§ 10. - Środki podejmowane w związku ze zwalczaniem u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.71.493

Akt utracił moc
Wersja od: 26 kwietnia 2006 r.
§  10.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę:
1)
świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa z ptactwa bezgrzebieniowego, pochodzącego z gospodarstwa, o którym mowa w § 4 pkt 1 i 2, jeżeli mięso to:
a)
zostało zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492),
b)
zostanie poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w lit. a;
2)
świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa z ptactwa bezgrzebieniowego:
a)
pochodzącego z obszaru A poza obszarami zapowietrzonym lub zagrożonym w okresie 15 dni po ich określeniu, lub z obszaru B lub
b)
wyprodukowanego z drobiu, o którym mowa w § 4 pkt 5, w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004, w załączniku II oraz w załączniku III w sekcji II i III oraz kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 854/2004", w załączniku I w sekcji I-III i IV w rozdziale V i VII;
3)
mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 2, wyprodukowanych w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI;
4)
świeżego mięsa drobiowego i mięsa hodowlanych ptaków łownych oraz mięsa mielonego, przetworów mięsnych i mięsa odkostnionego mechanicznie zawierających takie mięso, pozyskane z drobiu lub hodowlanych ptaków łownych pochodzących z części obszaru A poza obszarem zapowietrzonym, z obszaru A lub obszaru B do pozostałych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli mięso to:
a)
zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym określonym w załączniku IV do decyzji 2006/135,
b)
zostało pozyskane, krojone, składowane i transportowane oddzielnie od świeżego mięsa drobiowego lub mięsa hodowlanych ptaków łownych przeznaczonego do wysyłki do pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej lub do wywozu do państw trzecich,
c)
nie zostało zużyte do produkcji produktów mięsnych lub przetworów mięsnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek lub do wywozu do państw trzecich, chyba że zostało poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;
5)
świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących z obszaru A lub B, jeżeli mięso to zostało:
a)
zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a,
b)
zostanie poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;
6)
produktów mięsnych wytworzonych z mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących z obszarów A lub B, poddanych obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;
7)
świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących spoza obszarów A i B i wyprodukowanego w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IV oraz kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu nr 854/2004 w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VIII;
8)
mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 7, wyprodukowanych w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI.
2.
Do przesyłki produktów, o których mowa w ust. 1 pkt 2-4 i 6-8, dołącza się dokument handlowy potwierdzający, że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/135.