§ 10. - Środki konserwujące, słodzące, barwniki i przeciwutleniacze, które mogą wchodzić w skład produktów leczniczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.19.169
Akt obowiązujący
Wersja od: 7 lutego 2003 r.
§ 10.
1.
Jeżeli w skład produktu leczniczego wchodzą przeciwutleniacze i środki konserwujące, w dokumentacji przedstawia się:
1)
przyczyny dodania do produktu leczniczego;
2)
uzyskane efekty uzasadnione badaniami;
3)
metody oznaczania zawartości w produkcie końcowym;
4)
informacje zawarte w ulotce produktu końcowego;
5)
informacje dotyczące bezpieczeństwa.
2.
W celu potwierdzenia, że zastosowano właściwy poziom środka konserwującego, w dokumentacji przedstawia się wyniki badań skuteczności przeciwdrobnoustrojowej wykonanych metodą opisaną w Farmakopei Europejskiej.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia.