Sposób postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Dz.U.2004.76.723
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 19 kwietnia 2004 r.
w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego 2
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ SUBSTANCJI NIEDOZWOLONYCH OBJĘTYCH BADANIAMI
WYKAZ SUBSTANCJI NIEDOZWOLONYCH OBJĘTYCH BADANIAMI
1) stilbeny, pochodne stilbenów oraz ich sole i estry;
2) substancje tyreostatyczne;
3) sterydy;
4) laktony kwasu rezorcynowego, w tym zeranol;
5) beta-agoniści;
6) substancje farmakologicznie czynne, które są określone w załączniku nr 4 rozporządzenia 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. określającego procedurę Wspólnoty dla ustalenia maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 224, z 18.08.1990 r.).
2. Grupa B - produkty lecznicze, w tym substancje niedozwolone, które mogą być użyte do celów weterynaryjnych, zanieczyszczenia chemiczne oraz inne zanieczyszczenia:
1) substancje przeciwbakteryjne, w tym antybiotyki, sulfonamidy, chinolony;
2) inne produkty lecznicze:
a) leki przeciwrobacze,
b) kokcydiostatyki i nitroimidazole,
c) karbaminiany i pyretroidy,
d) neuroleptyki,
e) niesterydowe leki przeciwzapalne,
f) inne substancje farmakologicznie czynne;
3) zanieczyszczenia chemiczne i inne zanieczyszczenia:
a) pestycydy chloroorganiczne i polichlorowane bifenyle (PCB),
b) pestycydy fosforoorganiczne,
c) pierwiastki toksyczne,
d) mikotoksyny,
e) barwniki,
f) inne.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ MINIMALNE LICZBY ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI
ZAKRES BADAŃ, GATUNKI ZWIERZĄT, MINIMALNE LICZBY POBIERANYCH PRÓBEK PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ MINIMALNE LICZBY ZWIERZĄT, OD KTÓRYCH POBIERA SIĘ PRÓBKI
1. Badaniami na obecność wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,4 % wszystkich zwierząt poddawanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) grupa A: 0,25 %:
a) 50 % próbek pobiera się od żywych zwierząt w gospodarstwie, przy czym 25 % próbek badanych na obecność substancji należących do grupy A5 pobiera się jako próbki środków żywienia zwierząt, wody przeznaczonej do pojenia zwierząt,
b) 50 % próbek pobiera się po uboju w rzeźni;
2) grupa B: 0,15 %:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5 % ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
II. Świnie
1. Badaniami na obecność wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,05 % wszystkich świń poddawanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) grupa A: 0,02 %, przy czym próbki pobiera się w rzeźniach oraz dodatkowo pobiera się próbki wody przeznaczonej do pojenia zwierząt, środków żywienia zwierząt, wydalin lub innych próbek w gospodarstwach, z tym że na 100.000 świń poddawanych ubojowi w poprzednim roku kontroluje się co najmniej jedno gospodarstwo;
2) grupa B: 0,03 %:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5 % ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
III. Owce i kozy
1. Badaniami na obecność wszystkich grup substancji obejmuje się nie mniej niż 0,05 % wszystkich mających nie więcej niż 3 miesiące życia owiec i kóz, poddawanych ubojowi w poprzednim roku kalendarzowym, według następującego podziału:
1) grupa A: 0,01 %;
2) grupa B: 0,04 %:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5 % ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
IV. Koniowate
Badaniami kontrolnymi obejmuje się co najmniej 100 zwierząt. Próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
V. Drób
1. Badaniami na obecność wszystkich grup substancji obejmuje się kurczęta brojlery, kury, indyki, kaczki, gęsi, pobierając co najmniej jedną próbkę na 200 ton rocznej produkcji, przy co najmniej 100 próbkach dla substancji z grupy A i co najmniej 100 próbkach dla substancji z grupy B każdego gatunku drobiu, jeżeli roczna produkcja danego gatunku drobiu wynosi więcej niż 5.000 ton, według następującego podziału:
1) grupa A: 50 %, przy czym jedną piątą próbek pobiera się w gospodarstwie;
2) grupa B: 50 %:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. Nie mniej niż 5 % ogólnej liczby próbek pobranych do badań na obecność substancji z grupy A bada się w celu stwierdzenia obecności substancji z każdej podgrupy: A1, A2, A3, A4, A5, A6.
VI. Ryby
1. Badaniami obejmuje się ryby z chowu lub hodowli, w tym hodowli morskich, pobierając nie mniej niż jedną próbkę na 100 ton rocznej krajowej produkcji, według następującego podziału:
1) grupa A: jedna trzecia próbek, przy czym próbki pobiera się w gospodarstwie, od ryb na wszystkich etapach produkcji; w przypadku hodowli morskich próbki mogą być pobrane ze środków żywienia zwierząt, jeżeli nie jest możliwe pobranie próbek od ryb;
2) grupa B: dwie trzecie próbek, przy czym próbki pobiera się w gospodarstwie lub w zakładzie przetwórczym, w hurtowniach, pod warunkiem że jest możliwe ustalenie gospodarstw, z których one pochodzą.
2. We wszystkich przypadkach próbki pobrane w gospodarstwach pochodzą z nie mniejszej ilości niż 10 % miejsc chowu lub hodowli ryb.
3. W razie potrzeby badaniami obejmuje się produkty akwakultury, inne niż określone w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek, w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
VII. Mleko
1. Badaniami obejmuje się mleko surowe pochodzące od krów, pobierając co najmniej jedną próbkę na 15.000 ton rocznej produkcji mleka, nie mniej niż 300 próbek, według następującego podziału:
1) 70 % próbek bada się na obecność pozostałości produktów leczniczych, przy czym każdą próbkę bada się na obecność nie mniej niż czterech różnych substancji należących do co najmniej trzech grup wśród grup: A6, 81, B2a oraz B2e;
2) 15 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3;
3) pozostałe 15 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
2. W razie potrzeby badaniami obejmuje się mleko surowe pochodzące od innych zwierząt, niż wymienione w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek, w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
VIII. Jaja
1. Próbki jaj kurzych pobiera się w gospodarstwie lub w punkcie zbierania jaj. Badaniami obejmuje się jaja kurze, pobierając co najmniej jedną próbkę na 1.000 ton rocznej produkcji jaj, nie mniej niż 200 próbek, według następującego podziału:
1) 70 % próbek bada się na obecność co najmniej jednej substancji z następujących grup: A6, B1 oraz B2b;
2) 30 % próbek kwalifikuje się do badań, w zależności od aktualnych zagrożeń, ale bada się na obecność substancji z grupy B3a.
2. W razie potrzeby badaniami obejmuje się jaja pochodzące od innych gatunków drobiu, niż określone w ust. 1, z tym że pobrane próbki stanowią dodatkową pulę próbek, w stosunku do ilości próbek określonych w ust. 1.
IX. Króliki
Badaniami obejmuje się mięso królików, pobierając co najmniej 10 próbek na 300 ton rocznej krajowej produkcji tego mięsa w poprzednim roku przy pierwszych 3.000 ton produkcji oraz dodatkowo jedną próbkę na każde 300 ton wyprodukowanego ponad 3.000 ton, według następującego podziału:
1) grupa A: 30 % próbek:
a) 70 % próbek bada się na obecność substancji z grupy A6,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z pozostałych podgrup grupy A;
2) grupa B: 70 % próbek:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3,
d) pozostałe 30 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
X. Zwierzęta łowne utrzymywane na fermach
1. Badaniami obejmuje się nie mniej niż 100 zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, według następującego podziału:
1) grupa A: 20 %, przy czym nie mniej niż 50 % próbek bada się na obecność substancji z grupy A5 i A6. Pozostałe próbki kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń;
2) grupa B: 70 %:
a) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1,
b) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2a i B2b,
c) 10 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B2c i B2e,
d) 30 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3.
2. Pozostałe 10 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
XI. Zwierzęta łowne
Badaniami obejmuje się nie mniej niż 100 zwierząt łownych, w tym dziki, sarny, jelenie, odstrzelonych w kraju w danym roku kalendarzowym. Próbki te bada się na obecność substancji z grupy B3a i B3c.
XII. Miód
Próbki pobiera się na każdym etapie produkcji miodu. Badaniami obejmuje się miód pszczeli, pobierając co najmniej 10 próbek na 300 ton rocznej krajowej produkcji przy pierwszych 3.000 ton produkcji oraz dodatkowo jedną próbkę na każde 300 ton wyprodukowanego ponad 3.000 ton, według następującego podziału:
1) 50 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B1 i grupy B2c;
2) 40 % próbek bada się na obecność substancji z grupy B3a, B3b i B3c;
3) pozostałe 10 % próbek kwalifikuje się do badań w zależności od aktualnych zagrożeń.
XIII. Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego
Zakres badań, liczbę i rodzaj pobieranych próbek określa się w zależności od aktualnych zagrożeń i wielkości przywozu.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
RODZAJE I WIELKOŚCI PRÓBEK POBRANYCH DO BADAŃ
RODZAJE I WIELKOŚCI PRÓBEK POBRANYCH DO BADAŃ
Rodzaj próbki | Wielkość próbki | Gatunki zwierząt | Uwagi |
Mocz | 150 ml | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate | |
Krew (surowica) | 30 (15) ml | bydło, świnie, drób, owce, kozy | |
Mięśnie | 300 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, króliki | |
Wątroba | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, króliki | drób - próbka łączna z gospodarstwa |
Nerki | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, króliki | |
Tkanka tłuszczowa | 200 g | bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta łowne, króliki | |
Woda przeznaczona do pojenia zwierząt | 200 ml | bydło, świnie, drób | |
Środki żywienia zwierząt | 200 g | bydło, świnie, drób, ryby | |
Mleko krowie surowe | 500 ml | mleko od jednego producenta na antybiotyki - 50 ml | |
Jaja | 12 szt. | na antybiotyki - 5 szt. | |
Ryby | 1 ryba (1 kg) | ||
Miód | 200 g | ||
Przywożone produkty pochodzenia zwierzęcego | 300 g |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (7)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (3)
- Decyzja 98/179/WE ustanawiająca szczegółowe zasady pobierania próbek do celów monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego
- Decyzja 97/747/WE ustalająca poziomy i częstotliwości pobierania próbek przewidzianych dyrektywą Rady 96/23/WE w sprawie kontroli niektórych substancji i ich pozostałości w niektórych produktach zwierzęcych
- Dyrektywa 96/23/WE w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz uchylająca dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG