§ 8. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem u dzikich ptaków wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.128.900

Akt utracił moc
Wersja od: 18 lipca 2006 r.
§  8.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę z obszaru zapowietrzonego:
1)
świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa pozyskanego z drobiu bezgrzebieniowego, pochodzącego z obszaru zapowietrzonego lub spoza niego, wyprodukowanego w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", w załączniku II oraz w załączniku III w sekcji II i III, a także kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 854/2004", w załączniku I w sekcji I-III oraz w sekcji IV w rozdziale V i VII;
2)
mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 1, wyprodukowanych w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VII;
3)
świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących z tego obszaru, pod warunkiem że mięso to:
a)
zostało zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492),
b)
zostanie poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w lit. a;
4)
produktów mięsnych wytworzonych z mięsa dzikich ptaków łownych, poddanych obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a;
5)
świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących spoza obszaru zapowietrzonego, wyprodukowanego w zakładach znajdujących się na obszarze zapowietrzonym w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IV oraz kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu nr 854/2004 w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VIII;
6)
mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 5, wyprodukowanych w zakładach znajdujących się na tym obszarze w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI;
7)
świeżego mięsa drobiowego lub mięsa pozyskanego z dzikich ptaków utrzymywanych przez człowieka, mięsa mielonego, przetworów mięsnych i mięsa odkostnionego mechanicznie zawierających takie mięso pozyskane z drobiu poddanego ubojowi lub dzikich ptaków utrzymywanych przez człowieka, pochodzących z tego obszaru lub spoza niego, do pozostałej części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że mięso to:
a)
zostało zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a, lub znak krajowy, o którym mowa w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. L 338 z 22.12.2005, str. 83),
b)
zostało pozyskane, krojone, składowane i transportowane oddzielnie od świeżego mięsa drobiowego lub mięsa dzikich ptaków utrzymywanych przez człowieka przeznaczonego do wysyłki do pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej lub do wywozu do państw trzecich,
c)
nie zostało zużyte do produkcji produktów mięsnych lub przetworów mięsnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek lub do wywozu do państw trzecich, chyba że zostało poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a.