§ 1. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2014.420
Akt utracił moc Wersja od: 19 grudnia 2014 r.
§ 1.
1. 2
W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików na obszarach wymienionych w części I ust. 4 załącznika do decyzji wykonawczej Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylającej decyzję wykonawczą Komisji 2014/178/UE (Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63), zwanych dalej "obszarami ochronnymi", oraz na obszarach wymienionych w części II ust. 4 załącznika do tej decyzji, zwanych dalej "obszarami objętymi ograniczeniami", nakazuje się:1)
utrzymywanie świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami;2)
sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;3)
karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;4)
wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:a)
wjazdami i wejściami do gospodarstw, w których są utrzymywane świnie, oraz wyjazdami i wyjściami z tych gospodarstw,b)
wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń- a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
5)
stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym odkażanie rąk i obuwia;6)
bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.2.
Na obszarze objętym ograniczeniami nakazuje się ponadto:1)
wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed:a)
wjazdami i wejściami do miejsc przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń oraz miejsc przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed przemieszczeniem do rzeźni lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy w rozumieniu art. 2 lit. l rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz. Urz. UE L 303 z 18.11.2009, str. 1), zwany dalej "podmiotem gospodarczym",b)
wyjazdami i wyjściami z miejsc, o których mowa w lit. a- a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
2)
stosowanie przez osoby mające kontakt ze świniami w miejscach przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub w miejscach przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed przemieszczeniem do rzeźni lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia.2 § 1 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 13 października 2014 r. (Dz.U.2014.1394) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 października 2014 r.