Art. 6. - Środki żywienia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.255.2143 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 23 grudnia 2005 r.
Art. 6.
1.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania: 1)
dodatków paszowych z grup:a)
antybiotyków,b)
kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,c)
stymulatorów wzrostu,d)
witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,e)
pierwiastków śladowych,f)
karotenoidów i ksantofili,g)
enzymów,h)
mikroorganizmów,i)
przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych, 2)
dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych, 3)
materiałów paszowych:a)
białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,b)
produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,c)
aminokwasów i ich soli,d)
hydroksyanalogów aminokwasów, 4)
premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1, 5)
mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4, 5a)
pasz leczniczych, 6)
(utracił moc)- jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2.
Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności: 1)
wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:a)
częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,b)
metody badań,c)
sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych; 2)
dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:a)
linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a,b)
dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,c)
stanowisk pracy; 3)
wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt; 4)
określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym; 5)
prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:a)
uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,b)
uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,c)
umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu; 6)
zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7; 7)
prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.2a.
W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi: 1)
dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej "raportem wytwarzania"; 2)
dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej "raportem obrotu".3.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.4.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia: 1)
szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji, 2)
warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu, 3)
sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu, 4)
sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze, 5)
warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych- mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.
5.
(uchylony).Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »