Sposób ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.2.19

Akt utracił moc
Wersja od: 8 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 grudnia 2006 r.
w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

Na podstawie art. 21 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa sposób ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego nadawanego zakładom produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego.
Weterynaryjny numer identyfikacyjny, o którym mowa w § 1, składa się z cyfr, z których:
1)
pierwsza i druga oznaczają symbol województwa nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.2));
2)
trzecia i czwarta oznaczają symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1;
3)
piąta i szósta oznaczają symbol określający zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego;
4)
siódma i następne informują o kolejności podejmowania w danym powiecie działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wykaz symboli określających zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego stanowi załącznik do rozporządzenia.
Jeżeli w zakładzie prowadzi się więcej niż jeden z rodzajów działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, powiatowy lekarz weterynarii w weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym nadawanym takiemu zakładowi wskazuje symbol określający rodzaj działalności podstawowej prowadzonej przez ten zakład.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. Nr 86, poz. 807).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706 oraz z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ SYMBOLI OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI PROWADZONEJ W ZAKŁADZIE PRODUKUJĄCYM PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

01 - ubój (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

02 - ubój, rozbiór, przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

03 - rozbiór, przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

04 - ubój (drób);

05 - ubój, rozbiór, przetwórstwo (drób, zajęczaki);

06 - rozbiór, przetwórstwo (drób, zajęczaki);

07 - przetwórstwo (zwierzęta łowne);

08 - ubój (zajęczaki);

09 - przetwórstwo (skorupiaki, mięczaki);

10 - prowadzenie punktu skupu (zwierzęta łowne);

11 - prowadzenie chłodni składowej;

12 - obróbka jelit, pęcherzy i żołądków;

13 - prowadzenie fermy pozyskującej jaja konsumpcyjne (powyżej 350 kur niosek);

15 - przetwórstwo jaj lub produkcja płynnej masy jajecznej;

16 - przetwórstwo mleka;

17 - statek rybacki, statek zamrażalnia, statek przetwórnia, prowadzenie działalności w zakresie produkcji ryb, skorupiaków i mięczaków;

18 - przetwórstwo (ryby);

38 - ubój, rozbiór (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

39 - ubój, rozbiór (drób, zajęczaki);

40 - przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków, zwierzęta łowne, drób);

41 - przetwórstwo (drób, zajęczaki);

42 - rozbiór (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

43 - rozbiór (drób, zajęczaki);

53 - transport produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka;

54 - przechowywanie lub transport mleka;

55 - przetwórstwo innych produktów pochodzenia zwierzęcego;

56 - sprzedaż bezpośrednia;

57 - hurtowy lub detaliczny skup lub sprzedaż produktów rybołówstwa w bazach rybackich na lądzie, rynki hurtowe i aukcje produktów rybołówstwa;

58 - prowadzenie punktu skupu jaj;

59 - pakowanie jaj;

60 - inne;

72 - prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej;

73 - sprzedaż bezpośrednia i prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.