§ 1. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.247

Akt utracił moc
Wersja od: 19 marca 2014 r.
§  1.
1. 2
W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików, na obszarach wymienionych w decyzji wykonawczej Komisji nr 2014/134/UE z dnia 12 marca 2014 r. dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 14.03.2014, str. 63), zwanych dalej "obszarami objętymi ograniczeniami", nakazuje się:
1)
utrzymywanie świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami;
2)
sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3)
karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) 3
wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a)
wjazdami i wejściami do:
gospodarstw, w których są utrzymywane świnie,
miejsc przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń oraz miejsc przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed przemieszczeniem do rzeźni lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy w rozumieniu art. 2 lit. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz. Urz. UE L 303 z 18.11.2009, str. 1), zwany dalej "podmiotem gospodarczym",
b)
wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń,
c)
wyjazdami i wyjściami z gospodarstw i miejsc, o których mowa w lit. a

- a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;

5)
stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia;
5a) 4
stosowanie przez osoby mające kontakt ze świniami w miejscach przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub w miejscach przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed przemieszczeniem do rzeźni lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia;
6)
bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
2.
Nakazuje się oczyszczanie i odkażanie środków transportu, które były użyte do transportu świń na obszarze objętym ograniczeniami lub z tego obszaru, po każdym transporcie.
3.
Nakazuje się zaopatrywanie świń przemieszczanych na obszarze objętym ograniczeniami i z tego obszaru w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką tych świń, zawierające:
1)
dane identyfikacyjne wystawiającego świadectwo;
2)
numer świadectwa;
3)
liczbę przemieszczanych świń;
4)
numery identyfikacyjne świń;
5)
miejsce pochodzenia świń;
6)
miejsce przeznaczenia świń;
7)
określenie środka transportu świń oraz jego numer rejestracyjny;
8)
poświadczenie spełniania przez świnie wymagań zdrowotnych określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
9)
datę wystawienia oraz pieczęć i podpis właściwego urzędowego lekarza weterynarii.
4.
Przepisu ust. 3 nie stosuje się w przypadku, gdy przemieszczane świnie zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia wystawione zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz. U. poz. 1440).
2 § 1 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 marca 2014 r. (Dz.U.2014.322) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 marca 2014 r.
3 § 1 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 19 marca 2014 r. (Dz.U.2014.354) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2014 r.
4 § 1 ust. 1 pkt 5a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 19 marca 2014 r. (Dz.U.2014.354) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2014 r.