§ 17. - Środki podejmowane w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.290 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 4 września 2019 r.
§  17. 
1. 
Nakazuje się znakowanie:
1)
świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie z obszaru zagrożenia jest zakazane, oraz
2)
świeżego mięsa pozyskanego z dzików odstrzelonych na obszarze objętym ograniczeniami i obszarze zagrożenia oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso

- specjalnym znakiem weterynaryjnym.

2. 
Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt pięciokąta i zawiera:
1)
w górnej części - litery "PL";
2)
w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
w dolnej części - litery "IW".
3. 
Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:
1)
załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi albo
2)
załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9-14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.