§ 10. - Środki podejmowane w związku ze zwalczaniem u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.239.1751

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 2007 r.
§  10.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę:
1)
świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz surowych wyrobów mięsnych pozyskanych z dzikich ptaków łownych pochodzących z obszaru A lub B na rynek krajowy, jeżeli mięso to zostało zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492 oraz z 2007 r. Nr 102, poz. 705);
2)
produktów mięsnych wyprodukowanych z mięsa, o którym mowa w pkt 1, oraz poddanych obróbce określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1, w sposób zapewniający zniszczenie wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków;
3)
świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących spoza obszarów A i B:
a)
wyprodukowanego w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", w załączniku III w sekcji IV,
b)
kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75) w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VIII;
4)
mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 3, wyprodukowanych w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI.