§ 12. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.137.967
Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§ 12.
1.
Informacja dotycząca wartości odżywczej środka spożywczego zawarta w jego oznakowaniu obejmuje wartości średnie, ustalone na podstawie:
1)
analizy składu środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2)
obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego, lub
3)
zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
2.
Wartość średnia, o której mowa w ust. 1, to wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i odzwierciedla ilości w odniesieniu do sezonowej zmienności, wzorców konsumpcji i innych czynników mogących mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .