§ 9. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.137.967

Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§  9.
Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:
1)
białko - gramy (g);
2)
węglowodany - gramy (g);
3)
tłuszcz - gramy (g);
4)
błonnik pokarmowy (błonnik) - gramy (g);
5)
sód - gramy (g);
6)
skrobia - gramy (g);
7)
cholesterol - miligramy (mg);
8)
witaminy i składniki mineralne - w jednostkach określonych w załączniku do rozporządzenia oraz w procentach (%) zalecanego dziennego spożycia; wartość procentowa zalecanego dziennego spożycia może być wyrażona w formie graficznej pod warunkiem, że forma ta będzie zrozumiała dla konsumenta;
9)
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) - gramy (g).