |
19. Chorób zwierząt futerkowych | 15 | |
20. Chorób ryb | 15 | |
21. Chorób owadów użytkowych | 15 | |
22. Higieny zwierząt rzeźnych i mięsa | 90 | |
23. Higieny produktów pochodzenia zwierzęcego | 90 | |
24. Higieny mleka | 30 | |
25. Zoonoz | 15 | |
26. Higieny środków żywienia zwierząt | 30 | |
27. Ochrony zdrowia publicznego w stanach zagrożeń | 30 | |
28. Administracji i ustawodawstwa weterynaryjnego | 30 | |
29. Historii weterynarii i deontologii | 15 |
3. STAŻE KLINICZNE
Ostatnie dwa semestry studiów powinny być ukierunkowane na kształcenie praktyczne, realizowane w ramach staży klinicznych pod nadzorem nauczyciela akademickiego.
Rodzaj stażu | Godziny | ECTS |
Choroby ptaków | 30 | 2 |
Choroby zwierząt gospodarskich | 90 | 6 |
Choroby psów i kotów | 90 | 6 |
Choroby koni | 90 | 6 |
4. PRAKTYKI
Praktyki obejmują swym zakresem poznanie praktycznych aspektów postępowania lekarsko-weterynaryjnego na fermach produkcji zwierzęcej, w zakładach leczniczych dla zwierząt, rzeźniach oraz zakładach przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego i produkcji środków żywienia zwierząt, a także w zakresie unasienniania zwierząt.
Rodzaj praktyki | Okres realizacji | Czas trwania | |
tygodnie | godziny | ||
Praktyka hodowlana | po 4 semestrze | 2 | 80 |
Praktyka kliniczna | po 8 semestrze | 4 | 160 |
Praktyka w inspekcji weterynaryjnej | po 8 semestrze | 2 | 80 |
Praktyka kliniczna | po 10 semestrze | 4 | 160 |
Praktyka w inspekcji weterynaryjnej | po 10 semestrze | 2 | 80 |
Praktykom należy przypisać 15 punktów ECTS. Zasady i formę odbywania praktyk ustala jednostka uczelni prowadząca kształcenie.
Godziny niezapisane w minimalnej liczbie godzin zajęć zorganizowanych pozostają w dyspozycji jednostek uczelni prowadzących kształcenie i mogą być przeznaczone na zwiększenie liczby godzin w grupach treści podstawowych i kierunkowych (w tym przedmiotów do wyboru) oraz na zajęcia z języków obcych, przedmiotów humanistycznych, wychowania fizycznego, ochrony własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii.
III.
ZASADNICZE CELE KSZTAŁCENIA
ZASADNICZE CELE KSZTAŁCENIA
* struktury i funkcjonowania organizmów zwierzęcych,
* chowu i hodowli zwierząt,
* istoty czynników chorobotwórczych i patogenezy chorób,
* działania i zasad stosowania leków,
* diagnostyki i terapii chorób zakaźnych i niezakaźnych,
* stosowanych technik chirurgicznych,
* weterynaryjnych aspektów ochrony zdrowia konsumenta według zasady "od pola do stołu" (from stable to table),
* uregulowań prawnych związanych z wykonywaniem tego zawodu.
2. Zdobycie umiejętności praktycznego stosowania nabytej wiedzy.
3. Przygotowanie absolwenta do pracy samodzielnej i w zespole, komunikacji z właścicielami zwierząt, formułowania opinii oraz prowadzenia odpowiedniej dokumentacji.
4. Wykształcenie poczucia odpowiedzialności za innych członków zespołu, w tym podwładnych, oraz za pacjentów.
5. Nabycie nawyku i poczucia konieczności ustawicznego kształcenia i korzystania z umiejętności doświadczonych lekarzy weterynarii.
IV.
OGÓLNE EFEKTY KSZTAŁCENIA
OGÓLNE EFEKTY KSZTAŁCENIA
2. Po zakończeniu kształcenia w zakresie przedmiotów szczegółowych z obszarów:
1) nauk podstawowych: anatomia (z histologią i embriologią), fizjologia, biochemia, genetyka, farmakologia, farmacja, toksykologia, mikrobiologia, immunologia, epidemiologia i etyka zawodowa - student opisuje i interpretuje podstawowe zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, chorób i terapii, od poziomu komórki przez narząd i od zwierzęcia do całej populacji zwierząt, a także wykazuje się wiedzą z zakresu prawidłowej struktury i funkcji, mechanizmów regulujących homeostazę, zmian patofizjologicznych w narządach i układach oraz mechanizmów biologicznych i farmakologicznych umożliwiających powrót do zdrowia, a także z zakresu biologii czynników zakaźnych powodujących choroby przenoszone między zwierzętami oraz antropozoonozy, z uwzględnieniem mechanizmów przenoszenia choroby oraz mechanizmów obronnych makroorganizmu;
2) nauk klinicznych: położnictwo, patologia (z anatomią patologiczną), parazytologia, chirurgia ogólna z anestezjologią, zajęcia kliniczne dotyczące chorób wewnętrznych, zakaźnych, chirurgii i rozrodu zwierząt domowych, chorób drobiu i innych zwierząt, profilaktyka, radiologia, rozród i zaburzenia rozrodu, państwowa służba weterynaryjna i ochrona zdrowia publicznego, ustawodawstwo weterynaryjne i medycyna sądowa, postępowanie terapeutyczne i propedeutyka - student wykazuje się wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do: przeprowadzania klinicznego badania pacjentów zgodnie z planem badania klinicznego, wnikliwej analizy objawów klinicznych i zmian anatomopatologicznych, zbierania, analizy i właściwej interpretacji danych klinicznych oraz wyników badań laboratoryjnych i dodatkowych, formułowania rozpoznania, z uwzględnieniem diagnostyki różnicowej, podejmowania czynności terapeutycznych lub profilaktycznych, monitorowania stanu zdrowia stada w hodowli wielkotowarowej, podejmowania właściwych działań w przypadku stwierdzenia choroby podlegającej obowiązkowi zgłaszania;
3) produkcji zwierzęcej: technologie w produkcji zwierzęcej, żywienie zwierząt, agronomia, ekonomika rolnictwa, chów i hodowla zwierząt, higiena weterynaryjna, etologia i ochrona zwierząt - student wykazuje się wiedzą z zakresu chowu i hodowli zwierząt, z uwzględnieniem zasad żywienia zwierząt, zasad zachowania ich dobrostanu oraz zasad ekonomiki produkcji, zna sposoby zagospodarowywania i utylizacji produktów ubocznych i odpadów związanych z produkcją zwierzęcą;
4) higieny żywności: inspekcja i kontrola środków żywienia zwierząt oraz środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, higiena i technologia żywności, kształcenie praktyczne (w tym w ubojniach i zakładach przetwórczych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego) - student: rozumie zasady ochrony zdrowia konsumenta, posiada umiejętność właściwego nadzoru nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, zna normy, zasady i uwarunkowania technologii produkcji i utrzymania higieny procesu technologicznego oraz potrafi dokonywać interpretacji aktów prawnych regulujących właściwy nadzór weterynaryjny, potrafi przeprowadzać badania przed- i poubojowe oraz stosować systemy kontroli zgodne z procedurami HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli; umiejętności te wymagają zaawansowanej, specjalistycznej wiedzy z zakresu patologii, mikrobiologii, parazytologii, farmakologii, toksykologii i epidemiologii.
3. Po zakończeniu kształcenia w zakresie przedmiotów dodatkowych:
1) języka łacińskiego, języka obcego nowożytnego i przedmiotów humanistycznych - student potrafi umiejętnie biernie i czynnie posługiwać się lekarską nomenklaturą łacińską w stopniu niezbędnym do rozumienia i opisywania czynności lekarskich, stanu zdrowia zwierząt, chorób oraz stanów i zmian patologicznych oraz ma opanowaną bierną i czynną znajomość nowożytnego języka obcego w stopniu pozwalającym na komunikację i konsultacje na zaawansowanym poziomie z lekarzami weterynarii i innymi specjalistami z dyscyplin pokrewnych, w tym specjalistami z zagranicy;
2) podstaw informatyki - student zna i potrafi używać systemów informatycznych stosowanych do obsługi lecznicy, stada oraz do analizy sytuacji epizootycznej;
3) wychowania fizycznego - student posiada niezbędną sprawność fizyczną konieczną do pracy z niektórymi gatunkami zwierząt.
