§ 9. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.137.967
Akt utracił moc Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§ 9.
Informację dotyczącą zawartości składników odżywczych podawaną w oznakowaniu środka spożywczego wyraża się w następujących jednostkach:1)
białko - gramy (g);2)
węglowodany - gramy (g);3)
tłuszcz - gramy (g);4)
błonnik pokarmowy (błonnik) - gramy (g);5)
sód - gramy (g);6)
skrobia - gramy (g);7)
cholesterol - miligramy (mg);8)
witaminy i składniki mineralne - w jednostkach określonych w załączniku do rozporządzenia oraz w procentach (%) zalecanego dziennego spożycia; wartość procentowa zalecanego dziennego spożycia może być wyrażona w formie graficznej pod warunkiem, że forma ta będzie zrozumiała dla konsumenta;9)
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) - gramy (g).Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »