Art. 6. - Środki żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.255.2143 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 23 grudnia 2005 r.
Art.  6.
1.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1)
dodatków paszowych z grup:
a)
antybiotyków,
b)
kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c)
stymulatorów wzrostu,
d)
witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e)
pierwiastków śladowych,
f)
karotenoidów i ksantofili,
g)
enzymów,
h)
mikroorganizmów,
i)
przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2)
dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3)
materiałów paszowych:
a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b)
produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c)
aminokwasów i ich soli,
d)
hydroksyanalogów aminokwasów,
4)
premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5)
mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
5a)
pasz leczniczych,
6)
(utracił moc)

- jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.

2.
Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1)
wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a)
częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b)
metody badań,
c)
sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych;
2)
dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a)
linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a,
b)
dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c)
stanowisk pracy;
3)
wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt;
4)
określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym;
5)
prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a)
uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b)
uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c)
umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu;
6)
zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7;
7)
prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
2a.
W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi:
1)
dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej "raportem wytwarzania";
2)
dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej "raportem obrotu".
3.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
4.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1)
szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji,
2)
warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu,
3)
sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu,
4)
sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze,
5)
warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych

- mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.

5.
(uchylony).