§ 1. - Sposób realizacji środków towarzyszących, które służą zapewnieniu skutecznego wykonania programu "Owoce i warzywa w szkole".

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.1151

Akt utracił moc
Wersja od: 29 sierpnia 2014 r.
§  1.
1.
Dyrektorzy szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia, które uczestniczą w programie "Owoce i warzywa w szkole", są obowiązani do zapewnienia wykonania przez szkołę działań kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe uczniów oraz wzbogacających wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych.
2.
W ramach działań, o których mowa w ust. 1, dyrektorzy szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia wykonują w danym semestrze roku szkolnego co najmniej dwa z następujących zadań:
1)
organizowanie konkursów i festynów tematycznych z zakresu zdrowego odżywiania;
2)
organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw;
3)
organizowanie warsztatów kulinarnych z uwzględnieniem przekazywania wiedzy o zdrowym odżywianiu;
4)
zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych;
5)
wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców i warzyw i ich przetworów oraz upowszechnianiem wśród uczniów wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania;
6)
stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw, poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.