§ 5. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.137.967

Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§  5.
1.
Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może obejmować informacje dotyczące wartości odżywczej jednej z dwóch grup składników odżywczych wymienionych w następującej kolejności:
1)
I grupa:
a)
wartość energetyczna (energia),
b)
zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu;
2)
II grupa:
a)
wartość energetyczna (energia),
b)
zawartość białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego (błonnika) i sodu.
2.
Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą:
1)
cukrów,
2)
błonnika pokarmowego (błonnika),
3)
kwasów tłuszczowych nasyconych,
4)
sodu

- w oznakowaniu tego środka spożywczego podaje się informacje objęte grupą określoną w ust. 1 pkt 2.

3.
Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może określać również zawartość:
1)
skrobi;
2)
alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3)
kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4)
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5)
cholesterolu;
6)
witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich zawartość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego lub w opakowaniu produktu zawierającym wyłącznie jedną porcję wynosi co najmniej 15 % zalecanego dziennego spożycia.
4. 3
Wykaz witamin i składników mineralnych, których zawartość można podawać w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie ustalone do celów znakowania żywności określa załącznik do rozporządzenia.
3 § 5 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.