V.
SZCZEGÓŁOWE EFEKTY KSZTAŁCENIA
SZCZEGÓŁOWE EFEKTY KSZTAŁCENIA
1) nauk podstawowych:
a) zna i opisuje prawidłowe struktury organizmu zwierzęcego: komórek, tkanek, narządów i układów,
b) zna budowę, opisuje i wyjaśnia funkcje poszczególnych układów organizmu zwierzęcego (oddechowego, pokarmowego, krążenia, wydalniczego, nerwowego, ruchu, rozrodczego, hormonalnego, immunologicznego) oraz skóry,
c) opisuje i interpretuje rozwój narządów i całego organizmu w relacji do organizmu dorosłego,
d) opisuje i wyjaśnia procesy metaboliczne na poziomie molekularnym, komórkowym, narządowym i ustrojowym,
e) opisuje i wyjaśnia zjawiska homeostazy, regulacji neurohormonalnej, reprodukcji, starzenia się i śmierci,
f) opisuje, wyjaśnia i interpretuje zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, powstawania chorób i ich terapii - od poziomu komórki, przez narząd, zwierzę, stado zwierząt do całej populacji zwierząt,
g) zna i interpretuje zmiany patofizjologiczne w narządach i układach oraz mechanizmy biologiczne (w tym immunologiczne) i farmakologiczne umożliwiające powrót do zdrowia,
h) identyfikuje i opisuje biologię czynników zakaźnych wywołujących choroby przenoszone między zwierzętami oraz antropozoonozy, z uwzględnieniem mechanizmów przenoszenia choroby oraz mechanizmów obronnych organizmu,
i) definiuje i opisuje zasady i procesy dziedziczenia, rozpoznaje zaburzenia genetyczne i zna podstawy inżynierii genetycznej,
j) definiuje i opisuje mechanizmy działania określonych grup leków, ich losy w ustroju i wzajemne interakcje,
k) stosuje antybiotykoterapię,
l) zapisuje leki na recepcie,
m) posługuje się polską i łacińską nomenklaturą medyczną,
n) posługuje się językiem obcym nowożytnym w stopniu umożliwiającym komunikację ze specjalistami w obszarze nauk weterynaryjnych i pokrewnych oraz korzysta z obcojęzycznych materiałów źródłowych;
2) nauk klinicznych:
a) opisuje, wyjaśnia i interpretuje zaburzenia na poziomie komórki, tkanki, narządu, układu i organizmu w przebiegu choroby,
b) opisuje, wyjaśnia i interpretuje mechanizmy patologii narządowych i ustrojowych,
c) opisuje i interpretuje przyczyny i objawy, opisuje i interpretuje zmiany anatomopatologiczne, stosuje zasady leczenia i zapobiegania w poszczególnych jednostkach chorobowych,
d) wdraża zasady postępowania diagnostycznego (z uwzględnieniem diagnostyki różnicowej) i terapeutycznego,
e) przeprowadza badanie kliniczne pacjenta oraz monitoruje stan zdrowia zwierząt w hodowli wielkotowarowej,
f) stosuje właściwy tryb postępowania w przypadku stwierdzenia chorób podlegających obowiązkowi zgłaszania,
g) zbiera, analizuje i właściwie interpretuje dane kliniczne oraz wyniki badań laboratoryjnych i dodatkowych,
h) wskazuje i interpretuje właściwe przepisy prawa, zna zasady wydawania orzeczeń i sporządza opinie na potrzeby sądów, organów administracji państwowej, samorządowej i zawodowej,
i) zna zasady funkcjonowania państwowej służby weterynaryjnej, także w aspekcie ochrony zdrowia publicznego;
3) produkcji zwierzęcej:
a) opisuje rasy w obrębie gatunków zwierząt i wyjaśnia zasady chowu i hodowli zwierząt,
b) opisuje założenia doboru zwierząt do kojarzeń, metody rozmnażania i selekcji zwierząt,
