Sposób ustalania i wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposób i miejsca pobierania tych opłat oraz sposób przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.
Dz.U.2013.388 t.j.
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 15 grudnia 2006 r.
w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej
- pobiera się opłaty w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
- jeżeli są wpłacane przelewem.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
OPŁATY ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
OPŁATY ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Poz. | Rodzaj czynności | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia): | |
1) od zwierzęcia: | ||
a) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 14,25 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 45,50 | |
b) świni, owcy, kozy | 2,85 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 15,00 | |
c) cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12 miesięcy życia) | 5,80 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 15,00 | |
d) jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia) | 2,85 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 15,00 | |
e) prosięcia (do 15 kg) | 2,38 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 15,00 | |
f) psa, kota | 8,55 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 25,00 | |
g) zwierzęcia futerkowego | 0,65 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 25,00 | |
h) zwierzęcia egzotycznego | 17,10 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 25,00 | |
i) strusia | 9,50 | |
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być niższa niż | 25,00 | |
2) od przesyłki: | ||
a) drobiu, królików lub nutrii | 45,50 | |
b) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych | 45,50 | |
c) małych zwierząt egzotycznych | 45,50 | |
d) ryb, skorupiaków lub mięczaków | 45,50 | |
e) zajęcy, ptaków łownych | 45,50 | |
2 | Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia): | |
1) koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: | ||
a) konia hodowlanego lub użytkowego: | ||
- do 3 sztuk zwierząt | 30,00 | |
- powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę | 10,00 | |
b) konia przeznaczonego na rzeź - od zwierzęcia | 15,00 | |
c) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub użytkowego przeznaczonego do dalszego chowu: | ||
- do 10 sztuk zwierząt | 25,00 | |
- powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę | 2,50 | |
d) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź: | ||
- do 5 sztuk | 5,00 | |
- powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 1,00 | |
2) drobiu przeznaczonego na rzeź: | ||
a) do 1000 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1.000 sztuk zwierząt | 6,50 | |
3 | Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, umieszczanych na rynku krajowym wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, o których mowa w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt: | |
1) konia, bydła dorosłego: | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 17,00 | |
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 3,00 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia: | ||
a) do 10 sztuk zwierząt | 10,00 | |
b) od 11 do 20 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę | 1,00 | |
c) od 21 do 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę | 0,75 | |
d) powyżej 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę | 0,50 | |
3) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia: | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 5,00 | |
b) od 6 do 20 sztuk zwierząt | 17,00 | |
c) od 21 do 100 sztuk zwierząt | 23,00 | |
d) powyżej 100 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,20 | |
4) królika, zająca, ptaka łownego: | ||
a) do 200 sztuk zwierząt | 23,00 | |
b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę | 0,10 | |
5) drobiu: | ||
a) do 1.000 sztuk zwierząt | 23,00 | |
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego 1.000 sztuk zwierząt | 6,00 | |
4 | Jeżeli przy przeprowadzeniu kontroli lub badaniu zwierząt, o których mowa w poz. 1-3, lub wykonywaniu nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, lub nad kwarantanną zwierząt, o których mowa w poz. 22 i 23, lub przy wykonywaniu nadzoru nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu, o którym mowa w poz. 17, zachodzi konieczność, wynikająca z przepisów odrębnych, wykonania szczegółowych badań i zabiegów specjalistycznych, to pobiera się dodatkowe opłaty za: | |
1) badanie alergiczne ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja): | ||
a) za pierwszą sztukę w stadzie | 16,13 | |
b) od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę | 8,07 | |
c) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 6,46 | |
2) badanie alergiczne ptaka - od zwierzęcia | 1,43 | |
3) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na ilość kierunków badań ssaka: | ||
a) krwi lub mleka: | ||
- za pierwszą sztukę w stadzie | 16,13 | |
- od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę | 4,84 | |
- powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę | 3,65 | |
b) wymazu - od zwierzęcia | 1,47 | |
c) wypłuczyn z worka napletkowego - od zwierzęcia | 16,15 | |
4) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na ilość kierunków badań ptaka - od zwierzęcia: | ||
a) krwi | 0,60 | |
b) wymazu | 0,70 | |
5) pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową - od ptaka | 1,10 | |
5 | Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej: | |
1) bydła, koniowatych, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, drobnych ptaków łownych, drobnych zwierząt lądowych łownych oraz dzików i dzikich przeżuwaczy: | ||
a) za przesyłkę do 6 ton | 226,00 | |
b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo | 37,00 | |
c) za przesyłkę powyżej 46 ton | 1.723,00 | |
2) zwierząt futerkowych, małych i dużych zwierząt egzotycznych, ptaków łownych innych niż określone w pkt 1, ryb żywych, zwierząt akwakultury, psów i kotów - za przesyłkę | 226,00 | |
3) pozostałych gatunków zwierząt niewymienionych w pkt 1 i 2 - za przesyłkę: | ||
a) do 46 ton | 226,00 | |
b) powyżej 46 ton | 1.723,00 | |
4) niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego - za przesyłkę: | ||
a) materiału biologicznego | 226,00 | |
b) jaj wylęgowych drobiu | 226,00 | |
c) produktów akwakultury (jaj i gamet) | 226,00 | |
5) mięsa, produktów mięsnych, produktów rybołówstwa oraz pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pasz i pasz leczniczych zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt: | ||
a) za przesyłkę do 6 ton | 226,00 | |
b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo | 37,00 | |
c) za przesyłkę powyżej 46 ton | 1.723,00 | |
6) produktów rybołówstwa, produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż mięso i produkty mięsne, o których mowa w pkt 5, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i pasz leczniczych, zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek zwierząt transportowanych luzem na statku - za statek z ładunkiem: | ||
a) do 500 ton | 2.461,00 | |
b) powyżej 500 do 1000 ton | 4.923,00 | |
c) powyżej 1000 do 2000 ton | 9.846,00 | |
d) powyżej 2000 ton | 14.769,00 | |
6 | Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej słomy i siana oraz pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt - za przesyłkę: | |
a) do 60 ton | 130,00 | |
b) powyżej 60 do 1200 ton | 250,00 | |
c) powyżej 1200 do 5000 ton | 600,00 | |
d) powyżej 5000 ton | 2.000,00 | |
7 | Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: | 8,80 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 10,12 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 10,56 | |
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: | 12,10 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 13,91 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 14,52 | |
2) jednokopytnych | 12,00 | |
3) świń o ciężarze: | ||
a) poniżej 25 kg, z tym że: | 2,20 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 2,53 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 2,64 | |
b) od 25 kg, z tym że: | 4,48 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 5,15 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 5,37 | |
4) owiec i kóz o ciężarze: | ||
a) poniżej 12 kg | 0,70 | |
b) od 12 do 18 kg | 1,40 | |
c) powyżej 18 kg | 2,00 | |
5) drobiu o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg, z tym że: | 0,0442 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,0508 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,0530 | |
b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że: | 0,0500 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,0575 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,0600 | |
c) od 5 kg, z tym że: | 0,0979 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,1125 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,1174 | |
5a) królików o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg | 0,0402 | |
b) od 2 kg do poniżej 5 kg | 0,0455 | |
c) od 5 kg | 0,0890 | |
6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych | 11,00 | |
7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych | 9,00 | |
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia | 0,0665 | |
9) nutrii | 1,00 | |
8 | Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: | 11,00 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 12,65 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 13,20 | |
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: | 16,50 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 18,97 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 19,80 | |
2) jednokopytnych | 18,75 | |
3) świń o ciężarze: | ||
a) poniżej 25 kg, z tym że: | 2,42 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 2,78 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 2,90 | |
b) od 25 kg, z tym że: | 6,05 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 6,95 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 7,26 | |
4) owiec i kóz o ciężarze: | ||
a) poniżej 12 kg | 0,88 | |
b) od 12 do 18 kg | 1,75 | |
c) powyżej 18 kg | 2,50 | |
5) drobiu o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg, z tym że: | 0,0552 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,0634 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,0662 | |
b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że: | 0,0624 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,0717 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,0748 | |
c) od 5 kg, z tym że: | 0,1223 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 0,1406 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 0,1467 | |
