§ 12. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.137.967

Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§  12.
1.
Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu obejmuje wartości średnie, ustalone na podstawie:
1)
analizy składu środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2)
obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego, lub
3)
zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
2.
Wartość średnia, o której mowa w ust. 1, to wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i odzwierciedla ilości w odniesieniu do sezonowej zmienności, wzorców konsumpcji i innych czynników mogących mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.