§ 17. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2018.290 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 4 września 2019 r.
§ 17.
1.
Nakazuje się znakowanie:1)
świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie z obszaru zagrożenia jest zakazane, oraz2)
świeżego mięsa pozyskanego z dzików odstrzelonych na obszarze objętym ograniczeniami i obszarze zagrożenia oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso- specjalnym znakiem weterynaryjnym.
2.
Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt pięciokąta i zawiera:1)
w górnej części - litery "PL";2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;3)
w dolnej części - litery "IW".3.
Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:1)
załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi albo2)
załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9-14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.