Sposób i tryb zwalczania choroby pęcherzykowej świń.
Dz.U.2008.40.237
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 26 lutego 2008 r.
w sprawie sposobu i trybu zwalczania choroby pęcherzykowej świń2)
- w gospodarstwach tych stosuje się środki, o których mowa w § 3 ust. 1, przez 28 dni od dnia prawdopodobnego wprowadzenia czynnika zakaźnego wywołującego chorobę do gospodarstwa, ustalonego na podstawie dochodzenia epizootycznego.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 92/119/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. wprowadzającej ogólne wspólnotowe środki zwalczania niektórych chorób zwierząt i szczególne środki odnoszące się do choroby pęcherzykowej świń (Dz. Urz. WE L 62 z 15.03.1993, str. 69, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 71, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289, z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830 oraz z 2007 r. Nr 133, poz. 920.
4) Decyzja Komisji 2000/428/WE z dnia 4 lipca 2000 r. ustanawiająca procedury diagnostyczne, metody pobierania próbek i kryteria oceny wyników badań laboratoryjnych w celu potwierdzenia i diagnostyki różnicowej choroby pęcherzykowej świń (Dz. Urz. WE L 167 z 07.07.2000, str. 22; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 247).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SPOSOBY CZYSZCZENIA I ODKAŻANIA
SPOSOBY CZYSZCZENIA I ODKAŻANIA
I.
Środki ostrożności
Środki ostrożności
2. Zabiegi, o których mowa w ust. 1, wykonuje się z zachowaniem wymagań określonych w przepisach o bezpieczeństwie i higienie pracy.
II.
Wstępne czyszczenie
Wstępne czyszczenie
2. Czyszczenie rozpoczyna się bezpośrednio po wyprowadzeniu świń z gospodarstwa lub ich zabiciu i usunięciu zwłok. Części gospodarstwa, w których były utrzymywane świnie, i te, które mogły zostać skażone podczas zabijania świń, spryskuje się produktem biobójczym, w sposób zgodny z zaleceniami na etykiecie i ulotce informacyjnej; użyty produkt biobójczy pozostawia się na spryskanych powierzchniach co najmniej przez 24 godziny.
3. Tkanki i krew zbiera się i niszczy wraz ze zwłokami świń, w sposób określony w rozporządzeniu nr 1774/2002.
III.
Dalsze czyszczenie
Dalsze czyszczenie
2. Przenośne urządzenia usuwa się z pomieszczeń lub innych miejsc, gdzie były utrzymywane świnie, a następnie każde z nich czyści się i odkaża.
3. Tłuszcz i inne zabrudzenia usuwa się z powierzchni, nanosząc na nie środek odtłuszczający, a następnie zmywając je wodą pod ciśnieniem.
4. Produktem biobójczym spryskuje się wszystkie pomieszczenia lub inne miejsca, gdzie były utrzymywane świnie.
5. Dezynfekcji oparami produktów biobójczych dokonuje się w pomieszczeniach, w których były utrzymywane świnie, jeżeli jest możliwe szczelne ich zamknięcie.
6. Części pomieszczeń, gdzie były utrzymywane świnie, w których nie ma materiałów palnych, można poddać opalaniu z użyciem miotacza płomieni.
7. Powierzchnie spryskuje się produktem biobójczym o pH wyższym niż 12,5, a następnie spłukuje się je po upływie co najmniej 48 godzin od spryskania.
IV.
Ostateczne czyszczenie
Ostateczne czyszczenie
V.
Odkażanie
Odkażanie
1) środków fizycznych, w tym przez spalenie sprzętów drewnianych, opalanie sprzętów metalowych, użycie gorącej wody lub pary wodnej;
2) produktów biobójczych;
3) środków biologicznych, z udziałem bakterii nitryfikacyjnych stosowanych do odkażania nawozów naturalnych.
