Rozdział 4 - Wymagania dla środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała - Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.239.2050
Akt utracił moc Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
Rozdział 4
Wymagania dla środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała
Wymagania dla środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała
§ 24.
Środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała są specjalnie przygotowanymi środkami spożywczymi, które użyte zgodnie z instrukcją producenta zastępują całkowicie lub częściowo całodzienną dietę. Środki te obejmują następujące kategorie: 1)
produkty przedstawiane jako zamienniki całodziennej diety; 2)
produkty przedstawiane jako zamienniki jednego posiłku lub większej liczby posiłków w ciągu dnia.§ 25.
Podstawowy skład środków spożywczych, o których mowa w § 24, określa załącznik nr 13 do rozporządzenia, uwzględniając skład aminokwasowy białka wzorcowego, określony w załączniku nr 14 do rozporządzenia.§ 26.
Poszczególne produkty przedstawiane jako zamienniki całodziennej diety powinny być wprowadzane do obrotu w jednym wspólnym opakowaniu.§ 27.
1.
Nazwa, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu, brzmi: 1)
dla produktów, o których mowa w § 24 pkt 1: "Środek spożywczy zastępujący całodzienną dietę, do kontroli masy ciała"; 2)
dla produktów, o których mowa w § 24 pkt 2: "Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała".2.
Środki spożywcze, o których mowa w § 24, znakuje się zgodnie z § 4, przy czym znakowanie zawiera dodatkowo następujące informacje: 1)
wartość dostępnej energii wyrażoną w kJ i kcal oraz zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu wyrażone liczbowo, na określoną ilość produktu gotowego do spożycia, proponowanego do konsumpcji; 2)
średnią zawartość każdego składnika mineralnego i każdej witaminy, dla których obowiązkowe wymagania są określone w ust. 5 załącznika nr 13 do rozporządzenia; zawartość ta jest wyrażona liczbowo, na określoną ilość produktu gotowego do spożycia proponowanego do konsumpcji; w odniesieniu do produktów wymienionych w § 24 pkt 2, informacja o witaminach i składnikach mineralnych wymienionych w tabeli zawartej w ust. 5 załącznika nr 13 do rozporządzenia powinna także być wyrażona jako procent realizacji zalecanego dziennego spożycia, zgodnie z załącznikiem nr 15 do rozporządzenia określającym witaminy i składniki mineralne, które mogą być deklarowane, oraz ich zalecane dzienne spożycie (RDA); 3)
instrukcję właściwego przygotowania do spożycia oraz stwierdzenie ważności przestrzegania tej instrukcji; 4)
jeżeli dany produkt, zastosowany zgodnie z zaleceniami producenta, dostarcza dzienną dawkę polioli (alkoholi wielowodorotlenowych) przekraczającą 20 g - zamieszczana jest informacja, że produkt ten może mieć działanie przeczyszczające; 5)
o ważności przyjmowania odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia; 6)
dla produktów wymienionych w § 24 pkt 1 informację, że produkt:a)
dostarcza odpowiednie, dzienne ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych,b)
nie powinien być stosowany przez okres dłuższy niż trzy tygodnie bez zasięgnięcia porady lekarskiej; 7)
w odniesieniu do produktów wymienionych w § 24 pkt 2 - informację o tym, że produkty te stanowią tylko część diety o ograniczonej ilości energii oraz że niezbędną częścią takiej diety są inne środki spożywcze.3.
Znakowanie, reklama i prezentacja środków spożywczych, o których mowa w § 24, nie odnoszą się do tempa lub ilości ubytku masy ciała, które mogłyby wynikać ze stosowania tych produktów, lub do ich oddziaływania na zmniejszenie uczucia głodu lub wzrost uczucia sytości.