§ 32. - Sposób uczenia i egzaminowania oglądaczy oraz ich zakres działania.
Dz.U.1928.62.575
Akt utracił mocA. jeżeli zachodzą równocześnie następujące warunki:
I. zwierzę zostało przez niego przed ubojem zbadane i dopuszczone do uboju;
II. części i narządy ważne dla oceny mięsa nie zostały usunięte lub zamienione i
III. nie zostały stwierdzone przy badaniu po uboju żadne zmiany chorobowe lub też tylko następujące choroby, względnie wady:
B. jeżeli zostaną stwierdzone: żółtaczka ogólna widoczna jeszcze w 24 godziny po uboju, silnie rozwinięta ogólna wodnica, silny zapach moczowy lub płciowy, wstrętny zapach lub smak mięsa, spowodowany środkami leczniczemi lub odkażającemi lub też zapach rybi - względnie tranowy, zupełne wychudzenie z powodu choroby, - pod warunkiem, że posiadacz zgodzi się na nieszkodliwe usunięcie mięsa i wewnętrznych narządów; jeżeli zaś posiadacz nie wyrazi na to zgody, oglądacz powinien spowodować zbadanie przez lekarza weterynaryjnego.