5a) królików o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg | 0,0502 | |
b) od 2 kg do poniżej 5 kg | 0,0568 | |
c) od 5 kg | 0,1112 | |
6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych | 15,00 | |
7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych | 10,00 | |
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia | 0,0798 | |
9) nutrii | 1,20 | |
przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego badania przedubojowego i poubojowego, co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny - za każdą godzinę nadzoru, z tym że: | 50,05 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 57,55 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 60,06 | |
9 | Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, w przypadku uboju z konieczności - od zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: | 14,30 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 16,44 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 17,16 | |
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: | 20,90 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 24,03 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 25,08 | |
2) jednokopytnych | 23,00 | |
świń o ciężarze: | ||
a) poniżej 25 kg, z tym że: | 3,30 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 3,79 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 3,96 | |
b) od 25 kg, z tym że: | 7,70 | |
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 | 8,85 | |
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty | 9,24 | |
4) owiec i kóz o ciężarze: | ||
a) poniżej 12 kg | 1,10 | |
b) od 12 do 18 kg | 2,30 | |
c) powyżej 18 kg | 3,30 | |
5) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych | 19,00 | |
6) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych | 14,00 | |
10 | Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny - od zwierzęcia: | |
1) świni | 11,00 | |
2) owcy, kozy | 5,00 | |
3) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych | 30,00 | |
4) strusia | 20,00 | |
5) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z wyjątkiem strusia | 0,16 | |
6) nutrii | 2,40 | |
7) dzika | 20,00 | |
8) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego | 5,00 | |
9) dzikiego królika, zająca | 0,11 | |
10) dzikiego ptactwa | 0,10 | |
11 | Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od zwierzęcia: | |
1) dzika o ciężarze: | ||
a) poniżej 25 kg | 3,04 | |
b) od 25 kg | 4,53 | |
2) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze: | ||
a) poniżej 12 kg | 0,23 | |
b) od 12 do 18 kg | 0,61 | |
c) powyżej 18 kg | 0,87 | |
3) dzikiego królika i zająca o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg | 0,01 | |
b) od 2 kg do poniżej 5 kg | 0,03 | |
c) od 5 kg | 0,05 | |
4) dzikiego ptactwa o ciężarze: | ||
a) poniżej 2 kg | 0,01 | |
b) od 2 kg | 0,03 | |
12 | Badanie mięsa zwierząt łownych - od zwierzęcia: | |
1) zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11: | ||
a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg | 0,76 | |
b) dzika o ciężarze od 25 kg | 1,13 | |
c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg | 0,53 | |
d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg | 0,91 | |
e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg | 1,31 | |
f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg | 0,03 | |
g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg | 0,06 | |
h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg | 0,12 | |
i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg | 0,03 | |
j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg | 0,06 | |
2) niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w poz. 11: | ||
a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg | 3,80 | |
b) dzika o ciężarze od 25 kg | 5,66 | |
c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12 kg | 0,76 | |
d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do 18 kg | 1,52 | |
e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18 kg | 2,18 | |
f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg | 0,04 | |
g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5 kg | 0,09 | |
h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg | 0,17 | |
i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg | 0,04 | |
j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg | 0,09 | |
13 | Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa - za każdą tonę mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa lub zakładu przetwórstwa | 6,00 |
14 | Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka - za godzinę nadzoru | 67,50 |
15 | Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych - za godzinę nadzoru | 67,50 |
16 | Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego - za godzinę nadzoru | 67,50 |
17 | Nadzór nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) - za godzinę nadzoru | 67,50 |
18 | Nadzór nad wytwarzaniem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu - za godzinę nadzoru | 67,50 |
19 | Nadzór nad wytwarzaniem pasz nieprzeznaczonych do obrotu, zawierających dodatki paszowe z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych i stymulatorów wzrostu, oraz warunkami ich przechowywania - za godzinę nadzoru | 67,50 |
20 | Nadzór nad warunkami przechowywania lub sprzedaży pasz i pasz leczniczych - za godzinę nadzoru | 67,50 |
21 | Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych - za godzinę nadzoru | 67,50 |
22 | Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem przez urzędowego lekarza weterynarii wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km - za godzinę nadzoru | 45,50 |
23 | Nadzór nad kwarantanną zwierząt, z wyjątkiem kwarantanny przeprowadzanej w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej - za godzinę nadzoru | 45,50 |
24 | Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów: | |
1) do 50 ton - za każdą tonę | 3,86 | |
2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę | 1,93 | |
25 | Nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego: | |
1) do 50 ton - za każdą tonę | 3,86 | |
2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę | 1,93 | |
przy czym za kontrolę tego statku dolicza się opłatę w celu pokrycia kosztów Inspekcji Weterynaryjnej związanych z tą kontrolą - za każdą wyładowaną tonę produktów | 3,86 | |
26 | Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa - za każdą tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni | 3,86 |
27 | Kontrola statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą - za godzinę kontroli | 45,50 |
28 | Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego - za godzinę nadzoru | 56,50 |
29 | Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za godzinę nadzoru | 56,50 |
30 | Monitorowanie występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach: | |
1) za każdą tonę mięsa pozyskanego w rzeźni | 2,50 | |
2) za każdą tonę produktów akwakultury wywożonych z zakładu obróbki lub przetwórstwa | 0,20 | |
3) za każde 1000 litrów mleka surowego wprowadzanego do zakładu przetwórstwa | 0,039 | |
4) za każdą tonę produktów jajecznych wywożonych z zakładu przetwórstwa | 0,10 | |
5) za każdą tonę miodu wywożonego z zakładu przetwórstwa | 0,44 | |
31 | Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik powtórnego badania potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od zwierzęcia | 30,00 |
32 | Wydawanie pozwoleń weterynaryjnych na przywóz przesyłek zwierząt | 100,00 |
33 | Wydanie przez granicznego lekarza weterynarii dokumentu poświadczającego, że przesyłka żywego bydła przeznaczona do kraju trzeciego opuściła terytorium Unii Europejskiej | 50,00 |
34 | Pobranie próbek do badania w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym - za próbkę | 2,00 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
OPŁATY ZA BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
OPŁATY ZA BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Poz. | Rodzaj badań | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłego drobiu mającego: | |
1) nie więcej niż 2 tygodnie życia | 10,00 | |
2) powyżej 2 tygodni życia | 25,00 | |
2 | Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od zwierzęcia: | |
1) zwierząt małych | 15,00 | |
2) zwierząt średnich i dużych | 30,00 | |
3 | Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków | 15,00 |
4 | Badanie: | |
1) histopatologiczne | 40,00 | |
2) histochemiczne | 70,00 | |
5 | Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego: | |
1) badanie bakterioskopowe | 6,00 | |
2) badanie bakteriologiczne materiału pochodzącego od: | ||
a) ssaka | 15,00 | |
b) ptaka | 12,00 | |
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego | 9,00 | |
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus | 40,00 | |
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków | 30,00 | |
6 | Badanie pszczół: | |
1) badanie 1 próbki czerwia | 5,00 | |
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych | 6,00 | |
7 | Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella: | |
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne | 40,00 | |
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków | 15,00 | |
8 | Badanie nasienia: | |
1) morfologiczne | 15,00 | |
2) koncentracji plemników | 11,00 | |
9 | Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego: | |
1) badanie bakterioskopowe | 18,00 | |
2) badanie hodowlane | 50,00 | |
3) identyfikacja prątka | 25,00 | |
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) | 50,00 | |
10 | Badania parazytologiczne: | |
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) | 25,00 | |
2) identyfikacja rzęsistka | 20,00 | |
3) wykrywanie Echinococcus | 12,00 | |
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych | 26,00 | |
11 | Badania serologiczne i wirusologiczne: | |
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB: | ||
a) próbka pulowana | 25,00 | |
b) próbka pojedyncza | 11,00 | |
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1 kierunek) | 14,00 | |
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek) | 25,00 | |
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy | 18,00 | |
5) odczyn seroneutralizacji | 25,00 | |
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA: | ||
a) z 6 serotypami | 12,00 | |
b) z 16 serotypami | 25,00 | |
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) | 11,00 | |
8) próba immunofluorescencyjna (różne) | 35,00 | |
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa | 11,00 | |
10) badanie metodą OWD | 12,00 | |
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni: | ||
a) metodą makro | 65,00 | |
b) metodą mikro | 30,00 | |
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa | 3,00 | |
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej | 7,00 | |
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy według Coombsa, próba merkaptoetanolowa | 10,00 | |
15) badanie nasienia z izolacją wirusa | 65,00 | |
16) badanie owiec w kierunku brucelozy: | ||
a) metodą OKAP | 3,50 | |
b) metodą OWD | 12,00 | |
17) badanie w kierunku wścieklizny: | ||
a) metodą immunofluorescencji | 80,00 | |
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych) | 30,00 | |
c) metodą hodowli komórkowej | 50,00 | |
18) badanie w kierunku wąglika: | ||
a) próba termoprecypitacji | 20,00 | |
b) badanie hodowlane | 25,00 | |
19) badanie w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym - za próbkę | 30,00 | |
12 | Badanie techniką PCR | 110,00 |
13 | Badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i ich komponentów: | |
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych | 16,00 | |
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę) | 18,00 | |
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: | ||
a) metodą klasyczną | 38,00 | |
b) szybkimi testami | 90,00 | |
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych: | ||
a) wykrywanie obecności | 14,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 | |
c) oznaczanie liczby metodą płytkową | 15,00 | |
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli: | ||
a) wykrywanie obecności | 14,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 | |
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową | 16,00 | |
6) badanie w kierunku Escherichia coli: | ||
a) wykrywanie obecności | 12,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 | |
7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli verotoksycznych | 45,00 | |
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych: | ||
a) wykrywanie obecności | 30,00 | |
b) oznaczanie liczby | 40,00 | |
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes: | ||
a) wykrywanie obecności w 25 g | 90,00 | |
b) wykrywanie obecności w 1 g | 18,00 | |
c) oznaczanie liczby w 1 g | 22,00 | |
10) badania w kierunku enterokoków: | ||
a) wykrywanie obecności | 16,00 | |
b) oznaczanie liczby | 16,00 | |
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących: | ||
a) wykrywanie obecności | 16,00 | |
b) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 16,00 | |
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany | 30,00 | |
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową | 34,00 | |
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową | 17,00 | |
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych: | ||
a) wykrywanie obecności | 12,00 | |
b) oznaczanie liczby | 20,00 | |
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae | 20,00 | |
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową | 16,00 | |
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego | 14,00 | |
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas | 14,00 | |
17) wykonanie próby termostatowej | 8,00 | |
18) wykonanie próby szczelności | 13,00 | |
19) wykonanie próby organoleptycznej | 13,00 | |
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych: | ||
a) w mleku surowym | 25,00 | |
b) w tkankach zwierzęcych | 40,00 | |
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5 | 200,00 | |
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5 | 180,00 | |
23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym | 25,00 | |
14 | Badania radiologiczne: | |
1) oznaczenie całkowitej aktywności β | 30,00 | |
2) oznaczenie poziomu izotopów cezu | 70,00 | |
15 | Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz: | |
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów | 34,00 | |
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (metoda klasyczna) | 60,00 | |
3) oznaczenie zawartości polifosforanów metodą HTPLC | 80,00 | |
4) oznaczenie zawartości białka | 44,00 | |
5) oznaczenie zawartości tłuszczu | 33,00 | |
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej | 25,00 | |
7) oznaczenie zawartości histaminy | 65,00 | |
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu: | ||
a) za 1 wskaźnik | 27,00 | |
b) za 3 wskaźniki | 75,00 | |
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek | 50,00 | |
10) oznaczanie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli - za każdą grupę | 99,00 | |
11) oznaczenie poziomu kongenerów PCBs | 300,00 | |
12) oznaczenie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę: | ||
a) metodą HPLC | 170,00 | |
b) metodą powinowactwa immunologicznego | 130,00 | |
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach i paszach - za każdą grupę | 220,00 | |
14) oznaczenie obecności produktów leczniczych weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w paszach, za każdą grupę, metodą HPLC | 130,00 | |
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych: | ||
a) jakościowe | 40,00 | |
b) ilościowe | 78,00 | |
16) oznaczenie zawartości skrobi: | ||
a) w wyrobach garmażeryjnych | 40,00 | |
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059 Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi) | 190,00 | |
17) oznaczenie zawartości wody | 20,00 | |
18) oznaczenie zawartości kolagenu | 50,00 | |
19) badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu zamarzania | 20,00 | |
16 | Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w paszach metodą mikroskopową | 100,00 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (8)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (3)
- Zm.: rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.