c) opisuje zasady żywienia zwierząt (z uwzględnieniem różnic gatunkowych), układa i analizuje dawki pokarmowe,
d) opisuje i ocenia warunki zapewniające dobrostan zwierząt,
e) opisuje i interpretuje zasady ekonomiki produkcji,
f) opisuje warunki właściwego zagospodarowywania i utylizacji produktów ubocznych i odpadów związanych z produkcją zwierzęcą;
4) higieny żywności:
a) opisuje i interpretuje zasady ochrony zdrowia konsumenta przez właściwy nadzór nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
b) opisuje, interpretuje i ocenia warunki higieny i technologii produkcji oraz bezpieczeństwa żywności, a także posługuje się właściwymi aktami prawnymi regulującymi nadzór weterynaryjny,
c) przeprowadza badanie przed- i poubojowe zwierząt,
d) opisuje i wdraża procedury związane z HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
2. W zakresie umiejętności student po zakończeniu kształcenia wykazuje:
1) ogólne umiejętności zawodowe:
a) efektywnie komunikuje się z klientami, innymi lekarzami weterynarii oraz pracownikami organów i urzędów kontroli, administracji rządowej i samorządowej,
b) wykazuje umiejętność słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji,
c) sporządza przejrzyste opisy przypadków oraz prowadzi dokumentację, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami, w formie zrozumiałej dla właściciela zwierzęcia i czytelnej dla innych lekarzy,
d) wykazuje umiejętność pracy w zespole multidyscyplinarnym,
e) właściwie interpretuje odpowiedzialność lekarza weterynarii w stosunku do zwierzęcia i jego właściciela oraz w stosunku do społeczeństwa i środowiska,
f) ocenia ekonomiczne i społeczne uwarunkowania, w jakich jest wykonywany zawód lekarza weterynarii,
g) ma świadomość konieczności maksymalnego wykorzystania umiejętności zawodowych, w celu podwyższania jakości opieki weterynaryjnej, dobrostanu zwierząt i zdrowia publicznego,
h) posiada umiejętność organizacji i prowadzenia praktyki weterynaryjnej, w tym:
- ma świadomość odpowiedzialności własnej i pracodawcy za znajomość i przestrzeganie przepisów prawa pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy,
- potrafi dokonywać kalkulacji opłat i wystawiać faktury oraz ma świadomość znaczenia prawidłowego prowadzenia dokumentacji finansowej i lekarskiej,
- wykorzystuje systemy informatyczne do efektywnej komunikacji, zbierania, przetwarzania, przekazywania i analizy informacji,
- potrafi działać zgodnie z obowiązującymi standardami i zasadami etycznymi,
i) wykazuje zrozumienie potrzeby i konieczności kształcenia ustawicznego dla ciągłego rozwoju zawodowego,
j) potrafi dostosować swoją ofertę pracy do zmieniającej się sytuacji na rynku pracy,
k) jest świadomy własnych ograniczeń oraz potrafi korzystać z rady i pomocy wyspecjalizowanych jednostek lub osób w rozwiązywaniu trudnych problemów,
l) posługuje się polską i łacińską nomenklaturą medyczną,
m) potrafi komunikować się w języku obcym nowożytnym oraz korzystać z obcojęzycznych materiałów źródłowych;
2) praktyczne umiejętności zawodowe:
a) przeprowadza wywiad lekarsko-weterynaryjny, w celu uzyskania dokładnej informacji o pojedynczym zwierzęciu lub grupie zwierząt oraz jego lub ich środowisku bytowania.