2. Odkażanie obornika przeprowadza się w następujący sposób:
1) w gospodarstwie, w którym stwierdzono chorobę, w pobliżu pomieszczeń lub innych miejsc, gdzie były utrzymywane świnie, na glebie ścisłej, w miarę nieprzepuszczalnej, wyznacza się miejsce na kopiec z obornikiem o wymiarach 2 m szerokości i odpowiedniej długości;
2) dno kopca, po wyrównaniu, wykłada się folią, a następnie:
a) nakłada się na nią warstwę obornika niezakażonego, najlepiej pochodzącego od koniowatych lub bydła,
b) zakażony obornik układa się w kształt stożka na wysokość nieprzekraczającą 1,5 m od powierzchni gruntu,
c) przykrywa się ściółką i warstwą ziemi o grubości co najmniej 20 cm,
d) polewa się produktem biobójczym i pozostawia się na okres co najmniej 28 dni.
3. Gnojowicę i gnojówkę odkaża się przez:
1) dodanie do zbiornika z gnojówką lub gnojowicą produktu biobójczego;
2) wymieszanie produktu biobójczego z gnojówką lub gnojowicą;
3) pozostawienie zawartości tego zbiornika, po uprzednim jego zabezpieczeniu przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów i dzikich ptaków, na okres co najmniej 45 dni.
4. Odkażanie ściółki lub obornika może być przeprowadzone również przez:
1) spalenie albo użycie pary wodnej o temperaturze nie niższej niż 70 °C;
2) zakopanie w glebie ścisłej, w miarę nieprzepuszczalnej, w celu niedopuszczenia do skażenia wód gruntowych, na głębokość uniemożliwiającą dostęp do nich zwierząt.
5. W każdym wjeździe i wyjeździe, wejściu i wyjściu z gospodarstwa, w którym podejrzewa się wystąpienie lub w którym stwierdzono chorobę, oraz w wejściu i wyjściu z pomieszczeń lub innych miejsc, gdzie są utrzymywane świnie, wykłada się maty odkażające, które są nasączone produktem biobójczym, w taki sposób, aby były ciągle wilgotne.
6. Wymiary mat, o których mowa w ust. 5, wynoszą:
1) długość powinna być nie mniejsza niż:
a) obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego - w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami i wyjazdami,
b) metr - w przypadku mat wyłożonych przed wejściami i wyjściami;
2) szerokość powinna być nie mniejsza niż:
a) szerokość wjazdu lub wyjazdu - w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami i wyjazdami,
b) szerokość wejścia lub wyjścia - w przypadku mat wyłożonych przed wejściami lub wyjściami.
7. Osoby, które miały kontakt ze świniami chorymi lub podejrzanymi o chorobę lub zakażenie oraz ze sprzętem używanym przy obsłudze tych świń, przed opuszczeniem pomieszczeń lub innych miejsc, gdzie są utrzymywane świnie, oczyszczają i odkażają ręce, ubranie i obuwie z użyciem produktów biobójczych.
8. Środki transportu używane do transportu świń oraz przedmioty i sprzęt, które miały kontakt ze świniami chorymi lub podejrzanymi o chorobę lub zakażenie i pozostawały w ognisku choroby przed opuszczeniem gospodarstwa, oczyszcza się i odkaża z użyciem produktów biobójczych.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WARUNKI I SPOSÓB PONOWNEGO UMIESZCZANIA ŚWIŃ W GOSPODARSTWIE
WARUNKI I SPOSÓB PONOWNEGO UMIESZCZANIA ŚWIŃ W GOSPODARSTWIE
Jeżeli u żadnego z prosiąt nie stwierdzono objawów klinicznych choroby oraz nie wytworzyło przeciwciał przeciwko wirusowi choroby, można umieścić świnie w gospodarstwie.
2. W przypadku innych form chowu stosowanego w gospodarstwie ponowne umieszczenie świń w tym gospodarstwie następuje w sposób określony w ust. 1 albo w drodze pełnego odtworzenia stada, z tym że:
1) wprowadzenia wszystkich świń do gospodarstwa dokonuje się w okresie 8 dni, a świnie te pochodzą z gospodarstw spoza obszaru zapowietrzonego i zagrożonego oraz zostały poddane badaniu serologicznemu, którego wynik był ujemny;
2) wprowadzone świnie nie opuszczają gospodarstwa przez 60 dni od dnia wprowadzenia ostatniej świni;
3) wprowadzone do gospodarstwa świnie poddaje się badaniu klinicznemu i serologicznemu, co najmniej po upływie 28 dni od dnia wprowadzenia ostatniej świni.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »