Sposób prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.183.1889

Akt utracił moc
Wersja od: 24 sierpnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 sierpnia 2004 r.
w sprawie sposobu prowadzenia ewidencji utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych

Na podstawie art. 24a ust. 2 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o organizacji rynku rybnego i pomocy finansowej w gospodarce rybnej (Dz. U. Nr 34, poz. 291 i Nr 96, poz. 959) zarządza się, co następuje:
Ewidencja utrwalonych i przechowywanych produktów rybnych, zwana dalej "ewidencją", jest prowadzona w sposób:
1)
zabezpieczający dane przed utratą, zniszczeniem lub wprowadzeniem zmian przez osoby trzecie;
2)
umożliwiający uzyskanie miesięcznych i rocznych zestawień ilości utrwalanych, przechowywanych lub prywatnie składowanych produktów rybnych.
W ewidencji zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę rozpoczęcia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
2)
nazwę i adres przyjmującego produkty rybne do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania,
3)
miejsce utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
4)
nazwę i adres producenta produktów rybnych,
5)
nazwę i adres dostawcy produktów rybnych,
6)
daty i miejsca wystawiania produktów rybnych do sprzedaży,
7)
datę i miejsce wycofania produktów rybnych,
8)
metodę i stopień utrwalenia produktów rybnych,
9)
warunki przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
10)
datę zakończenia utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych,
11)
nazwę i adres odbiorcy produktów rybnych,
12)
informacje o przeprowadzonych kontrolach,
13)
dane dotyczące kosztów technicznych poniesionych przy utrwalaniu i przechowywaniu lub prywatnym składowaniu produktów rybnych, w tym koszty:
a)
energii,
b)
pracy związane ze składowaniem i zwalnianiem ze składu,
c)
materiałów zużytych do pakowania,
d)
utrwalania,
e)
transportu z miejsca wyładunku do miejsca przechowywania i utrwalania lub prywatnego składowania

- z wyszczególnieniem ilości, rodzaju oraz standardów rynkowych danego gatunku produktu rybnego, a także rodzaju i wielkości opakowań.

Ewidencję prowadzi się w formie papierowej - w formie księgi i w formie elektronicznej.
1.
Wpisów w ewidencji dokonuje się chronologicznie.
2.
Wpisy w ewidencji prowadzonej w formie księgi są dokonywane czytelnie, pismem ręcznym lub maszynowym.
3.
Strony księgi numeruje się kolejno.
4.
W ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej zapis elektroniczny jest dokonywany w systemie informatycznym, który umożliwia niezwłoczny odczyt oraz wydruk całości lub części zapisanych danych.
Zmiany wpisu lub poprawienia błędu w ewidencji dokonuje się:
1)
w ewidencji prowadzonej w formie księgi - przez:
a)
skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie właściwej, z zachowaniem czytelności dotychczasowego wpisu,
b)
umieszczenie daty oraz czytelnego podpisu osoby dokonującej zmiany lub poprawki;
2)
w ewidencji prowadzonej w formie elektronicznej - przez:
a)
wpisanie właściwej treści z zachowaniem treści dotychczasowej,
b)
wskazanie daty dokonania zmiany lub poprawki oraz osoby, która dokonała zmiany lub poprawki.
W ramach ewidencji jest prowadzona dokumentacja obejmująca dokumenty potwierdzające informacje zawarte w ewidencji, w szczególności:
1)
dokumenty potwierdzające przyjęcie produktów rybnych do utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania,
2)
faktury i rachunki potwierdzające poniesione koszty techniczne, o których mowa w § 2 pkt 13,
3)
dokumenty potwierdzające ilość produktów rybnych wystawionych do sprzedaży przed ich utrwaleniem,
4)
dokumenty potwierdzające zakończenie utrwalania i przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych

- uwzględniające ilość, rodzaj oraz standardy rynkowe danego gatunku produktu rybnego.

Ewidencję przechowuje się przez okres 5 lat od dnia zakończenia przechowywania lub prywatnego składowania produktów rybnych.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).