b) bezpiecznie i humanitarnie postępuje ze zwierzętami oraz instruuje innych w tym zakresie,
c) przeprowadza pełne badanie kliniczne zwierzęcia,
d) udziela pierwszej pomocy wszystkim gatunkom zwierząt w przypadku krwotoku, ran, zaburzeń oddechowych, urazów oka i ucha, utraty przytomności, wyniszczenia, oparzenia, uszkodzenia tkanek, obrażeń wewnętrznych i zatrzymania pracy serca,
e) ocenia właściwy stan odżywienia zwierzęcia oraz udziela porad w tym zakresie,
f) pobiera, zabezpiecza i zna zasady transportu próbek oraz wykonywania standardowych testów laboratoryjnych, a także prawidłowo analizuje i interpretuje wyniki badań laboratoryjnych,
g) stosuje aparaturę diagnostyczną, w tym radiograficzną, ultrasonograficzną i inną, zgodnie z jej przeznaczeniem i zasadami bezpieczeństwa dla zwierząt i ludzi,
h) wdraża właściwe procedury w przypadku stwierdzenia choroby podlegającej obowiązkowi zgłaszania,
i) pozyskuje i wykorzystuje informacje o dopuszczonych do obrotu lekach,
j) przepisuje i stosuje leki oraz materiały medyczne zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem ich bezpiecznego przechowywania i utylizacji,
k) stosuje metody bezpiecznej sedacji, ogólnego i miejscowego znieczulenia oraz oceny i łagodzenia bólu,
l) dobiera i stosuje właściwe leczenie,
m) wdraża zasady aseptyki i antyseptyki chirurgicznej oraz stosuje właściwe metody sterylizacji sprzętu,
n) ocenia konieczność przeprowadzenia eutanazji, o czym odpowiednio informuje właściciela zwierzęcia, i przeprowadza eutanazję, zgodnie z zasadami etyki zawodowej oraz właściwego postępowania ze zwłokami,
o) wykonuje sekcję zwłok wraz z opisem, pobiera próbki i zabezpiecza je do transportu,
p) wykonuje badanie przed- i poubojowe oraz ocenia jakość produktów pochodzenia zwierzęcego,
q) dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, a w niektórych przypadkach również z produkcyjnością stada,
r) opracowuje i wprowadza programy profilaktyczne właściwe dla poszczególnych gatunków zwierząt,
s) ocenia i wprowadza zalecenia minimalizujące ryzyko skażenia, zakażenia krzyżowego i akumulacji czynników chorobotwórczych w obiektach weterynaryjnych i w środowisku.
3. W zakresie kompetencji personalnych student po zakończeniu kształcenia:
1) wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt;
2) przestrzega zasad etycznych;
3) wykazuje tolerancję dla postaw i zachowań wynikających z odmiennych uwarunkowań społecznych i kulturowych;
4) posiada zdolność rozwiązywania konfliktów i elastyczność w reakcjach na zmiany społeczne;
5) potrafi krytycznie oceniać własne i cudze działania oraz doskonalić proponowane rozwiązania;
6) posiada nawyk ustawicznego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności;
7) posiada świadomość własnych ograniczeń;
8) stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu;
9) potrafi współpracować z przedstawicielami innych zawodów w zakresie ochrony zdrowia publicznego;
10) posiada umiejętność działania w warunkach niepewności i stresu;
11) potrafi organizować pracę zespołu;
12) ma świadomość konieczności zaangażowania w działalność organizacji zawodowych i samorządowych;
13) ma świadomość skutków podejmowanych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze;
14) zna podstawy prawne i zasady ochrony własności intelektualnej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
STANDARDY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW:
ARCHITEKTURA
STANDARDY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW:
ARCHITEKTURA
A.
STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA
STUDIA PIERWSZEGO STOPNIA
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Przynajmniej 50% zajęć powinny stanowić seminaria, ewentualnie ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne lub projektowe.
Zajęcia o charakterze praktycznym powinny stanowić co najmniej 50% zajęć określonych w programach nauczania.
II.
KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
III.
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny | ECTS |
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH | 150 | 15 |
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH | 690 | 68 |
Razem | 840 | 83 |
2. SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA W GRUPACH, MINIMALNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ ZORGANIZOWANYCH ORAZ MINIMALNA LICZBA PUNKTÓW ECTS
SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny/ECTS |
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH Treści kształcenia w zakresie: | 150/15 |
1. Matematyki | 45 |
2. Geometrii wykreślnej | 45 |
3. Fizyki budowli | 30 |
4. Mechaniki budowli | 30 |
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH Treści kształcenia w zakresie: | 690/68 |
1. Podstaw projektowania architektonicznego | |
2. Projektowania urbanistycznego | |
3. Historii architektury i urbanistyki | |
4. Budownictwa ogólnego i materiałoznawstwa | |
5. Konstrukcji budowlanych | |
6. Instalacji budowlanych | |
7. Sztuk plastycznych i technik warsztatowych | |
8. Ekonomiki procesu inwestycyjnego | |
9. Organizacji procesu inwestycyjnego | |
10. Prawa budowlanego | |
11. Etyki zawodu architekta |
3. TREŚCI I EFEKTY KSZTAŁCENIA
A. GRUPA TREŚCI PODSTAWOWYCH
1. Kształcenie w zakresie matematyki
Treści kształcenia: Elementy algebry i analizy - pochodne i ich zastosowania, elementy rachunku całkowego. Układy równań liniowych. Równania prostych i płaszczyzn. Równania krzywych i powierzchni. Elementy logiki matematycznej. Elementy geometrii analitycznej.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: abstrakcyjne rozumienie problemów technicznych; stosowanie podstawowych metod matematycznych w projektowaniu architektonicznym i urbanistycznym.
