§ 15. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.1485
Akt obowiązujący Wersja od: 10 maja 2023 r.
§ 15.
1.
Nakazuje się znakowanie świeżego mięsa i produktów mięsnych, w tym osłonek pozyskanych od świń utrzymywanych na obszarach objętych ograniczeniami II i obszarach objętych ograniczeniami III, których wysyłanie z tych obszarów jest zakazane zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia 2021/605, specjalnym znakiem weterynaryjnym.2.
Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt pięciokąta i zawiera:1)
w górnej części - litery "PL";2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;3)
w dolnej części - litery "IW".3.
Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:1)
art. 48 ust. 1, 2 i 4 oraz ust. 2 i 3 załącznika II rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/627 z dnia 15 marca 2019 r. ustanawiającego jednolite praktyczne rozwiązania dotyczące przeprowadzania kontroli urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 oraz zmieniającego rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do kontroli urzędowych albo2)
ust. 1, 2, 5 i 9-14 sekcji I załącznika II rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.