2. Kształcenie w zakresie geometrii wykreślnej
Treści kształcenia: Perspektywa i aksonometria. Metody odwzorowania i restytucji elementów przestrzeni. Geometryczne kształtowanie form architektonicznych z zastosowaniem wielościanów, brył i powierzchni. Metody perspektywy stosowanej.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: stosowanie geometrii wykreślnej w projektowaniu architektonicznym; konstruowanie i wizualizacja obiektów architektonicznych.
3. Kształcenie w zakresie fizyki budowli
Treści kształcenia: Właściwości cieplno-wilgotnościowe konstrukcji przegród budowlanych. Podstawowe zjawiska dotyczące oświetlenia światłem dziennym i sztucznym. Akustyka - propagacja w przestrzeni otwartej, akustyka wnętrz, izolacyjność akustyczna przegród.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: uwzględnianie wymagań cieplno-wilgotnościowych; projektowanie architektoniczne ochrony przeciwdźwiękowej i odpowiedniego oświetlenia.
4. Kształcenie w zakresie mechaniki budowli
Treści kształcenia: Statyka na płaszczyźnie. Analiza płaskich układów statycznie wyznaczalnych. Metody graficznego i analitycznego wyznaczania sił. Wytrzymałość układów konstrukcyjnych. Zasady modelowania i łączenia różnych obciążeń konstrukcji. Określanie obciążeń konstrukcji.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie zagadnień kształtowania struktur i ustrojów budowlanych; przygotowywanie schematów statycznych konstrukcji; projektowanie elementów konstrukcyjnych; identyfikowanie naprężeń występujących w elementach konstrukcyjnych; określanie obciążeń konstrukcji.
B. GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH
1. Kształcenie w zakresie podstaw projektowania architektonicznego
Treści kształcenia: Zasady projektowania architektonicznego. Elementy kompozycji architektonicznej.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie wzajemnych relacji obiektu i otoczenia; wykonywanie projektów architektonicznych o małym stopniu złożoności; stosowanie różnych środków technicznych i materiałowych do prezentacji pomysłu architektonicznego.
2. Kształcenie w zakresie podstaw projektowania urbanistycznego
Treści kształcenia: Zasady projektowania urbanistycznego. Elementy kompozycji urbanistycznej. Relacje między elementami kształtującymi przestrzeń. System planowania przestrzennego w Polsce.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie wzajemnych relacji obiektu i otoczenia; przygotowywanie inwentaryzacji urbanistycznej; projektowanie zespołów zabudowy wraz z zielenią i wybranymi urządzeniami miejskimi; przygotowywanie planu zagospodarowania terenu o narastającym stopniu złożoności, z uwzględnieniem wymagań technicznych, społecznych, przyrodniczych, kulturowych i prawnych; rozumienie uwarunkowań i konsekwencji przestrzennych dokumentów planistycznych.
3. Kształcenie w zakresie historii architektury i urbanistyki
Treści kształcenia: Kulturowe uwarunkowania architektury i urbanistyki. Dzieje architektury powszechnej i polskiej. Podstawowe kierunki rozwoju architektury współczesnej. Historia urbanistyki. Teorie urbanistyki.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie uwarunkowań kulturowych budowy form i stylistyki obiektów architektonicznych i układów urbanistycznych; rozumienie relacji między architekturą dawną a nowo projektowaną; poszanowanie istniejącego środowiska kulturowego; ocena dzieła architektonicznego z punktu widzenia lokalizacji, uwarunkowań kulturowych, użyteczności, konstrukcji i estetyki; rozumienie przemian zachodzących w urbanistyce na tle zmieniających się uwarunkowań.
4. Kształcenie w zakresie budownictwa ogólnego i materiałoznawstwa
Treści kształcenia: Zagadnienia techniczne związane z projektowaniem i realizacją obiektów architektonicznych. Zasady tworzenia rysunków i opisów technicznych. Rodzaje, właściwości i zakresy stosowania materiałów budowlanych.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: przygotowywanie dokumentacji architektoniczno-budowlanej; stosowanie materiałów budowlanych w projektowaniu; rozumienie ogólnych zasad energooszczędnego projektowania budynków.
5. Kształcenie w zakresie konstrukcji budowlanych
Treści kształcenia: Zasady projektowania współczesnych konstrukcji budowlanych.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: opracowywanie projektu architektoniczno-budowlanego z zastosowaniem elementów konstrukcyjnych.
6. Kształcenie w zakresie instalacji budowlanych
Treści kształcenia: Współczesne instalacje budowlane. Wpływ stosowanych rozwiązań na architekturę obiektu i zagospodarowanie działki. Projektowanie energooszczędnych budynków.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie zasad projektowania instalacji budowlanych w obiektach o różnym przeznaczeniu.
7. Kształcenie w zakresie sztuk plastycznych i technik warsztatowych
Treści kształcenia: Rozwijanie wrażliwości przestrzennej, plastycznej i kompozycyjnej - studia rysunkowe, malarskie i rzeźbiarskie z natury i wyobraźni. Techniki warsztatowe. Modelowanie.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: posługiwanie się warsztatem plastycznym; rozwiązywanie zagadnień plastycznych; stosowanie technik warsztatowych.
8. Kształcenie w zakresie ekonomiki procesu inwestycyjnego
Treści kształcenia: Podstawowe elementy ekonomiki procesu inwestycyjnego.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie podstawowych procesów ekonomicznych i narzędzi sterowania procesem inwestycyjnym.
9. Kształcenie w zakresie organizacji procesu inwestycyjnego
Treści kształcenia: Podstawy struktury i organizacji procesu inwestycyjnego. Podstawowe elementy prowadzenia praktyki architektonicznej.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: planowanie procesu inwestycyjnego w podstawowym zakresie; prowadzenie negocjacji w procesie inwestycyjnym.
10. Kształcenie w zakresie prawa budowlanego
Treści kształcenia: Uwarunkowania prawne działalności architektów i urbanistów. Uwarunkowania prawne projektowania i realizacji obiektów budowlanych. Akty prawne obowiązujące w budownictwie.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie przepisów prawnych dotyczących projektowania architektoniczno-budowlanego i urbanistycznego oraz realizacji inwestycji.
11. Kształcenie w zakresie etyki zawodu architekta
Treści kształcenia: Elementy etyki zawodowej.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie zagadnień i postępowanie zgodnie z zasadami etyki zawodu architekta i urbanisty.
IV.
PRAKTYKI ZAWODOWE
PRAKTYKI ZAWODOWE
Zasady i formę odbywania praktyk ustala jednostka uczelni prowadząca kształcenie.
V.
INNE WYMAGANIA
INNE WYMAGANIA
2. Programy nauczania powinny zawierać treści humanistyczne w wymiarze nie mniejszym niż 60 godzin, którym należy przypisać nie mniej niż 3 punkty ECTS.
3. Programy nauczania powinny przewidywać zajęcia z zakresu ochrony własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii.
4. Za przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej (projektu inżynierskiego) i przygotowanie do egzaminu dyplomowego student otrzymuje 15 punktów ECTS.
B.
STUDIA DRUGIEGO STOPNIA
STUDIA DRUGIEGO STOPNIA
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Przynajmniej 50% zajęć powinny stanowić seminaria, ewentualnie ćwiczenia laboratoryjne lub projektowe.
Zajęcia o charakterze praktycznym powinny stanowić co najmniej 50% zajęć określonych w programach nauczania.
II.
KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
1) projektowania architektonicznego, urbanistycznego i konserwatorskiego oraz planowania przestrzennego;
2) historii i teorii architektury, teorii urbanistyki, sztuk pięknych, nauk technicznych i nauk humanistycznych;
3) kształtowania środowiska człowieka z uwzględnieniem relacji zachodzących między ludźmi a obiektami architektonicznymi i otaczającą przestrzenią;
4) stosowania procedur opracowywania projektów obiektów architektonicznych z uwzględnieniem czynników społecznych;
5) rozwiązywania problemów funkcjonalnych, użytkowych, budowlanych, konstrukcyjnych, inżynierskich i technologicznych w stopniu zapewniającym bezpieczeństwo i komfort użytkowania obiektów, w tym osobom niepełnosprawnym;
6) stosowania przepisów i procedur techniczno-budowlanych, ekonomiki projektowania, a także realizacji i użytkowania obiektu architektonicznego oraz organizacji procesu inwestycyjnego i integracji planów z projektami planistycznymi w kraju oraz w państwach Unii Europejskiej.
Absolwent powinien rozumieć rolę zawodu architekta w społeczeństwie oraz jego wpływ na jakość środowiska. Absolwent powinien stosować zasady etyki zawodowej.
Absolwent powinien być przygotowany do:
1) podjęcia działalności twórczej w zakresie projektowania architektonicznego i urbanistycznego;
2) zdobycia uprawnień zawodowych wymaganych prawem;
3) wykonywania samodzielnych funkcji w budownictwie;
4) projektowania i kierowania robotami budowlanymi w specjalności architektonicznej;
5) koordynowania prac w wielobranżowych zespołach projektowych;
6) zarządzania projektowymi pracowniami architektonicznymi i urbanistycznymi;
7) samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej;
8) podjęcia pracy badawczej.
Absolwent powinien być przygotowany do podjęcia zatrudnienia w: pracowniach projektowych architektonicznych i urbanistycznych, jednostkach administracji samorządowej i państwowej, instytutach badawczych oraz jednostkach zajmujących się doradztwem.
Absolwent powinien być przygotowany do podjęcia studiów trzeciego stopnia (doktoranckich).
III.
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
RAMOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA
TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny | ECTS |
GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH | 300 | 30 |
Razem | 300 | 30 |
2. SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA W GRUPIE, MINIMALNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ ZORGANIZOWANYCH ORAZ MINIMALNA LICZBA PUNKTÓW ECTS
SKŁADNIKI TREŚCI KSZTAŁCENIA | Godziny/ECTS |
GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH Treści kształcenia w zakresie: | 300/30 |
1. Projektowania architektonicznego | |
2. Projektowania urbanistycznego | |
3. Ochrony zabytków | |
4. Planowania przestrzennego i regionalnego |
3. TREŚCI I EFEKTY KSZTAŁCENIA
GRUPA TREŚCI KIERUNKOWYCH
1. Kształcenie w zakresie projektowania architektonicznego
Treści kształcenia: Zaawansowana teoria i zasady projektowania architektonicznego.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: projektowanie architektoniczne budynków wraz z ich otoczeniem - zgodnie z wymaganiami technicznymi, użytkowymi, estetycznymi i kulturowymi.
2. Kształcenie w zakresie projektowania urbanistycznego
Treści kształcenia: Zaawansowana teoria i zasady kształtowania przestrzeni miast.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie interdyscyplinarnych uwarunkowań planowania; opracowywanie planów miejscowych.
3. Kształcenie w zakresie ochrony zabytków
Treści kształcenia: Ochrona architektoniczna obiektów zabytkowych, historycznych zespołów urbanistycznych i krajobrazu kulturowego.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: prowadzenie badań historycznych; formułowanie wniosków konserwatorskich; opracowywanie projektowo-adaptacyjne obiektów zabytków architektury i historycznych zespołów urbanistycznych.
4. Kształcenie w zakresie planowania przestrzennego i regionalnego
Treści kształcenia: Kształtowanie i realizacja polityki przestrzennej państwa. Podstawowe problemy planowania przestrzennego i regionalnego.
Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje: rozumienie problemów planowania regionalnego; sporządzanie planów zagospodarowania przestrzennego.
IV.
INNE WYMAGANIA
INNE WYMAGANIA
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »